Koopovereenkomst voor de koper

Koopovereenkomst

Wat is een koopovereenkomst? Wat zijn de verplichtingen van de verkoper en van de koper? Welke acties komen een koper toe? Op al deze vragen zal ik in dit artikel een antwoord geven.

Wat is een koopovereenkomst?

Op grond van artikel 1 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[1] is koop een overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

Wat zijn de verplichtingen van de verkoper?

Bij het sluiten van een koopovereenkomst nemen zowel koper als verkoper jegens elkaar verplichtingen aan. Wat deze verplichtingen zijn, is uitgewerkt in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Zo geldt voor de verkoper dat hij op grond van artikel 9 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[2] de eigendom van de zaak moet overdragen en deze vervolgens moet afleveren.

Op grond van artikel 17 eerste lid boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[3] dient de afgeleverde zaak te beantwoorden aan de overeenkomst. Dit wordt de conformiteit van de zaak genoemd. Conformiteit houdt in dat een afgeleverde zaak aan de tussen partijen gesloten overeenkomst moet beantwoorden. Hiermee wordt in feite teruggegrepen op de partijafspraken. Bij de conformiteit van een zaak gaat het dus om de eigenschappen die de koper mocht verwachten. Hierbij dient gelet te worden op de aard van de zaak en op mededelingen van de verkoper. Daarnaast draait het bij conformiteit ook om de verwachting van de koper dat de zaak alle eigenschappen bezit voor normaal gebruikt. Als laatste belangrijke punt met betrekking tot conformiteit zijn de eigenschappen van een zaak voor bijzonder gebruik. Hierbij kun je denken aan het voorbeeld dat men een auto koopt met als doen met die auto te gaan rijden, in dit geval mag de koper verwachten dat de auto alle eigenschappen bezit voor normaal gebruik. Wordt die auto echter niet gekocht om in te gaan rijden, maar om ter decoratie in een bar te hangen, dan hoeft de auto niet alle eigenschappen te bezitten voor normaal gebruik. Het gaan dan om eigenschappen voor bijzonder gebruik, waarin de overeenkomst is voorzien.

Wat zijn de verplichtingen van de koper?

Tegenover de verplichtingen van de verkoper staat de verplichtingen van de koper. De hoofdverplichting van koper is dat hij de koopprijs dient te betalen (artikel 26 eerste lid boek 7 van het Burgerlijk Wetboek). In geval van een consumentenkoop gelden andere afspraken (artikel 26 tweede lid boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[4] ). In geval van een consumentenkoop is bovendien artikel 6 tweede lid boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[5] van toepassing. Dit artikel brengt tot uiting dat de bepalingen uit enkele artikelen wel voor verandering vatbaar zijn, mits deze verandering niet ten nadele van de koper zijn.

Naast de verplichting tot betaling van de koopprijs heeft de koper ook een zorgplicht ten aanzien van de ontvangen zaak (artikel 29[6] en 30[7] boek 7 van het Burgerlijk Wetboek). Deze zorgplicht houdt in dat de koper moet zorgen voor het behoud van de zaak, indien hij voornemens is de zaak te weigeren. Tot slot is het van belang om te wijzen op nog een verplichting van de koper. Dit betreft het tijdig piepen op grond van artikel 23 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[8] . Een koper moet van zich laten horen op het moment dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt. Hierin worden twee periode onderscheiden. In de eerste plaats de periode die gegeven wordt voor het ontdekken van het gebrek in de prestatie en in de tweede plaats de periode die gegeven worden om vervolgens te protesteren.

Welke mogelijke acties komen toe aan de koper?

Indien het afgeleverde niet beantwoordt aan de overeenkomst, dan staan voor de koper enkele acties open. De eerste actie die een koper toekomt, is het vorderen van nakoming op grond van artikel 296 boek 3 van het Burgerlijk Wetboek[9] en artikel 21 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[10] . Deze laatste artikel stelt dat een koper op drie manieren nakoming kan vorderen indien het afgeleverde niet aan de overeenkomst beantwoordt., namelijk:

  • De koper kan aflevering van het ontbrekende eisen - De koper kan herstel van de afgeleverde zaken eisen, mits dit redelijkerwijs mogelijk is voor de verkoper - De koper kan vervanging van de afgeleverde zaak vorderen, tenzij dit niet redelijk is.

Op grond van artikel 265 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek[11] en artikel 22 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[12] kan de koper ontbinding van de overeenkomst vorderen. Van zeer groot belang is het tweede lid van artikel 22 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat de bevoegdheden voor de koper uit dit artikel slechts bestaan wanneer herstel en vervanging onmogelijk is. de koper moet dus altijd eerst een beroep doen op artikel 21 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek alvorens ontbinding te vorderen op grond van artikel 22 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

De koper kan ook prijsvermindering vorderen op grond van artikel 270 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek[13] en artikel 22 eerste lid onder a boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Ook voor prijsvermindering geldt dat deze bevoegdheid pas dan bestaat, wanneer herstel en vervanging onmogelijk zijn.

Indien de koper schade heeft geleden, kan hij ook schadevergoeding vordering op grond van artikel 74 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek[14] en artikel 24 boek 7 van het Burgerlijk Wetboek[15] .

Slot

Als eindconclusie kun je dus eigenlijk trekken dat op een verkoper veel meer verplichtingen rusten dan op een koper. Daarnaast heeft een koper ook enkele acties die hij in kan stellen tegen de verkoper. De koper verkeert als zodanig in een gunstigere positie ten opzichte van de verkoper.