Hoe een bedrijfshypotheek afsluiten
Nieuw bedrijfspand kopen, dus een bedrijfshypotheek in 2020 afsluiten
Een bedrijfshypotheek is vooral aan de orde, wanneer het bedrijfspand inmiddels uit zijn jasje groeit en u dus een nieuw bedrijfspand en/of -terrein wilt kopen. Maar het kan natuurlijk ook, als u een bestaand bedrijfspand wilt financieren of herfinancieren, dan wel het pand wilt uitbreiden of verbouwen. Een bedrijfshypotheek of ondernemerskrediet is vaak online af te sluiten. Online kunt u met een rekentool een hypotheek-check doen, om te weten waar u waarschijnlijk aan toe bent. Bekijk hier al vast een aantal aanbieders van hypotheken.
Aanbieders van hypotheken, waar krijg ik een ondernemershypotheek in 2020?
Er zijn meerdere aanbieders van een ondernemershypotheek te vinden die u in eerste instantie via het internet kunt benaderen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek van banken als:
- ABN AMRO zakelijk.
- Aegon Bank.
- De ING bank.
- Iq ondernemers hypotheek.
- Rabo bank.
- MoneYou.
- Knab.
Welke bedrijfshypotheek neemt u?
De meeste banken financieren tussen de 70% en 100% van de executiewaarde bij aankoop van een bedrijfspand, minus de al bestaande hypotheken en leningen op het pand. De bedragen kunnen daarbij oplopen van € 25.000 tot enkele miljoenen euro. Er is veel keuze, maar meestal worden de volgende drie vormen van financiering en hypotheek aangeboden:
- De aflossingsvrije hypotheek: met een aflossingsvrije hypotheek, de naam zegt het al, hoeft u niet af te lossen en is de rente variabel. Doordat u niet aflost zijn de maandlasten relatief laag.
- De lineaire hypotheek: bij de lineaire hypotheek betaalt u een vast bedrag aan aflossing en een variabel bedrag aan rente. Naarmate er meer is afgelost, neemt het bedrag aan te betalen rente af. Hierdoor zijn de maandlasten aan het begin van de looptijd van de lening hoger dan aan het einde van de looptijd. Daarmee hebt u in de beginperiode de hoogste lasten.
- De annuïtaire hypotheek: bij de annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast gelijkblijvend bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. Tijdens de looptijd neemt door de maandelijkse aflossingen het rente deel af. Een voordeel is dat u maandelijks weet wat u bruto moet betalen, een nadeel dat de netto lasten, na belastingaftrek, maandelijks toenemen.
Voorwaarden voor een bedrijfshypotheek
Enkele voorwaarden voor het krijgen van een zakelijke hypotheek zijn:
- Het onroerend goed moet wel een bedrijfspand zijn.
- U bent ondernemer.
- Er is door een deskundige een taxatierapport opgesteld op basis waarvan de waarde van het pand en de eventuele risico’s kunnen worden vastgesteld.
- De bank acht u voldoende kredietwaardig en zal dit zeer waarschijnlijk ook nagaan bij het BKR.
- Meestal wordt u geacht bij dezelfde bank waar de hypotheek gaat lopen, ook gewoon zakelijk te bankieren, dan wel dat te gaan doen.
- Vaak geldt ook de eis, dat de definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee boekjaren en een uittreksel van de Kamer van Koophandel voorhanden zijn.
Tip bij het aanvragen van een bedrijfshypotheek
In de praktijk helpt het, wanneer u bij de bank, waar u een hypotheek aanvraagt, ook al bekend bent. Dat neemt niet weg dat het verstandig is, om bij meerdere banken offertes aan te vragen. Zowel de voorwaarden voor de leningen als ook de bijbehorende rentepercentages kunnen namelijk per aanbieder nogal verschillen. Veel succes met uw aanvraag.