Factoring - geef je debiteurenbeheer uit handen
Factoring
In deze tijd wordt het voor veel bedrijven moeilijker facturen te innen en duurt het gemiddeld langer voor rekeningen betaald worden. Dit is niet prettig als je hiervan afhankelijk bent, want wie zijn debiteurenbeheer niet goed in de hand heeft kan grote schade oplopen. Factoring kan dan uitkomst bieden, want met factoring ben je in één klap van al je incasso zorgen af. Maar wat is factoring en is factoring iets voor jouw bedrijf?
Factoring : wat is het
Factoring betekent dat je de openstaande debiteuren verkoopt of verpandt aan een externe factoring maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn. De factoring maatschappij, de factor, neemt het betalingsrisico over. Hiermee ben jij verlost van het volledige betalingsrisico en heb je direct beschikking over het geld. Klinkt factoring te mooi om waar te zijn? Niet helemaal, want het blijft een zakelijke deal. Voor wat hoort wat, dus het risico dat de factoring maatschappij loopt door jouw debiteuren over te nemen, wordt contant gemaakt in de vergoeding die zij ervoor over hebben. Een soort risicopremie dus. Veel hangt hierbij af van de kwaliteit van jouw debiteuren: is de verwachting dat de helft van de debiteuren niet (meer) gaat betalen? Dan heeft de factoring maatschappij hier minder geld voor over. Stelregel is dus: hoe lager het betalingsrisico, hoe hoger de vergoeding die betaald wordt voor de factoring.
Factoring : voor wie bedoeld
Factoring is voor steeds meer bedrijven in deze tijd een manier om grip te houden of te krijgen op hun debiteurenbeheer. Jouw bedrijf is het risico van wanbetaling door debiteuren kwijt. Het geld is direct beschikbaar om direct mee te ondernemen. Omdat je niet meer hoeft te wachten op je geld, kan de post 'debiteuren' van de balans af. Wel zo prettig voor je solvabiliteit. Laat je echter goed voorlichten door je accountant wat het in jouw geval betekent, want debiteuren geef je niet zomaar uit handen. Als ondernemer weet je als geen ander: achter elke debiteur zit een zorgvuldig opgebouwde relatie die gekoesterd moet worden.
Factoring : iets voor jouw bedrijf
Zoals eerder omschreven is goed advies belangrijk om te bepalen of factoring iets voor jouw bedrijf is. Je kunt je vooraf een paar goede vragen stellen om te overwegen het debiteurenbeheer uit handen te geven middels factoring:
- is het aandeel debiteuren op de balans groter dan 30%
- loopt de betalingstermijn van jouw debiteuren op en neemt de kans op wanbetaling toe
- verloopt het debiteurensaldo grillig (grote maandelijkse verschillen)
- heb je een sterk groeiende omzet
- ben je in de spreiding van je debiteuren afhankelijk van veel onbekende of buitenlandse debiteuren
- heb je een (tijdelijk) liquiditeitsprobleem of een lage solvabiliteit
Factoring : conclusie
Als je tot de conclusie komt dat je een aantal vragen met 'ja' moet beantwoorden, kan factoring een oplossing zijn. Maar ga niet over één nacht ijs en laat je goed voorlichten over de voor- en nadelen van factoring. Denk hierbij niet alleen aan de financiële consequenties van factoring, maar ook bijvoorbeeld hoe jouw debiteuren zullen reageren op het feit dat je je debiteurenbeheer uit handen hebt gegeven. Je geeft hiermee namelijk ook een stuk communicatie met jouw klant uit handen.