Wat is een CMA

Inleiding

In de Nederlandse accountantswereld zijn er verschillende titels te behalen zoals, RA (Register Accountant), AA (Accountant Administratieconsulent), RC (Register Controller) en MBA (Master of Business Administration). Behalve aan de MBA titel heb je internationaal niet zo heel veel aan deze titels. De reden daarvoor is dat Nederland te klein is en internationaal de Amerikaanse standaarden en titels herkend en erkend worden. De CMA titel is daar een van de belangrijkste van, in dit artikel meer informatie over deze hoog aangeschreven titel.

Waar staat de CMA titel voor

De CMA titel staat voor: Certified Management Accountant. Deze CMA titel is te vergelijken met de Nederlandse titel RC, Register Controller. Als CMA ben je expert op de gebieden van financiële planning, interne controle en het maken en onderbouwen van financiële beslissingen. Tot slot is beroepsethiek van groot belang voor Certified Management Accountants. 

Hoe word je CMA

Om in aanmerking te komen voor de CMA titel moet je een bachelor of master diploma gehaald hebben, bij voorkeur op het financieel/economische gebied. Vervolgens moet je je inschrijven bij de Amerikaanse beroepsvereniging voor Management Accountants, de IMA (www.imanet.org). En vervolgens schrijf je je in voor het traject om CMA te willen worden.

Opleiding en examen tot CMA

De IMA biedt zelf geen opleidingstraject aan maar heeft wel studiematerialen uitgebracht in samenwerking met Wiley. Verder hebben Gleim en Hock zelfstudiematerialen samengesteld die voorbereiden op de twee examens voor de CMA titel. Dit artikel is niet bedoeld als reclame en de drie methoden hebben hun voor en nadelen. De methode die ik zelf gebruik en goed bevalt is de Gleim methode. Gleim biedt een zeer goede online module waar alle vragen en studiematerialen te benaderen zijn. Tevens biedt Gleim een persoonlijke coach die je helpt bij het plannen van je studie. Tot slot is Gleim de goedkoopste optie van de drie, ook niet onbelangrijk in tijden van crisis.

De opleiding tot CMA is ook te volgen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit kan een oplossing zijn voor die mensen die niet de motivatie hebben om zelfstudie te doen.

Gleim Online Zelfstudie Kosten bedragen bij aanschaf van het complete pakket voor deel 1 en deel 2 zo'n 720 Euro
Hock Online Zelfstudie Kosten bedragen bij aanschaf van het complete pakket voor deel 1 en deel 2 zo'n 600 Euro
Wiley Online Zelfstudie Kosten bedragen bij aanschaf van het complete pakket voor deel 1 en deel 2 zo'n 900 Euro
     
Vrije Universteit College Kosten bedragen voor deel 1 en deel 2 zo'n 2.850 Euro

In bovenstaande tabel wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het lidmaatschap van de IMA (225 USD per jaar) en eenmalige inschrijving voor het certificeringstraject van de IMA (240 USD). De Vrije Universteit gebruikt de review boeken van Gleim.

Uiteindelijk zal er in twee delen examen gedaan moeten worden voor het CMA examen van de IMA. Deel 1 gaat over "financial planning, Performance and Control". Deel 2 gaat over "Financial Decision Making". De twee examens kunnen in willekeurige volgorde gedaan worden. De twee examens worden gemiddeld drie keer per jaar aangeboden (tijdvak januari/februari, tijdvak mei/juni en tijdvak september/oktober). De examenkosten bedragen per deel 380 USD, in totaal dus zo'n 760 USD.

Conclusie

Een kort artikel over wat een CMA is en hoe je een CMA wordt. Maar waarom is het handig en/of belangrijk voor een financieel persoon om deze titel te halen. Deze titel is met name belangrijk voor die financials die in het buitenland willen werken. De RC titel is voor Nederland belangrijk maar internationaal zul je continu moeten uitleggen wat deze titel inhoudt en ga je uiteindelijk toch de vergelijking met de CMA titel maken. Om de RC titel te halen in Nederland zul je een opleidingstraject in moeten met een kostenplaatje van zo'n 16.000 Euro terwijl de CMA titel te behalen is voor "slechts" 1.500 Euro als je volledig kiest voor zelfstudie. Het "rendement" van de CMA titel is dus vele malen groter dan die van de RC titel, bovendien is het "risico" vele malen kleiner gezien het verschil in investering.

Reacties (1)

Reageer
Johan44 reageerde 11 jaar geleden
13 Aug 15:53
Goed artikel