Vijver:Helofytenfilter
Wat is een helofytenfilter ?
Simpel gezegd het is een filter die het water zuivert door middel van Helofyten. Helofyten zijn planten die half in het water groeien en half erboven. Net als bij de Kamerplanten hebben niet alle planten evenveel zuiverende werking. Hierdoor is het handig als er wat kennis over beschikbaar is, welke planten daarvoor geschikt zijn.
De filter wordt gebruikt in bijvoorbeeld de zwemvijvers, en als aanvulling op de filtering in de koivijvers. Bij een gewone vijver, die groot genoeg is. Waarbij rekening gehouden is, met de hoeveelheid vis. Is een helofytenfilter afdoende. En hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van een mechanische of elektische zuiveringspomp.
Eigenlijk heel simpel
Het lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk is de helofytenfilter de simpelste filter die er is. Want de planten doen gewoon het werk. Net zoals in de natuur zelf. Bij de zwemvijver wordt er gebruik gemaakt van een middenbak, waarin je dus kunt zwemmen. Met een overloop naar een niveau ernaast, waarin de helofyten geplant worden. Het oppervlakte te planten planten, moet neemt bij een zwemvijver wel een behoorlijke ruimte in beslag. Om te zorgen dat er voldoende planten in kunnen. Vanuit het niveau waarin de planten staan. Is het bij een veel gebruikte zwemvijver, verstandig om door middel van een pompje. Het water in beweging te houden. Waardoor er een rustige stroming ontstaat langs de zuiverende planten.
Alleen planten soms al voldoende
Bij een vijver die voor gewone vijvervissen is bedoeld, kunnen alleen deze planten al wel voldoen. Als ze goed in combinatie gebruikt worden, met veel zuurstofplanten. Deze hoeven dan ook niet op een apart gehouden niveau te staan, maar kunnen geplant worden. In de vijver zelf. Waarbij uiteraard het tableau wel op de goede hoogte moet zijn, voor de planten die erin komen.
Op de foto kun je zien, hoe iemand met behulp van de geschikte planten een hele simpele helofytenfilter gebruikt voor regenwater. Het water dat daar weer uit loopt, kan voor alle klusjes gebruikt worden. Het is gezuiverd water. En voor vele doeleinden geschikt. Met uitzondering van drinkwater. Deze filter is heel makkelijk zelf te maken. Met behulp van een bak met grind onderin. En een glaswol laag erboven. Daarboven komt dan de grond, waar de planten in gedijen. Het is mogelijk om onderin de bak een kraantje te maken, waardoor het water afgetapt kan worden.
Helofytenfilters kunnen ook gebruikt worden als er geen riool aanwezig is. Hier is het de bedoeling dat het water door de plantenlagen heen loopt. Waarbij gebruik gemaakt wordt van daaronder nog zand en grindfilters. Dit omdat er veel meer organische stoffen doorkomen. Is deze extra filtering noodzakelijk. Als het looswater, door deze filters is gelopen, dan kan het wat zuiverheidsgehalte gewoon weer de grond in. Voor deze laatste versie is wat meer technische kennis vereist, maar daar kan een leverancier als de wildkamp je goed bij helpen. De hiernaast getoonde filter is daar ook te verkrijgen. Of samen met hun samen te stellen.
Lees ook:Earthships, een prachtig concept
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door Hoveniersbedrijf Heerde