Hoe leg je een vijver aan

Vijver aanleggen kun je zelf

Een vijver in de tuin heeft natuurlijk wel iets. Een verfrissend plekje om te zitten tijdens hete zomerdagen. Een ideale achtergrond om te barbecuen. Klinkt allemaal heel schilderachtig maar je zou er van versteld staan hoeveel vijverbezitters inmiddels hun vloeibare droom hebben afgebroken. Exit vijver: waarom?
 

Vijver en foute boel

De voornaamste oorzaak van de mislukte vijver is de aanleg ervan. Een gouden raad: informeer heel goed voor je eraan begint. Een vijver is veel, veel meer dan gewoon maar een gat in de tuin, een paar emmertjes water halen en wat planten en visjes! Je eigen vijver aanleggen wordt een teleurstelling van formaat op deze manier!

Fout 1: wel of niet in de zon?

Een wijdverbreid misverstand om te beginnen is dat een vijver niet de hele dag pal in de zon mag liggen. Het tegendeel is eerder waar: bij voorkeur moet een vijver zo’n 6 à 8 uren zonlicht genieten. De reden is eenvoudig: in de vijver horen planten en vissen thuis en die bewoners hebben nu eenmaal zonlicht nodig om goed te gedijen. Eigenlijk wist je dat al!

Fout 2: bomen in de buurt!

♦ Helemaal fout: bomen verliezen in de herfst en bij windkracht zes hun bladeren. En als die in de vijver belanden, kun je het schudden: elke dag bladeren vissen tussen de vissen is geen prettige bezigheid!

♦ Al helemaal te mijden zijn bomen met giftige bladeren: eiken, wilgen, gouden regen en notenbomen zijn dooddoeners voor een vijver.

♦ En helemaal funest zijn bladeren die tot op de bodem zinken en daar gaan rotten. Ze veroorzaken algengroei en die horen ook niet echt thuis in uw plas!

Fout 3: niet aan de straatzijde!

De trillingen van passerende auto’s en schoolgaand kinderlawaai zijn niet bevorderlijk voor de rust van uw vissen. Vissen die zich echt als een vis in het water voelen, eten na een tijdje letterlijk uit uw hand. Onrustige vissen zie je nooit: ze verstoppen zich waar mogelijk. Dus je betaalt veel geld om ze nauwelijks te zien, laat staan plezier ervan te hebben!

Fout 4: zoek de vijver!

► Eenmaal aangelegd, verplaats je je privé vijver niet zo maar even dus, ondanks het voorgaande, installeer de vijver zo dicht mogelijk bij het huis en niet achter ergens in de tuin. Daar krijg je gegarandeerd spijt van! Het spreekt toch voor zich dat je van de vijver wilt genieten, ook vanuit uw luie zetel in de woonkamer of vanaf de keukentafel, zeker in barre wintertijden.

► Ook voor het dagelijkse onderhoud, zoals het filteren van het water.

► Bovendien: je hebt aansluitingen nodig voor electriciteit voor uw filtering en wateraanvulling. Let erop dat die in de onmiddellijke buurt aanwezig zijn zodat je niet met ellenlange kabels en buizen moet gaan knoeien!

Fout 5: hoe geraak ik bij mijn vijver?

Zeker in de aanlegfase moet je van alles aanvoeren: folie, rotsen, zand, buizen, beton, lampen, filterinstallatie, planten, vissen, pomp(en), keien, electriciteitsleidingen enz… zorg dat je vijver bereikbaar is, op zijn minst met een kruiwagen, aanhangwagen plus auto of je kruit je een ongeluk!

Fout 6: hou rekening met de buren!

→ We mogen dan wel in een maatschappij vertoeven van ‘ieder voor zich en God voor ons allen’, probeer toch burenruzies te vermijden: voorkomen is immers nog steeds beter dan genezen! Waarom? Omdat een klaterende fontein, een kabbelend watervalletje, kwakende kikkers en een eentonig brommende filterinstallatie de buren kan ergeren!

→ Wees ook voorzichtig met de afscheiding ten opzichte van de buren: vooral met kleine kinderen kan je niet voorzichtig genoeg zijn! Kinderen worden immers aangezogen door water en het zou niet de eerste keer zijn dat kleine kinderen in een privé vijver verdrinken! Een drama om mee te maken… denk hier ook aan bij familiebezoek!

Fout 7: te groot, te klein…

Niet alleen de ligging van de vijver is van belang, weet ook vanaf dag één hoe groot de waterplas moet worden. Zeker als je vissen wilt gaan houden dan is 4 vierkante meter het absolute minimum!

Fout 8: het water was veel te diep…

♦ Wat wil je nu eigenlijk: een plantenvijver of een natuurvijver? Want … een puur plantenvijver, zonder visjes, hoeft maar 60 tot 70 cm diep te zijn. Wil je echter een natuurvijver met vis en al dan is 80 cm toch wel het absolute minimum. Sterker nog: als je ooit Japanse kois wil gaan bewonderen in je vijvertje dan hou maar rekening met 1,20 meter!

♦ Raar maar waar: een grote vijver is makkelijker te onderhouden omdat de kwaliteit van het water langer hetzelfde blijft. Kleine vijvers zijn zeer gevoelig voor te veel regen en/of vervuiling door bladeren. De hoeveelheid water is immers onvoldoende om een eigen mini eco-systeem in stand te houden.

De eigenlijke aanleg

  1. Gebruik fantasie: als je er ongeveer voor jezelf uit bent, neem dan een touw en leg je plan letterlijk en figuurlijk op de grond. Hou er bij dit plaatje rekening mee dat de toekomstige, afgewerkte vijver er ongeveer 20 tot 30% kleiner uitziet dan wat je voor ogen hebt!
  2. Vervolgens: check of het oppervlak horizontaal is! Is dit niet het geval dan krijg je achteraf problemen om je vijvertje gevuld te krijgen!
  3. Volgende stap: graaf trapsgewijs! Voorzie namelijk zowel een diep gedeelte in de vijver als een ondiep gedeelte waarbij het diepste deel vanzelfsprekend in het midden ligt! Of andersom: de ondiepe delen bevinden zich aan de buitenkant zodat het achteraf makkelijk is om planten een plaatsje te geven! Logisch maar je moet er wel aan denken!
  4. Dan volgt de vijverfolie maar dan niet in deze volgorde!
  5. Leg eerst een onderlaag zodat de folie niet wordt beschadigd. Leg de vijverfolie zo egaal mogelijk dus met zo weinig mogelijk plooien.
  6. Vervolgens plaats je de stenen op de folie zodat deze goed op zijn plaats blijft als je de vijver gaat vullen met water.
  7. Als je hiervoor leidingwater gebruikt, wacht dan een paar weken met vissen te voorzien. Maak van deze rustpauze gebruik om waterplanten aan te brengen. Tijdens deze rustpauze ontwikkelt de vijver zijn eerste eco-systeem en dat is van belang voor de toekomstige bewoners!

Tip!

De belangrijkste plant die verplicht thuishoort in de vijver is de Anacharis: ze voorkomt algen dus heb je geen last van groen water: de nachtmerrie van iedere vijverbezitter!

, , ,