Wat is nu globalisering
Wat is globalisering
Je shirt is gemaakt in Mexico en je schoenen in China. Uw CD-speler komt uit Japan. U kunt naar Moskou reizen en een Big Mac eten en je kunt een Amerikaanse film kijken in Rome. Vandaag worden goederen gemaakt en verkocht over de hele wereld, dankzij de globalisering.
De globalisering brengt landen dichter bij elkaar. Mensen, bedrijven en organisaties in verschillende landen kunnen samen leven en werken. We kunnen goederen uitwisselen, geld en ideeën en dat is goedkoper dan ooit tevoren. Moderne technologie en communicatie, zoals het internet, mobiele telefoons of satelliettelevisie helpen ons in het dagelijks leven.
Globalisering groeit snel. Een Duits bedrijf kan auto's produceren in Argentinië en ze vervolgens verkopen in de Verenigde Staten. Een zakenman in Groot-Brittannië kan een deel van een bedrijf in Indonesië kopen en op een dag onderdelen van een ander bedrijf in China verkopen, dankzij de globalisering. Fast food bedrijven openen bijna elke dag winkels over de hele wereld.
Geschiedenis van de globalisering
Globalisering is niets nieuw. Voor duizenden jaren reizen en handelen mensen goederen en dat allemaal over een grote afstanden. Tijdens de middeleeuwen, reisden handelaren langs de Zijderoute, die Europa en China met elkander verbonden.
Het moderne tijdperk van de globalisering begon met de Industriële Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Nieuwe machines waren in staat om goedkoper goederen te produceren. Treinen en stoomaangedreven boten vervoerde producten verder en sneller.
Sinds 1980, ging de globalisering bewegen in een sneller tempo. Tegenwoordig is het gemakkelijker voor bedrijven om te werken in andere landen. Het internet geeft hen de kans op het bereiken van meer klanten over de hele wereld. Telewerkers werken voor bedrijven die ver weg zijn.
Echter, is er een groeiende discussie over de globalisering. Overheden zijn in het voordeel van de globalisering, omdat de economie kan groeien. Andere mensen zijn niet zo zeker van dat er alleen maar voordelen zijn. Hier zijn een aantal argumenten van beide kanten:
De goede en slechte argumenten
Goede kanten
- Globalisering laat landen doen wat ze het beste kunnen doen. Als, bijvoorbeeld, je goedkoop staal koopt uit een ander land dan hoef je niet je eigen staal te maken en kunt u zich richten op computers of andere dingen.
- De globalisering geeft je een grotere markt. U kunt meer goederen verkopen en meer geld verdienen. U kunt meer banen creëren.
- Consumenten profiteren ook van de globalisering. Producten worden goedkoper en je kunt nieuwe goederen sneller krijgen.
Slechte kanten
- Globalisering veroorzaakt werkloosheid in de geïndustrialiseerde landen, omdat bedrijven hun fabrieken verplaatsen naar plaatsen waar ze goedkoper werknemers kunnen krijgen.
- Globalisering kan leiden tot meer milieu problemen. Een bedrijf kan fabrieken bouwen in andere landen omdat de milieuwetten daar niet zo streng zijn als thuis. De arme landen in de Derde Wereld hakken meer bomen om, zodat ze het hout kunnen verkopen aan de rijkere landen.
- Globalisering kan leiden tot financiële problemen. In de jaren 1970 en '80 kreeg landen als Mexico, Thailand, Indonesië of Brazilië veel geld van beleggers, die hoopten dat ze daar nieuwe bedrijven konden opbouwen. Omdat deze nieuwe bedrijven vaak niet werkte, moesten ze sluiten en de investeerders stopte met hun geld erin te steken.
- Sommige van de armste landen in de wereld, vooral in Afrika, kunnen nog armer worden. Hun bevolking is niet zo opgeleid als in de ontwikkelde landen en ze hebben niet de nieuwe technologie die we hebben.
- Menselijke, dierlijke en plantaardige ziekten kunnen sneller verspreiden door de globalisering.
Veel deskundigen zeggen dat er vandaag de dag behoefte is aan een ander soort van globalisering in onze wereld. Er moeten manieren zijn om ervoor te zorgen dat alle landen profiteren van de goede kanten van de globalisering. We moeten armere landen helpen door het geven van beter onderwijs en hen te laten zien hoe de nieuwe technologie werkt.
Elk jaar, komen de leiders van 's werelds grootste industriële landen samen om te bespreken over de economische problemen. Deze bijeenkomst heet de G8-top. In de afgelopen jaren hebben groepen tegen de globalisering protestmarsen georganiseerd.
Conclusie
Globalisering is niet alleen internationalisering maar het gaat veel verder dan dat. Globalisering draait om veranderingen van relaties tussen groepen van dieren en mensen, die onafhankelijk van geografische grenzen gevormd worden. Dat wordt mogelijk gemaakt en gestimuleerd door de nieuwe communicatie- en informatietechnologie.