Huis Kopen: Het Stappenplan
Inleiding
Een huis kopen doe je niet dagelijks. Het is spannend maar kost ook heel veel tijd en geregel. Met dit stappenplan heb je een beetje houvast en zie je niets over het hoofd.
Stap 1. Woonwensen
Voor je gaat zoeken naar je nieuwe huis moet je eerst duidelijk hebben wat je precies wilt. Hoe wil je wonen en waar wil je wonen. Wordt het nieuwbouw of een bestaande woning. Hoeveel kamers zijn belangrijk. Hoe moet je woonomgeving eruit zien, denk daarbij bijvoorbeeld aan de buurt, scholen, openbaar vervoer enz. Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn als je een huis koopt.
Stap 2. Budget
Wat kun en wil je besteden aan wonen? Hoeveel kun je lenen, wat is de maximale koopsom die je zou kunnen betalen. Je inkomen is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook eigen vermogen en je huidige levensstijl zijn belangrijke factoren die je moet laten mee wegen. Maak voor jezelf een financieel overzicht en laat je zonodig vooraf adviseren door een expert.
Stap 3. Zoeken
Je kunt jezelf oriënteren via internet en dagbladen maar je kunt natuurlijk ook een makelaar inschakelen. Een makelaar kent de markt en kan je veel werk uit handen nemen. Je kunt ook besluiten om sommige trajecten zelf te doen en sommige trajecten via de makelaar te laten lopen.
Stap 4. Onderhandelen
En dan heb je je droomhuis gevonden. Nu wordt het spannend. Ga zorgvuldig te werk en zoek voor je de onderhandeling ingaat een aantal zaken uit die je belangrijk vindt. Denk aan het bestemmingsplan, heeft de gemeente plannen in de omgeving van je droomhuis, of is de grond verontreinigd, heb je een bouwkundige keuring nodig als je een oude woning koopt, zijn er verborgen gebreken. Zo zijn er tal van zaken die je van te voren goed uit moet zoeken.
Als je je goed hebt voorbereid en een aantal zaken die voor jouw belangrijk zijn hebt uitgezocht kan de onderhandeling beginnen over de prijs.
Stap 5. Voorlopig koopcontract
Het is gelukt. De verkoper heeft je bod geaccepteerd. Dan is het nu tijd voor de voorlopige koopovereenkomst. Het woord voorlopig betekend in deze overeenkomst dat er meestal ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Verder is de koop zo goed als definitief. Kijk dus goed wat er allemaal in de overeenkomst staat voor je de handtekening zet. Let daarbij ook op bv de overdrachtsdatum, dus wanneer krijg je de sleutel, en let op wat je precies koopt, wat zijn de roerende maar ook de onroerende zaken waarvoor je tekent.
Het is heel normaal om bij de ontbindende voorwaarden een periode van 4 weken op te nemen. In deze periode heb je voldoende tijd om bv de financiering te regelen.
Stap 6. Hypotheek
Je hebt je huis gekocht, de koop is rond. Op papier, op een aantal ontbindende voorwaarden na, ben je eigenaar van je nieuwe huis. Nu is het tijd voor het regelen van je hypotheek. Welke hypotheek spreekt het meeste aan en past het best bij je situatie. Wat zijn de voorwaarden. In deze fase ga je op zoek naar de meest ideale situatie voor jou. Vraag verschillende offertes aan bij hypotheekverstrekkers en banken en vergelijk deze nauwkeurig. Let daarbij niet alleen op een lage rente maar kijk zeker naar de voorwaarden.
Stap 7. Overdracht.
Eindelijk is het dan zover; de overdracht. De overdracht vindt plaats bij de notaris. Voor de daadwerkelijke overdracht vindt er een eindinspectie van je woning plaats. Ziet de woning er inderdaad zo uit als vermeld in de koopovereenkomst dan kan na deze inspectie de (sleutel)overdracht plaatsvinden bij de notaris. Je tekent samen met de verkoper de akte van levering waardoor de woning jouw eigendom wordt. Daarnaast teken je samen met de geldverstrekker de hypotheekakte. Nu ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning en staat niets je meer in de weg je nieuwe woning te betrekken.
Tenslotte:
Als je een bestaande woning hebt gekocht gaan veel mensen toch nog verbouwen. Die gedateerde badkamer, die keuken die niet helemaal je smaak is, of die lelijke vloer die echt aan vervanging toe is.... dit is het beste moment om je huis zó te verbouwen dat je huis jouw thuis wordt. Houd met een eventuele verbouwing rekening met je hypotheek.
Zie ook: