Geurende tuinplanten in de lente

De dagen worden langer, het wordt weer leuk om in de tuin te werken en te genieten van het ontluikende groen. Planten die in deze periode een heerlijke geur afgeven kunnen dat tuinplezier sterk verhogen.

Geuren om insecten aan te trekken

Planten geven geuren af om insecten aan te trekken of belagers af te schrikken. Andere planten trekken bestuivers aan door de kleur of grootte van de bloemen. De meeste geurende bloemen zijn dan ook niet erg groot maar maken dit euvel goed door een aantrekkelijke geur.

Geurende lentebloeiers

Irissen

Irissen zijn al meteen een uitzondering op de regel dat grote bloemen vaak minder geuren. Irissen bloeien vanaf eind februari. Iris stylosa, Iris reticulata of de iets later bloeiende Iris graminea met de geur van rijpe pruimen zijn aanraders. Irissen die tot in juni bloeien en heerlijk geuren zijn I. germanica, I. florentina en I. palida.

Magnolia

Vrijwel alle magnoliasoorten hebben een overweldigende geur. De beste soorten zijn Magnolia grandiflora, die jammer genoeg niet helemaal winterhard is, M. hypoleuca, M. sieboldii of M. X wieseneriis. Later op het jaar, begin zomer, bloeit de heerlijk geurende M. virginiana.

Azalea

Onmisbaar in de lentetuin, als je tenminste over een lichtzure grond kan beschikken, is de azalea. Vooral enkelen van de “Harde Gentse” zoals Charlemagne, Graf von Meran en Narcissiflora zijn heel welriekend.

Peperboompje

Een sterk geurend struikje is het peperboompje (Daphne). De beste keuzes zijn Daphne x burwoodii, een half wintergroen struikje met smalle, zachtgroene blaadjes en witte of roze bloemen en D. mezereum, met purperroze bloemen in het vroege voorjaar. Wel opletten met dit struikje wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. De bessen van Daphne zijn sterk giftig voor de mens.

Schijnaugurk

Een zeer decoratieve klimmer is de schijnaugurk (Akebia quinata). De gedeeltelijk groenblijvende klimplant krijgt in het voorjaar mooie, hangende bloemtrosjes die een heerlijke, kruidige geur verspreiden.

Liguster

De fijne geur van de liguster laat al vermoeden dat deze plant verwant is aan de sering. De mooiste en best geurende liguster is de Ligustrum quihoui, een breed uitgroeiende struik die best niet gesnoeid wordt.

Blauwe regen

De blauwe regen met zijn grote, hangende trossen vlinderbloemen kent ook heerlijk geurende soorten. Wisteria floribunda en W. X formosa zijn de beste keuze.

Clematis

De wintergroene Clematis armandi en de in het voorjaar bloeiende Clematis montana verspreiden geen overweldigende geur, maar van dicht bij ruik je een heerlijk vanille-aroma.

Mahoniestruik

De mahoniestruik (Mahonia aquifolium) is niet echt een stralende verschijning maar dat vergeef je graag in het voorjaar. Als de struik in bloei staat verspreidt hij een overweldigende geur van meiklokjes die al van op meters afstand te ruiken is.

Bloembollen

Ten slotte zijn er de bloembollen die je in de herfst plant en die dan in het voorjaar heerlijk bloeien. Hyacinten en boshyacinten zijn goed gekende geurders. Bij het blauwe druifje kies je best M armeniacim 'Early Giant' of de geelbloeiende M. macrocarpum of M. racemosus. Narcissus tazetta, N. jonquilla en N. poeticus zijn narcissen met een onweerstaanbaar aroma. Laat de lente nu maar komen!


Meer lezen over de tuin?

Klik hier.