Geld terug krijgen van curator in Belgie
Inleiding
Is uw werkgever ooit in faling gegaan? Heeft u ooit geld tegoed gehad van een bedrijf of persoon die in faling ging? De kans is reëel dat er voor U nog geld beschikbaar is, alleen weet u er niet van. Bij het afsluiten van faillissementen door curatoren, - dit kan heel snel of in veel gevallen slechts na vele jaren zijn -, worden alle schuldeisers aangeschreven om aan de afrekeningsvergadering deel te nemen.In veel gevallen gebeurt het dat er zelfs dividenden beschikbaar zijn voor de schuldeisers die ten tijde van de faling een schuldvordering indienden in het bevoorrecht of zelfs gewoon passief van dat faillissement.
Problemen in de praktijk
Als - meestal door het verstrijken van ettelijke tijd, soms zelfs jaren - de schuldeisers worden aangeschreven blijkt hun adres veelal niet meer juist, zijn de mensen verhuisd of overleden en keren die uitnodigingen terug bij de Curator. Dat betekent dat de dividenden die op dat ogenblik beschikbaar zijn voor de vroegere schuldeisers niet kunnen uitbetaald worden omdat er geen informatie over hen meer beschikbaar is.
Deze overblijvende dividenden worden natuurlijk niet door de curator ingehouden maar moeten volgens de Wet (in België althans) gestort worden naar de DEPOSITO- EN CONSIGNATIEKAS, waar deze gelden 30 jaar ter beschikking van de rechthebbenden blijven.
Als u een vroegere schuldeiser bent die ondertussen is verhuisd, of één van uw ondertussen overleden familieleden was een vroegere schuldeiser en u hebt van de sluiting van het faillissement door de curator nooit iets vernomen is het zeker aan te raden eens te rade te gaan bij deze curator of anders en zeker inlichtingen in te winnen bij de DEPOSITO- EN CONSIGNATIEKAS die de gelden in bewaring heeft.
Misschien is daar voor u, of voor uw familie of rechthebbenden na vele jaren nog geld beschikbaar... dat - indien het na 30 jaar niet opgeëist wordt - naar de Belgische Staat gaat. You never know... het is mijn ervaring dat zelfs na 30 jaar faillissementen worden afgesloten en dat er schuldeisers zijn die na al die tijd plots zelfs nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijk tegoed in ontvangst konden nemen. Veel schuldeisers zijn overleden dan kunnen hun erfgenamen, mits het aantonen van hun erfgerechtigdheid, de gelden nog in ontvangst nemen.
Een bedrijf is verhuisd, overgenomen of van naam veranderd? Kunt u dit aantonen en het oorspronkelijke bedrijf had een tegoed... de rechtsopvolgers ervan kunnen de tegoeden in vele gevallen ook innen. Het is soms onbegonnen werk voor de curator om mensen op te sporen dus vooraleer deze gelden naar de Staat gaan is het misschien wel eens nuttig als we ooit schuldeisers waren in een faling, zelf stappen te ondernemen en na te gaan of er van ons tegoed van destijds nog - zij het onverwacht - iets te recupereren valt...
http://depositokas.be/Agentschappen/AgentschappenDCK.htm
Op de website deposito- en Consignatiekas kunt u terecht bij het agentschap van het district waar de gefailleerde destijds gevestigd was.