Vijver:Waterlelie
De waterlelie het sprookje van de vijver
Vijver liefhebbers, zijn over het algemeen ook liefhebber, van deze bijzondere plant. De bloemen van de waterlelie spreken bij velen tot de verbeelding. En in gedachte zie je de kikker die erop zit al veranderen in de prins van de sprookjes.
Prachtige bloem
De waterlelie is een prachtige exotische bloem. Die zich meebeweegt met de veranderingen in de natuur. Wordt het donker dan gaan de knoppen dicht. En bij de dageraad komen ze weer tot leven. Een bloem ontvouwt zich meerdere keren in zijn leven. Ook zal de waterlelie bij zonneschijn ook meestralen en bij regen zich van de buitenwereld afsluiten. Deze zichtbare bewegingen in de bloem, maakt dat je je bewust bent van het leven dat er in de plant zit. En geeft deze bloem een extra mysterieuze schoonheid. Ook zijn er soorten die overdag juist dicht zijn, en in de schemering beginnen met bloeien. Dit geeft dat het mysterieuze gevoel bij deze plant alleen nog maar aangescherpt wordt.
Heel veel soorten waterlelies verkrijgbaar
Net als bij de rozen, worden van waterlelies heel veel verschillende soorten gekweekt. En is het voor de kweker de kunst om een mooi nieuw soort op de markt te brengen.
Plaatsing in de vijver
De waterlelies kunnen geplant worden in vijver manden. Maar bij grotere planten liever nog in plastic kisten. Deze moeten dan behoorlijk verzwaard worden. Om de plant te laten zakken. Dit door middel van grind erop en beter nog zware stenen erbij. In het begin wil de plantenbak nog wel zakken. Maar de waterlelie slaat een behoorlijke hoeveelheid lucht op in de wortels. Zo zie je soms oudere planten later met bak en al gaan drijven. Ook al is de bak afgedekt met stenen. De waterlelie kan alleen leven in stilstaand water of in water met maar een hele lichte beweging. En er zal gekeken moeten worden bij de aanschaf, voor welke diepte de waterlelie geschikt is. Hierin zit nogal verschil per soort.
Onderhoud waterlelie
De waterlelie behoeft weinig onderhoud. Wel is het verstandig om de dode bladen van de waterlelie te verwijderen. Deze verteren moeilijk. Zijn vaak een oorzaak van lichte vergiftiging van de vijver. Dit geld vooral als er ook nog eens ijs overheen komt.
Vermeerderen
Om de waterlelie te vermeerderen kan deze gewoon worden gescheurd. Waarbij het goed is overal een wat grotere wortel aan te laten zitten.
Voor de echte waterlelie liefhebbers onder ons, is hier een link naar een site, met enorm veel foto's van de verschillende bestaande soorten waterlelies. [1] Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde