Planten: Enkele rotsplanten

Rotsplanten

Rotsplanten

Sedum, wordt ook wel vetkruid genoemd, de Sedum soorten hebben allemaal vetachtig blad, en ze zijn ook allemaal te gebruiken als rotsbeplanting. De Hemelsleutel wordt als enige ook veel gebruikt als borderbpeplanting, maar kan ook wel wat droogte verdragen. De sedum soorten zijn er in allerlei varianten, waarvan de kleinste vanaf 5cm ( de muurpeper, Sedum acre) en de hemelsleutel al tot een 80 cm hoog wordt. Hierboven op de foto getoond is de Sedum spurium, een laagblijvend vetplantje tot 15 cm dat bloeit in juni en juli
Aurinia saxatalis, dit plantje wordt ook wel eens Alyssum genoemd, maar dat is niet de juiste benaming. Het plantje wordt niet hoger dan 10 cm en bloeit erg vol met gele bloemetjes die een waar tapijtje vormen. De Aurinia bloeit in april, mei. Het plantje kan gebruikt worden als beplanting langs randen en zal dan ook nog over de verharding heen groeien. Dit maakt de plant ook leuk in bloembakken. De grond moet heel goed doorlatend zijn.

Onder rotsplanten wordt die beplanting verstaan, die op rotsachtige bodem het goed kan doen. De beplanting heeft dus weinig vocht nodig en ook relatief weinig voeding. Alle rotsplanten mogen niet in grond staan, waar water langer op blijft staan, de planten zullen anders verrotten. Veel van de rotsplanten hebben een wat vetachtig blad, waar veel water in opgeslagen kan worden. Uiteraard is dit niet per definitie een regel, de Thijm is een goed voorbeeld, die gebruikt kan worden als rotsplant, maar niet over het vetachtige blad beschikt. Wel is het blad wat stug. Bij de rotsplanten gaan we over het algemeen uit van vaste plantensoorten.

Rotsplanten

Klokjesbloem (Campanula) Er zijn veel verschillende Campanula soorten, waarvan er enkelen geschikt zijn als rotsplantje. De geschikte soorten zijn onder andere:

Campanula alpestris, Campanula betulifolia, Campanula carpatica, Campanula carpatica, Campanula morettiana en de

Campanula elatine. De campanula soorten hebben allemaal bloemetjes die op hangende klokjes lijken. De Campanula kan iets minder droogte verdragen als de andere rotsplanten. Hierboven op de foto staat de Campanula carpatica een van de meest bekende soorten
Steenanjer (Dianthus deltoides) Het Steenanjertje, is een laagblijvend plantje, die ook bloeiend de 20 cm net haalt. In het wild staat het plantje op de rode lijst. Maar in de handel is het gekweekt wel verkrijgbaar. Het plantje bloeit in mei en juni met op vallende anjer achtige bloemetjes.

Lees ook eens :

Deze pagina is mogelijk gemaakt door de medewerking van Hoveniersbedrijf Heerde