Hoe onze tuinplanten beschermen tegen de winterkoude

Inleiding

Tijdens de komende wintermaanden hebben ook onze tuinplanten het bijzonder zwaar te verduren bij de winterse temperaturen. Hoe beschermen we onze vaste planten, onze bomen, struiken en kuipplanten het meest doeltreffend tegen koning winter? Welke zorgen vraagt ons gazontapijt om zonder al teveel kleerscheuren de komende winter te doorspartelen?

Schadelijke vriestemperaturen

Onze vaste planten die, dag in dag uit, alle grillen van moeder natuur moeten trotseren, hebben nu wél meer dan één helpende hand nodig om zich tegen de komende winterse weersomstandigheden  zo goed als mogelijk te beschermen. We dienen ze echter lang niet alleen tegen de mogelijke vriestemperaturen een beschermend jasje aan te trekken. Ook de schrale noord-en oostenwind kunnen in ons tuinen erg lelijk huishouden en soms zelfs onherstelbare schade veroorzaken.

Loof als extra bescherming

We kunnen de planten, die tijdens de wintermaanden buiten blijven, best een beschermende plaats geven. Een "warme" zuidermuur is hier het best voor geschikt. In het vooruitzicht van de komende winter, mag men het loof van de vaste platen zeker niet zomaar weg gooien. Dat is eveneens het geval met de gedroogde bloemhoofden van bijvoorbeeld de hortensia. Deze gedroogde plantendelen zorgen immers voor een minimum aan bescherming. Dat alleen volstaat echter lang niet om onze vaste planten, evenals onze struiken, bomen en kuipplanten de komende wintermaanden door te loodsen.

Kuipplanten meest vorstgevoelig

Onze kuipplanten zijn ongetwijfeld het meest onderhevig aan vorst en eigenlijk nu al enkele weken binnen moeten staan. We zetten ze bij voorkeur in een lichtjes verwarmde kas, in een garage of in een tuinhuis. Deze planten mogen immers ook niet té warm staan. Beschikken we over geen serre, kas, tuinhuis of garage, dan moeten onze kuipplanten wel noodgedwongen in de open winterlucht blijven staan. Bij planten als bijvoorbeeld boomvarens en palmen, moeten we op de allereerste plaats de groeipunten beschermen. Met dit doel binden we de bladeren samen, zodat ze de groeipunten toch een beetje warm kunnen houden. Rond deze samengebonden bladeren, brengen we een extra beschermlaag aan. Wikkel  bij voorkeur een vliesdoek of een jutezak rond de plant. Trek in géén geval een plastiek zak over onze kuipplanten. Onder zo een plastiekzak ontstaat al vlug condensatiewater dat vlug bevriest en heel wat schade kan veroorzaken.

Sneeuw verwijderen

Bomen en struiken hebben meestal niet erg veel te lijden onder de vriestemperaturen. Toch zijn er nog verschillende vorstgevoelige struiken. Deze beschermen we bij voorkeur met een vliesdoek of met jute. Bomen en struiken hebben meer te lijden onder de sneeuw. Begrijpelijk, want deze kan heel wat schade veroorzaken. Hiervoor is het gewicht van de witte vacht uiteraard verantwoordelijk. Een zware sneeuwvracht kan takken doen afbreken, en dit zowel bij bomen als bij struiken. Verwijder een zware sneeuwlaag dan ook zo vlug mogelijk.

Vaste planten beschermen

Vaste planten kunnen beslist wat vorst en sneeuw verdragen. Soorten die meer gevoelig zijn aan vriestemperaturen kunnen we bijvoorbeeld beschermen met takken van coniferen. We kunnen er ook een laag afgevallen bladeren over strooien. Men moet dan echter wél regelmatig controleren of er geen schimmel of rot tussen de bladeren zou ontstaan.

Verwijder bladeren van gazon

Ons gazontapijt heeft in eigenlijk weinig extra zorgen nodig. We moeten er wél voor zorgen dat alle afgevallen bladeren van het gazon verwijderd zijn. Doet men dit niet, dan zal het onder de bladeren vergelen en uiteindelijk zal het gras zelfs afsterven.

Vijverwater zuiveren

Onze tuinvijver heeft meer zorgen nodig. Alle afgevallen bladeren en afgestorven plantendelen die zich op of in het water bevinden, dienen voor de winter grondig verwijdert te worden. Ook alle drijfplanten zoals hyacinten, moeten eveneens uit de vijver. Zij overleven de vriestemperaturen immers toch niet.

Is onze tuinvijver zo'n tachtig centimeter diep, dan lopen onze vissen geen enkel gevaar. Daalt de temperatuur onder de zes graden, dan stoppen we best met het voederen van de dieren. Vijverfilters moeten uiteraard blijven functioneren, maar moeten wel zorgvuldig tegen de lage temperaturen beschermd worden.

Om het dichtvriezen van onze vijver te voorkomen, hangen we bij voorkeur een zuurstofsteen in het vijverwater, of laten we er een bal of piepschuim in ronddrijven. Een propere en goed onderhouden vijver, met weinig of geen rottende bladeren, moet niet noodzakelijk tegen dichtvriezen beschermd worden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden