Minivijver voor een kleine tuin of balkon
Een minivijver maken
Wil je een minivijver toevoegen in je kleine tuin of op je balkon? Zo ja, maak dan een vijver in een pot. Leer hoe je een container watertuin maakt met waterlelies en irissen die bloeien, fonteinen die bubbelen en vissen die zwemmen. Vijver in een pot is een combinatie van potplanten en water. Het is makkelijk te onderhouden en heeft minder zorg nodig. Je kan planten regelen wanneer en waar je maar wilt. Lees snel verder en kom te weten hoe maak je minivijver in een kleine tuin of op het balkon.
Kies een container, grote kuip of pot
Neem zo groot als je kan, een pot, een kom of een container, wat je ook maar kunt gebruiken. Keramische en kunststof containers van 15-25 liter zijn het beste of gebruik misschien zelfs je oude wastafel, porseleinen container, oude wijndoos of whisky vat (kijk wel of deze waterdicht is). Kies iets wat beschilderd is met een donkere kleur van binnen, waardoor je vijver ruimer en diep ziet. Neem indien mogelijk een kuip die meer dan 100 cm breed en 10 cm diep is.
Beslissen welke plaats je de minivijver gaat geven
Je minivijver zorgt voor een rustige ambiance aan de tuin, zodat je het verstandig kunt bepalen na te beslissen of de bron van water dichtbij moet komen of niet, en het zal ongeveer zes uur zonneschijn ontvangen. Schaduw in de middag of misschien ook niet, dan zal je moeten controleren hoe het vanuit verschillende hoeken er zal komen uit te zien. Het kan een mooi belangrijk punt van de tuin of balkon worden.
Planten die je nodig hebt
Kies drie tot vijf planten volgens de grootte van je minivijver, neem verschillende soorten waterplanten. Reeks planten zoals 'Yellow Flag Iris' en Cattail, drijvende planten zoals waterhyacint en bladbladplanten zoals reuze pijlhoofd of calla lily. Als je minivijver groter is dan de diameter van 100 cm en 10 cm diep (ideale maat), dan kan je diepe waterplanten zoals lotus en waterlelie ook groeien. Deze aquatische planten hebben ten minste 10 centimeter water nodig over hun wortels en wat ruimte om hun gebladerte te verspreiden.
Je watertuin opzetten
Zodra je klaar bent met het kiezen van een kuip, het op een geschikte plek plaatsen en planten kiezen, bent je klaar om je vijver in een pot op te zetten. Vul de kuip gewoon met algemeen leidingwater en dompel de potplanten die je hebt gekocht. Alles wat je nodig hebt is om ze op een bepaalde diepte te plaatsen, je kan gebruik maken van stenen om in hoogte te variëren om een niveauverschil te kunnen maken. Je kan ook nog een minifontein in je minivijver installeren en vis toevoegen.
Onderhoud
Het is makkelijker dan in buitengrond te planten: je hoeft zich geen zorgen te maken over potgrond, bemesting, over water en onkruid. Gedeeltelijke schaduw en gematigde temperatuur is optimaal voor de groei van de waterplanten. Herstel het water na elke paar dagen. Algen is het probleem en om dit te voorkomen, verf je een donkere kleur in de binnenkant van je minivijver en af en toe voer je het water af als er stof en vuil ontbinding ontstaat op de bodem. Muskieten kunnen ook een probleem zijn; om te voorkomen dat hun larven je planten saboteren kan je ervoor kiezen om enkele goudvisjes in je minivijver toe te voegen.
Tot slot: Aanvullende tips
- Om te overwinteren, moet je de minivijver beschermen, of je plaatst hem binnen of je dekt hem af zodat deze niet kan bevriezen.
- Gebruik planten in diversiteit, maar overdrijf niet.
- Voor vissen moet je het water geschikt maken met aangepaste producten.