Einde van de Postbank en zijn Blauwe Leeuw
Inleiding
Algemeen
Vanaf 10 februari 2009 zal de merknaam Postbank niet meer bestaan. Dat heeft ING, de eigenaar van het merk, reeds in mei 2007 bekend gemaakt. Hiermee komt een einde aan een lange Postbank met zijn Blauwe leeuw historie, begonnen in 1881. Tevens vanaf vandaag een nieuwe TV commercial met Anouk.
Stappen
De Postbank
- 1881; De RPS, oftewel de Rijkspostspaarbank wordt opgericht door de overheid. Dit deden zij met het doel om het sparen onder brede lagen van de Nederlandse bevolking te stimuleren, om meer betrokkenheid te creëren bij het sparen door de arbeiders. Arnold Kerdijk (24 mei 1846 – 16 maart 1905) wordt de eerste directeur van de RPS. Kerdijk een journalist en politicus blijft maar een maand in zijn functie, want hij vond dat zijn prioriteiten elders lagen. Hij wordt opgevolgd door Armand Sassen.
- 1918; Het eerste girale betalingssysteem wordt binnen de RPS geïntroduceerd. De Postcheque- en Girodienst wordt opgericht, afgekort de PCGD. Beiden, RPS en PCGD, zijn aparte instellingen en zijn ondergebracht onder het staatsbedrijf PTT (de huidige KPN). In de periode tussen 1881 en 1931 is het aantal spaarrekeningen gestegen van 20.000 naar ruim 2.000.000.
- 1960; De goede economische ontwikkelingen in Nederland veroorzaakte een enorme groei van het girale betalingsverkeer. Ook de commerciële banken zijn inmiddels overgestapt op de betaalrekening (met rente) voor de particuliere klant.
- 1969; De girobetaalkaart (de voorloper van de pinpas) wordt geïntroduceerd. In eerste instantie alleen te gebruiken in Nederland, maar vanaf 1970 ook te gebruiken in het buitenland. Deze kaart blijft in gebruik tot de introductie van de Euro in 2002.
- 1975; De welbekende reclamecampagne “Giroblauw past bij jou” wordt op de markt gebracht. De advertenties verschijnen onder andere in de Donald Duck, waar een strandlaken verkregen kon worden.
- 1977 – 1986; Er vindt een fusie plaatst in 1976 tussen de Postgiro en de Rijkspostspaarbank. In 1979 wordt de Gemeentegiro van Amsterdam aan de Postgiro toegevoegd. Pas in 1986 wordt dit de geprivatiseerde Postbank.
- 1989 – 1992; Er vindt in 1989 wederom een fusie plaats, tussen de Postbank en de NMB Bank. Ze gaan verder onder de NMB Postbank Groep. De Postbank behoudt zijn eigen gezicht, maar gaat wel in effecten bemiddelen. De slogan van de Giro verandert in “Postbankblauw past bij jou”. In 1991 fuseert de NMB Postbank Groep met Nationale Nederlanden. De nieuwe naam wordt de ING Groep, de Internationale Nederlanden Group. De Postbank blijft een merknaam. In 1992 wordt de naam ING Bank officieel. ING is een wereldwijd actief met een compleet pakket aan producten en diensten op financieel gebied, welke uit diverse distributiekanalen komen.
De blauwe Leeuw
Alhoewel de blauwe leeuw al vanaf het begin van de giro het logo van de bank is, komt deze pas in 2003 van het papier af en wordt als grote blauwe knuffel ingezet in reclame campagnes.
In de campagnes speelt Jan Mulder (oud voetballer en criticus) een cruciale rol. Hij vraagt Howard Komproe wat het rondlopen in dat grote blauwe pak nu eigenlijk oplevert. Het antwoord is zo bevredigend dat Mulder het pak direct zelf aandoet. Vele reclames zullen volgen. Jan, samen met de (naamloze) blauwogige donkere dame, prijzen de Postbank aan op iedere dienst die hun Postbank maar kan leveren.
Nu dat het bijna zover is dat de merknaam Postbank, en dus ook het blauw zal opgaan in het oranje van de ING, wordt de blauwe leeuw langzaamaan ook oranje. Dat is te zien op de reclamespot bij de pinautomaten van de ING. Hierop wordt de blauwe leeuw, met zijn oranje voeten, gevraagd of het al een beetje begint te wennen. Volgens een citaat van een ING woordvoerder (door Planet) zal de reclamecampagnes met de (nu oranje) leeuw worden voortgezet.
In 2005 werd de reclame van de Postbank met zijn blauwe leeuw uitgeroepen door de vakjury tot Adverteerder van het Jaar.
Postbank Winkel
Vanaf begin november 2006 staat er in Nijmegen de Postbank Winkel, officieel de Experience brand store, een aanvulling op de postkantoren, postagentschappen en Postbank Geldservice. Hier kunnen de klanten terecht voor het complete pakket van de Postbank, van een hypotheek tot het opnemen van geld. En natuurlijk alles wat hiertussen zit, beleggen, verzekeren en noem maar op.
Postbank en ING anno 2008
Bekend wordt gemaakt dat de twee bedrijven verder zullen gaan als ING, met als werknaam NWE Bank. Het statement van 16 mei 2007 duidt letterlijk: “het directe bedrijfsmodel van de Postbank” combineren “met het persoonlijke advies van de ING Bank”. Dit betekent eigenlijk niets meer of minder dan het merk Postbank schrappen.
Voor de volledige reorganisatie wordt 1,5 jaar uitgetrokken, waarbij 8.000.000 particuliere klanten en 600.000 zakelijke klanten bij betrokken zijn (de klanten houden dezelfde giro en banknummers die ze nu ook hebben). Van de nu nog 10.000 banen zal ongeveer een kwart verloren gaan, wat volgens de bonden onaanvaardbaar is.
Vanaf 1 november 2007 is de directie van de nieuwe bank:
- Nick Jue, Chief Executieve Officer
- Ger Vrancken, Chief Financial Officer
- Bart Schlatmann, Chief Operating Officer
- Hans Hagenaars, Directeur Marketing
- Vincent van den Boogert, Directeur Productmanagement
- Ferdi Jonkman, Directeur Advies en Kantoren
- Ron van Kemenade, Directeur Directe Kanalen en Betalen
- Benoît Legrand, Directeur Private Banking
- Ton Hopmans, Directeur Human Resources