Waar let je op bij budgetteren

Inleiding

Euro

Budgetteren is simpelweg het in de gaten houden van je inkomsten en uitgaven. Elke maand ontvang je een bepaald bedrag op je rekening en elke maand geef je geld uit aan verschillende zaken. Door te budgetteren houd je een beetje grip op deze financiën. Voor veel mensen is budgetteren echter best lastig. Ze weten niet waar ze moeten beginnen en waar ze op moeten letten. Deze vragen komen in dit artikel aan bod. Ook worden er een aantal tips gegeven over welke hulpmiddelen er zijn voor het budgetteren.

Waarom budgetteren

Door goed te letten op je inkomsten en uitgaven, krijg je een beter beeld van je financiën. Je weet hoeveel je nodig hebt om je maandelijkse lasten te betalen, hoeveel je per maand kan sparen, hoeveel je opzij kan leggen voor vakantie of andere leuke uitjes. Ook ben je beter in staat om te anticiperen op onvoorziene kosten, zoals een onverwachte reparatie aan je auto of een kapotte wasmachine.

Je kan op twee manieren budgetteren. Je moet voor jezelf nagaan welke manier je het prettigste vind werken. De eerste manier is budgetteren van de 1e dag tot de laatste dag van de maand. Het grote voordeel hiervan is dat je een duidelijk overzicht per maand krijgt. Het nadeel is echter dat je inkomsten en het grootste deel van de uitgaven vaak pas aan het eind van de maand komen. Denk aan je salaris wat rond de 25e gestort wordt of je verzekeringen die ook pas aan het eind van de maand geïnd worden. De tweede manier loopt van salaris tot salaris. Je begint met budgetteren op het moment dat je je salaris binnen krijgt. Vaak is dit rond de 25e van de maand. Je budgetteerd dan tot de 24e van de volgende maand. Het grote voordeel is dan dat je de inkomsten aan het begin van de budgetteer-periode ontvangt, vervolgens gaan direct de maandelijkse lasten ervan af. Zo heb je een beter inzicht over hoeveel salaris je nog over hebt om uit te geven.

Waar let je op bij budgetteren

Het is de bedoeling om je inkomsten en uitgaven in beeld te hebben. Dit doe je door deze naast elkaar uiteen te zetten. Het makkelijkste is om hiervoor diverse categorieën te gebruiken, zodat je precies weet hoeveel je waaraan hebt uitgegeven. Als je een paar maanden hebt gebudgetteerd, dan kun je vaak patronen zien in je uitgaven. Zoals dat je elke maand een x bedrag kwijt bent aan boodschappen, dat je elke maand voor een bepaald bedrag moet tanken, enzovoort. Hier kun je dan rekening mee gaan houden in je uitgaven of bewust mee bezig om de uitgaven te verminderen.

i&u

Een goede tip: maak de categorieën niet te specifiek, maar ook niet te vaag. Als ze te specifiek zijn, dan krijg je veel te veel verschillende categorieën, waardoor het overzicht zoek is. Als ze te vaag zijn, dan heb je te veel op een hoop, waardoor je alsnog niet weet wat je waaraan hebt uitgegeven.

Categorieën voor budgetteren

Hieronder een voorbeeld voor de categorieën. Niet iedereen heeft hetzelfde uitgavenpatroon, dus de lijst moet altijd persoonlijk gemaakt worden.

Inkomsten

  • Salaris / Uitkering / Winst
  • Toeslagen (Huur, Zorg)
  • Kinderbijslag
  • Overige inkomsten

Uitgaven

Vaste lasten

  • Huur / Hypotheek
  • Televisie/Telefoon/Radio
  • Gas/Elektra/Water
  • Zorgverzekering
  • Auto-/Motorverzekering
  • Overige verzekeringen
  • Sport/Hobby’s
  • Giften

Overige uitgaven

  • Boodschappen
  • Drogisterij
  • Auto / Tanken
  • Huisraad
  • Cadeaus
  • Kleding
  • Uit eten / dagjes weg
  • Diversen

Hoe kan ik budgetteren

De meest gemakkelijke manier van budgetteren is door gebruik te maken van Excel. Excel is een relatief simpel spreadsheetprogramma, waarmee je je inkomsten en uitgaven naast elkaar kan zetten. Meer informatie hierover lees je hier: budgetteren via Excel.

Er zijn ook uitgebreidere programma’s om je financiën overzichtelijk te houden. Veel banken bieden deze service aan, denk bijvoorbeeld aan het huishoudboekje Tim van de ING of het Financieel Dagboek van de ABN Amro. Deze diensten worden in het begin gratis aangeboden, maar na een bepaalde periode zal er een bedrag ingehouden worden voor de service.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden te noemen. Op het internet worden door verschillende partijen digitale huishoudboekjes aangeboden. Deze services zijn meestal gratis, soms met een betaalde upgrade. De consumentenbond heeft trouwens een onderzoek gehouden, waaruit bleek dat de gratis versies niet onderdeden voor de betaalde versies.

Conclusie

Budgetteren wordt door veel mensen gezien als iets wat moeilijk is, maar eigenlijk valt dit wel mee. Ook zitten er grote voordelen aan budgetteren. Door simpelweg je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en te zien wat er onder de streep over blijft, heb je een beter inzicht in welke financiële ruimte je nog over hebt. Als je besloten hebt om te gaan budgetteren, zorg er dan voor dat je de categorieën specifiek en duidelijk maakt, maar hou het overzichtelijk. Voor het gemak kun je gebruik maken van de services van de bank of van een ander digitaal huishoudboekje. Budgetteren hoeft helemaal niet lastig te zijn.

Reacties (1)

Reageer
Beukert reageerde 9 jaar geleden
17 Feb 13:08
ik ben op zoek naar een bedrijf die mij kan helpen met mijn bedrijf .wie weet in de buurt van Hoorn een bedrijf