Een woning huren of kopen

Een dilemma waar veel mensen mee worstelen

Of de huizenmarkt nu in stort, of niet, het blijft altijd een lastige dilemma voor veel mensen of ze nu een een huis willen kopen of huren. Om het wat makkelijker te maken kan heb ik in dit een lijstje gemaakt met voor- en nadelen van het huren van een huis, en natuurlijk met de voor- en nadelen van het kopen van huis.


De voordelen van een woning huren

  • Als huurder van een huis of appartement hoef je zelf niet op te draaien voor reparaties en/of onderhoud, maar bel je gewoon heel gemakkelijk je verhuurder/woning corporatie op als er wat er wat moet gebeuren. Als eigenaar van een woning moet je natuurlijk zelf wel op draaien voor het onderhoud van bijvoorbeeld de CV-ketel, moet je zelf schilderwerk en reparaties doen of betaald laten doen.
  • Mocht je willen verhuizen als verhuurder, dan zit je nergens aan vast en kun je vertrekken wanneer je wilt. Je hebt geen problemen met bijvoorbeeld eerst het verkopen van je huidige huis.
  • Als huurder kom je normaal gesproken niet snel voor onverwachte hoge kosten te staan. Dit geeft veel mensen een rustiger en vertrouwder gevoel waardoor veel mensen dus ook voor huren het huren van een woning kiezen.
  • Een ander voordeel zou eventueel kunnen zijn dat je in aanmerking zou kunnen komen voor huursubsidie.

De nadelen van een woning huren

  • Een groot nadeel aan het huren van een huis zou kunnen zijn dat je niet zomaar in en om het huis mag verbouwen of aanpassingen maken. Hiervoor heb bij een verbouwing naast dat je natuurlijk toestemming hebt gekregen bij de gemeente, eerst toestemming hebben van de verhuurder.
  • Maandelijks moet je als huurder huur betalen. Je betaald elke maand gewoon huur, zonder dat je dus een financieel kapitaal opbouwt, voor als je het huis wilt verkopen of als je overlijd voor nabestaanden.
  • Wanneer je gaat verhuizen heb je geen kans op dat je een onverwaarde hebt opgebouwd. Dat terwijl je wel maandelijks een vast bedrag aan huur moet betalen, maar dus geen financieel kapitaal opbouwt.

De voordelen van het kopen van een huis

  • Zoals ook al net genoemd bij als nadeel van het huren van een woning, is het een voordeel van als je een huis hebt, en deze wilt verkopen je kans hebt op een overwaarde waardoor je dus winst hebt gemaakt.
  • Als eigenaar van een huis heb je een fiscaal voordeel. Jaarlijks kan je namelijk de betaalde intresten (rent over je hypotheek) in mindering brengen op je belastingaangifte.
  • Wanneer de looptijd van een lening helemaal verstreken is heeft de eigenaar van een woning een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de huurder. Wanneer er meer tijd verstrijkt wordt dit verschil steeds maar groter, aangezien de eigenaar van een woning dan geen afbetalingen meer hoeft te doen.

De nadelen van het kopen van een huis

  • Bij het kopen van een huis komen er nog veel andere zaken bij kijken die je verplicht bent om te betalen. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de woning door brand, wateroverlast enzovoort. Ook moet je een premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost bij overlijden. Daarnaast moet je als woning eigenaar ook nog onroerend zaakbelasting betalen (vastgoed belasting).
  • Als koper van een woning moet je meestal ook nog kosten voor de aankoop van je huis betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting (6 procent van de waarde van de woning) en notariskosten. Meestal zijn deze voor rekening van de koper (k.k., kosten koper), maar soms voor rekening van de verkoper (v.o.n., vrij op naam).
  • Als je je huis in een niet gunstige tijd verkoopt, kan het zijn dat je met een restschuld overblijft. Kopen is daarom eigenlijk alleen interessant als je langere tijd in dat huis wilt blijven wonen.
  • Tot slot heb je woning eigenaar minder vrijheid wat betreft verhuizen naar een andere nieuwe woning. Zo loop je het risico dat je huis nog niet verkocht is op het moment dat je een nieuwe woning betrekt, dat zorgt dan weer voor dubbele lasten aangezien je bijvoorbeeld dan vaak twee hypotheken hebt lopen.

Conclusie

Na het schrijven van dit artikel blijft het voor mij nog steeds een lastig dilemma. Aan zowel huren en kopen van een woning zitten hele aantrekkelijke voordelen maar helaas ook nadelen. Iedere persoon heeft natuurlijk zo zijn eigen unieke voorkeuren, en moet daarom deze voor en nadelen aan elkaar afwegen om tot een uiteindelijk besluit te kunnen komen. Het ligt vaak natuurlijk ook aan de finianciële situatie waarin je op dat moment in verkeerd.