Woning huren Houd rekening met lange wachttijden!

Inleiding

Wie zich vandaag de dag inschrijft voor een huurwoning kan van een koude kermis thuiskomen. De wachttijden zijn tegenwoordig enorm, 6 tot 8 jaar wachten op een huis is gewoon en helaas geen uitzondering meer. Starter of doorstromer? Ook dat maakt in veel gemeenten niet meer uit, omdat deze de doorstroomregeling hebben afgeschaft.

Kun je nog iets doen om de wachtijd te verkorten of moet je bij de pakken neer gaan zitten en jaren wachten?

Het huren van een huis

Vroeger was het zo dat je naar een woningstichting stapte en je aan de balie inschreef. Woonde je al in een huurhuis dan viel je onder de doorstroomregeling. Tegenwoordig gaat het huren van een huis en het reageren op een huis iets anders.

Samenwerking gemeenten en woningbouwverenigingen

In veel gebieden hebben meerdere woningcorporaties de handen ineen geslagen en bieden gezamenlijk hun woningen op een bepaalde plek aan. Doorgaans is dit het internet. Een voorbeeld hiervan is Woonnet Rijnmond. Hierin zijn 20 woningbouwverenigingen verzameld uit de regio Rijnmond. Je kunt hier reageren op woningen uit Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Hoek van Holland, Rhoon, Poortugaal, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Lansingerland. Je staat dus gelijk voor meerdere gemeenten en meerdere woningbouwverenigingen ingeschreven, daar waar je vroeger voor slechts 1 woningbouwvereniging stond ingeschreven en alleen op hun huizen kon reageren.

Starters en doorstromers

Vroeger was er een groot verschil tussen starters en doorstromers. Doorstromers hadden een vrij goede kans om snel aan een nieuwe woning te komen, ze lieten tenslotte weer een andere huurwoning leeg achter. Voor hun was er de doorstroomregeling: de doorstroomregeling houdt in dat de jaren die je al in je huidige woning woont meetellen als inschrijfjaren. Woon je al 10 jaar in jouw huis, dan heb je 10 inschrijfjaren.

Door deze doorstroomregeling was het voor starters erg moeilijk om aan een huurhuis te komen. Er werden op kleine schaal wel speciale starterswoningen gebouwd, maar dat was niet toereikend.

Om deze oneerlijke situatie hebben veel gemeenten de doorstroomregeling al afgeschaft. Zo is in het hierboven gegeven voorbeeld (Woonnet Rijnmond) de doorstroomregeling ook al enkele jaren niet meer van toepassing. Doorstromers die zich nu inschrijven hebben niets aan de jaren dat ze al in hun huis wonen.

Voorbeeld:

Persoon A woont in haar huurhuis sinds 13-10-2003 en is doorstromer. Ze schrijft zich op 24-11-2005 in bij Woonnet Rijnmond. De doorstroomregeling is niet meer van toepassing, dus de inschrijfduur wordt gerekend vanaf de werkelijke datum van inschrijving (24-11-2005).

Wachttijden

Sinds enkele jaren word het tekort aan sociale huurwoningen steeds groter. Hierdoor worden de wachttijden steeds langer. Wachttijden van 6 jaar in Rotterdam en Utrecht en zelfs wachttijden van 8 jaar in Wageningen. Wil je dus snel een andere huurwoning? Helaas, de wachttijden kunnen erg tegenvallen. Heb je geen geld om een huis te kopen? Dan ben je genoodzaakt om jaren te wachten.

Urgentie In tegenstelling tot vroeger, is het vandaag de dag niet makkelijk om urgentie te krijgen. In veel gevallen is ook dit niet de oplossing tot het sneller vinden van een andere woning. Mocht je het geluk hebben urgentie te krijgen dan zijn hier ook strenge eisen aan verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld als alleenstaande alleen op 1- of 2- kamerwoningen reageren en je moet de urgentie binnen 3 maanden te gelde maken anders verloopt deze.

Urgentie geld niet meer voor het economisch gebonden zijn in een bepaalde plaats en zelfs als je gaat scheiden kom je niet meer voor urgentie in aanmerking. Heb je burenoverlast? Ook dan heb je pech en krijg je geen urgentie.

Alternatieven

Wil je als huurder toch snel weg uit je huidige woning, dan zijn er eventueel deze opties nog:

  • Een huis kopen indien dit mogelijk is;
  • Je inschrijven bij particuliere woningaanbieders.

Tips

  • Jongeren kunnen zich het beste direct op hun 18e in laten schrijven voor een huis. Ook al heb je nog geen plannen om al zelfstandig te gaan wonen, je kunt op deze manier al aardig wat jaartjes van ingeschreven staan bij elkaar sprokkelen.
  • Net verhuisd? Schrijf je toch maar al gelijk weer in, want tegen de tijd dat je bedenkt dat je gaat verhuizen en je dan pas gaat inschrijven mis je aardig wat inschrijfjaren. Hierdoor kan het zijn dat je nog jaren op een nieuw huis moet wachten.