Wil je een fontein in je vijver
Een fontein in je vijver thuis
Rekening houden met…
Meestal zullen fonteinen onbekend terrein voor je zijn. Je kent ze alleen maar van bij vrienden of prachtige vakantieplaatjes. Als je dus de trotse bezitter van een fontein wilt worden, zijn er wel enkele aspecten van belang zoals:
- aantal opzetstukken. Die bepalen immers het visuele aspect van de fontein. Je zult pakketten tegenkomen met 2, 3 tot zelfs 4 spuitkoppen. Afhankelijk daarvan krijg je het effect zoals hiervoor beschreven.
- fonteinhoogte. Het is maar wat je zelf wilt (uitgeven): van een halve meter tot enkele meters.
- stroomverbruik. Hoe meer tierlantijntjes je wilt, hoe meer stroom er verbruikt wordt. In elk geval als je de boel ook nog eens wilt gaan verlichten.
- verhouding fontein/grootte van je vijver.
- makkelijk (zelf) te installeren.
- ligt je vijver in de windrichting? Kies dan niet voor een metershoge fontein/sproeikop.
- prijs natuurlijk.
Soorten fonteinen
Ze zijn in allerlei vormen verkrijgbaar en kunnen eenvoudig worden aangepast in hoogte en verschijningsvorm. Er zijn zelfs sproeiers die om de zoveel tijd van ‘beeld’ veranderen. En als het donker wordt, gaat de onderwaterverlichting automatisch aan. Het is maar hoeveel geld je aan deze hobby wilt besteden.
Het is in elk geval zo dat als je daadwerkelijk je van het wilt hebben, je dat beter door een vakman laat installeren…
De schoonheid van je fontein wordt bepaald door de spuitkop. Die zijn er in twee uitvoeringen: standaard en professioneel. Bij standaard spuitkoppen kun je kiezen uit een waterbel, een vulkaan, een schuimvorm, een kelkvorm of een telescoopvorm. De prijzen schommelen tussen de 27 en 47 euro. De professionele spuitkoppen vervaardigd van messing (brons, al of niet met flens) zijn duidelijk duurder: vanaf 175 tot 700 euro.
Fonteinen en zonne-energie
Ook de moderne techniek met zonne-energie is binnengedrongen in de fonteinwereld. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Met name: er kunnen batterijen in het pakket inbegrepen zijn. Goed voor een ‘fonteinduur’ van 3 uur (ca. 70 cm) ook als de zon niet schijnt. Uiteraard zit er ook een zonnepaneel in dit pakket. Kost: ca. 150 euro.
Drijvende fontein
Je kunt ook kiezen voor een drijvende fontein. Kant en klaar te bestellen. In het pakket zit een fontein met ingebouwde pomp en zonnepaneel. Kun je zo uit de verpakking in je vijver te water laten. Deze fontein drijft en zodra de zon schijnt, start de fontein. Hou er wel rekening mee: de hoogte van je fonteintje is maar een schamele 60 cm. En dit is nog afhankelijk van het zonlicht. Er zitten maar liefst 4 sproeikoppen op dus je kunt zelf bepalen welke sproeivorm je wilt. Wil je er ook nog led-verlichting bij? Dat kan voor de prijs van 150 euro.
Fontein in een hoekje van je tuin
Je hoeft niet perse een vijver te hebben als je een fontein wilt. Je kunt ook kiezen voor een fontein in kunststof die er wel ‘als echt’ uitziet. Het voordeel van deze constructie is dat je zelf bepaalt waar je fonteintje komt te staan. Kan ook met of zonder verlichting. En spuit ook tussen 15 en 200 cm. Voordeel: geen gedoe met vijverfilters enz… Deze fonteinsets omvatten een pomp en waterreservoir. Heel eenvoudig te installeren door elke kluns. Prijs: helaas niet gevonden.
Conclusie
Wat mij vooral opviel bij het maken van dit artikel is de gebrekkige, amateuristische websites. Je vindt niet veel goede informatie over vijverfonteinen. Dit staat haaks op het feit dat er toch veel belangstelling is voor tuinvijvers. Maar specifiek over tuinfonteinen is de informatie pover.
Misschien vind je ze hier?