DAG begin en einde van een gratis krant

Algemeen

Nederland kent verschillende gratis dagbladen voor de consument, en was tot voor kort 4 gratis kranten rijk. Per 1 oktober 2008 hield de vierde krant “DAG’ op te bestaan.

Ontstaan van het dagblad

In februari 2007 zijn telecom concern KPN en uitgeverij PCM met elkaar in gesprek, maar nog zonder enige overeenstemming. Het onderwerp? Een gratis krant, dan de 4e in ons land.

Ondanks dat er nog geen overeenstemming is, zijn ze er wel over uit dat de uit te brengen krant op de computer, in de trein (op tv-scherm) en op de mobiele telefoon te lezen moet zijn. Waarschijnlijk wordt het ook mogelijk om videobeelden via de mobiel te bekijken. Dus met de werkmaatschappijen krant, exploitatie en online (allen bv’s). Ook is de naam van de krant al bekend, alsmede de doelgroep: de “DAG” zal uitgebracht worden voor lezers tussen de 20 en 40 jaar.

Voordat de “DAG” voor de eerste keer van de persen zal rollen is er naast de reeds bestaande “Metro” en “Spits” een derde gratis krant verschenen, namelijk “De Pers” van multimiljonair M. Boekhoorn.

Op 1 maart 2007 is het dan zover, de gesprekpartners hebben een overeenkomst ondertekend voor een joint venture, waarin beide partijen ieder een belang van 50% hebben. PCM wordt voor 100% verantwoordelijk voor de papieren krant. Beiden zijn ieder voor een gelijk deel verantwoordelijk voor de digitale versie. Het is de bedoeling dat de joint venture zich gaat bezig houden met niet alleen de ontwikkeling, maar ook met de exploitatie van het gratis dagblad.

De krant

De eerste editie verscheen op 8 mei 2007 in een oplage 300.000 exemplaren, verzorgd door een 45 koppen tellende redactie. De krant werd niet op zaterdag en zondag uitgebracht. De krant is vanaf het eerste begin verspreid binnen het openbaar vervoer (onder andere bij treinstations).

De hoofdredacteur is Bob Witman, die als adjunct-hoofdredacteur bij de Volkskrant (ook een onderdeel van PCM) werkzaam was. Deze functie bekleedde hij pas 2 jaar, daarvoor was hij vanaf 1986 verslaggever en redacteur. Uiteraard bij dezelfde krant. Ook is hij vanaf 2001 4 jaar chef Kunstredactie. Gek is het dus niet, dat in DAG artikelen uit de Volkskrant werden geplaatst.

Het begin van het einde

Het is voor DAG een roerend 2008. Noemt de topman van PCM, dhr. Groenewegen in zijn nieuwjaarspeech de naam van het dagblad “De Pers” die zal omvallen. Het blad DAG is nog geen jaar oud als in februari een restyling plaatsvindt. Vanaf de 12e verschijnt de nieuwe layout, een rustige vormgeving, het weer achterin het blad en ander logo. De indeling is gewijzigd en onder andere Giel Beelen is toegevoegd aan de columnisten.

Naast de bovengenoemde wijzigingen bleek er ook meer ruimte voor nieuws over te blijven en werd een distributiepunt toegevoegd, namelijk de supermarkt Albert Heijn werd bereid gevonden de krant in zijn winkels op te nemen.

Op 1 april (en dat was geen grap) werd directeur Edwin Tromp opgevolgd door Jan-Roelof Stienstra.

Het einde

De krant viert zijn 1e verjaardag onder de geruchten dat 1 van de vier gratis kranten het niet zal redden. Noemde Groenewegen begin januari nog concurrent krant “De Pers”, is het nu toch de naam van “DAG” die steeds vaker valt.

Het is eind september wanneer zowel PCM en KPN naar buiten komen met de melding dat zij geen mogelijkheden genoeg zien om de krant winstgevend te maken. DAG gaat ten onder aan de concurrente van Spits, Metro en De Pers. DAG heeft niet genoeg adverteerders om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. De afgelopen weken is de oplage van de krant al teruggedraaid en er wordt gesproken van een verlies van meer dan € 50.000,-- per dag.

Dan valt op 1 oktober 2008 het doek voor de papieren DAG, deze woensdag verscheen de krant voor de allerlaatste keer. Besloten is om de site tot eind december in de lucht te houden. Uit deze online activiteiten heeft KPN zich teruggetrokken.