De nieuwe Besloten Vennootschap
Inleiding
Met ingang van 1 oktober 2012 wordt de nieuwe Besloten Vennootschap (nBV) een feit. De hamvraag zal zijn of deze nieuwe versie net zo een succes zal worden als de introductie van de oude Besloten Vennootschap (oBV) in1976.
In dit artikel zal met name ingegaan worden op de vergelijking van de nBV met zijn grote (internationale) tegenhanger de Angelsaksische Private Limited Company (PLC), oftwel beter bekend als de Limited (Ltd).
Doelgroep
De doelgroep van dit artikel zijn die personen die overwegen om een rechtspersoon op te richten en hierbij de keuze hebben tussen de nBV of de Ltd.
Relevantie
Dit onderwerp is relevant omdat de keuze van invloed is op de verschillende rechtstelsels (jurisdicties) van beide rechtspersonen. Wordt er gekozen voor een nBV dan is het Nederlandse Recht (Boek 2 Burgerlijk Wetboek (Rechtspersonen), van toepassing. Valt de keuze echter op de Ltd. dan is buitenlandse recht (meestal het Engelse) de bepalende.
Totstandkoming nieuwe BV
Als we kijken naar de totstandkoming van de nBV dan valt er een parallel te trekken met de totstandkoming van zijn rechtsvoorganger de oBV : de roep om vernieuwing en met name flexibilisering.
Vóór de komst van de oBV hadden we in Nederland alléén te maken met de Naamloze Vennootschap (NV), deze was hoofdzakelijk weggelegd voor de grote ondernemingen (concerns), zoals Philips. De grootste groep van ondernemingen bestond echter uit middelgrote ondernemingen, deze stonden hierdoor in de kou. Naast het hoge minimumkapitaal, dat gestort diende te worden, was met name het feit dat de aandelen vrij verhandelbaar waren een gevoelig item. Een groot deel van deze middelgrote ondernemingen bestond namelijk uit familiebedrijven, zoals Vroom & Dreesman, en deze waren niet blij met de gedachte om een bedrijf op te zetten voor de volgende generaties, maar door de vrije verhandelbaarheid van de aandelen, de kans te lopen om in vreemde handen te komen.
De maatschappij blijft echter veranderen en dat geldt ook voor de ondernemingen. De grootste groep bestaat tegenwoordig uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), waarbij de éénmanszaken de dienst uit maken. Om deze laatste groep tegemoet te komen is besloten het vennootschapsrecht verder te flexibiliseren.
Flexibilisering
Dit flexibiliseringsproces bestond oorspronkelijk uit een stroming die de ondernemingsvormen, behalve de eenmanszaken, rechtsperssonlijkheid wilden verlenen (zoals de vennootschap onder firma). Na méér dan twintig jaren voorbereiding strandde het ontwerp hiervoor echter.
Als pleister op de wonde werd uiteindelijk gekozen voor de verdere flexibilisering van het BV-recht.
Hierbij werd met name gekeken naar de verschillen van de oBV en de in Nederland, steeds populairder wordende tegenhanger : de Limited.
Opheffen van de verschillen met de Limited
In een tijdsbestek van nog geen twee jaren werd het nadeel ten opzichte van de Limited weggewerkt:
- Oprichtingskosten: Voor de oprichting van een oBV was men verplicht naar de notaris te gaan, deze maakte dan naast de oprichtingsakte ook een aandeelhoudersregister op, totale kosten ongeveer 1.000 euro. In de nieuwe opzet is de notaris, behalve in speciale gevallen, niet meer nodig en kan de nBV bij KvK, vormvrij op één A4-tje worden opgericht, totale kosten (waarschijnlijk) minder dan 100 euro. Een Limited oprichten kost ongeveer 300 euro.
- Oprichtingstijd: Doordat de notaris, van het Ministerie van Justitie een verklaring van geen bezwaar nodig had, betreffende de personen die betrokken waren bij de oprichting of het bestuur van de oBV, kon het wel eens enige maanden duren voordat de vennootschap opgericht kon worden. Gedurende deze oprichtingsfase (de zogenaamde voorperiode) was men echter voor het handelen namens de BV hoofdelijk aansprakelijk, hetgeen een duidelijk minpunt was. De nBV richt men direct op en men is vanaf dezelfde dag juridisch beschermd. Een Limited oprichten, is met behulp van de hedendaagse technologie, ook binnen enkele uren een feit.
- Kapitaalstorting: Bij de oBV gold een minimumkapitaalstorting van 18.000 euro, deze vormde het grootste struikelblok. Deze kapitaalstorting is bij de nBV komen te vervallen. Een Limited kan al opgericht worden met een minimumkapitaal van één euro.
Juridische aansprakelijkheid
Doordat er geen notaris bij de oprichting eer nodig is, is ook de verklaring van geen bezwaar van het Ministerie van Justitie komen te vervallen. In Den Haag vond men dit echter iets te veel van het goede, en daarom heeft men hier een oplossing bedacht: de permanente juridische monitoring door het Ministerie van Justitie gedurende de looptijd van de nBV.
Wat deze permanente monitoring precies inhoudt is nog niet bekend, en er wordt tot nu toe ook nog weinig aandacht aan dit item besteed. Dit is op zich vreemd, omdat de rechtszekerheid ( en daarmee ook de bestaansgrond van de nBV) hiermee niet gediend is.
Een Limited valt zoals reeds eerder aangegeven onder het Angelsaksische Recht, het Nederlandse Recht (behalve dat van de fiscus) moet op grond van het Internationale Recht, dan terugtreden. Men noemt dit treffend The Battle of Forms.
Conclusie
Als we gaan kijken naar hetgeen de nBV ons te bieden heeft, dan kan de conclusie getrokken worden, dat de achterstand ten opzichte van zijn Engelse evenknie is weggewerkt.
Wat blijft is echter de juridische onzekerheid, die door de permanente monitoring achteraf is ontstaan. Dit nadeel kunnen we echter wegstrepen tegen het feit dat we in juridisch opzicht bij de Ltd. te maken hebben met Angelsaksisch Recht.
De keuze voor een nBV of een Ltd wordt nu nog louter bepaald door de factor of men internationaal actief wil zijn of niet. Blijft men als onderneming in Nederland actief dan geniet de BV de voorkeur. Wil men echter internationaal actief zijn, en dit gaat mede door het internet (denk aan E-commerce) sneller als je denkt, dan geniet de Ltd de voorkeur, omdat deze ondernemingsvorm in het buitenland veel bekender is en daardoor eerder geaccepteerd wordt.
Update 24 september 2012
Inmiddels is het Notariaat in samenwerking met de KvK actief in Nederland om de nieuwe BV-regels bekend te maken. Naar aanleiding van een deelname aan een seminar van deze instanties zijn een aantal belangrijke aanvullingen bij bovenstaand artikel te plaatsen:
* Er geldt in tegenstelling tot vroegere wetgeving geen overgangsrecht, dit betekent voor reeds bestaande BV's dat deze vanaf 1 oktober 2012 onder het nieuwe regime zullen vallen;
* Op grond van het ontbreken van het vorengenoemde overgangsrecht is het daarom noodzakelijk om te (laten) checken of de statuten nog voldoen aan de nieuwe wetgeving;
* Het Notariaat blijft een actieve rol spelen bij de oprichting/aanpassing van de BV, en heeft daartoe een nieuw Model voor de statuten ontwikkeld;
* Over de permanente monitoring van het Ministerie van Justitie is bekend, dat dit zal gebeuren door het koppelen van diverse gegevensbestanden en dat dit zich met name in de ICT-omgeving zal afspelen.
Notarissen overspoeld met aanvragen.
Links
Alle informatie over het oprichten van een Limited.
Volgen op Google+