Het Nieuwe Werken in de praktijk
Inleiding
De sociale media staan vol van Het Nieuwe Werken (HNW), maar hoe staat het in de praktijk ermee ? Nieuw is HNW niet. Het begin vinden we reeds aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Nieuw is de media aandacht die het momenteel krijgt. Maar dit in de praktijk omzetten vraagt toch duidelijk om een omdenken en doen.
Hype?
Het Nieuwe Werken (HNW), als je de media volgt, dan kom je de term bijna overal tegen. Het heeft iets weg van een hype, maar of dat ook de achterliggende gedachte is, betwijfel ik. Het CBS publiceerde de cijfers van dit fenomeen over de periode 2005 tot en met 2010, het resultaat was verrassend, maar ook teleurstellend.
CBS
Over de genoemde periode was er nauwelijks een stijging waar te nemen. Gezien de enorme media-aandacht mag dit toch wel een verrassing worden genoemd. Goed zal de scepticus denken er zijn nu eenmaal beroepen die niet thuis gedaan kunnen worden. Dat is inderdaad wel zo, maar wat met beroepen waar het ideaal voor zou zijn.
Interpolis
Blijkbaar kost het toch meer tijd en energie voordat de wagen door de bocht gaat. Maar als we kritisch verder kijken, dan is men in Nederland al een hele tijd bezig met dit fenomeen. Als voorbeeld noem ik de verzekeringsmaatschappij Interpolis, deze zette al in de 90-er jaren van de vorige eeuw in op het zogenaamde flexwerken (de oude benaming voor HNW). Er was op het hoofdkantoor plaats voor slechts 80% van de werknemers, dat was voldoende, omdat niet iedereen tegelijkertijd werkte en gemiddeld genomen 20% afwezig was. Deze visie was juist, want er was dagelijks plaats voor alle aanwezige werknemers. Toch ging er toen al iets fout. Men wilde de flexibilisering ook op de werkvloer bevorderen, door niet meer met vaste collega’s te werken en zodoende elke keer op een andere werkplek met andere collega’s bezig te zijn. Dit was echter een brug te ver, want de collega’s zochten elkaar toch op. De onderlinge gehechtheid was zelfs zo sterk, dat men samen in het personeelsrestaurant zat te werken, om toch maar vooral bij elkaar te zijn.
Gemeente Den Bosch
Mijn indruk is dan ook dat men in principe open staat voor vernieuwing op de werkvloer, zolang men niet zelf door de ontwikkelingen direct geraakt wordt. Een ander voorbeeld vormen de ambtenaren van de gemeente Den Bosch. Hier werd besloten om alles op de digitale wijze af te handelen, op deze wijze werd er veel papier bespaard en leverde men ook nog eens een bijdrage aan het milieu. Inderdaad een mooi uitgangspunt, minder papier, dus ook minder houtkap. De praktijk zag er toch een beetje anders uit, men kon uiteindelijk toch moeilijk afscheid nemen van het papier. Aangezien er geen blad papier na werktijd op het bureau mocht liggen, betekende dit dat alle prints in de prullenbak eindigden en de volgende dag ging men op dezelfde wijze verder. De gehoopte besparingen vielen dan ook veel lager uit dan men had geprognosticeerd.
Oude gewoontes
Blijkbaar is het toch moeilijk om van oude gewoontes af te komen. Daarom hieronder een aantal voorbeelden waarom HNW zinvol is om mee door te gaan:
1. Schakel over op de cloud
U hebt geen IT-afdeling of server nodig. U kunt uw software en opslagruimte gewoon in de cloud zetten. Dat kost niet veel en zo hebt u alle gegevens altijd binnen handbereik.
2. Gebruik sociale netwerken in plaats van bedrijfsnetwerken
Ook als uw informatica in de cloud zit, hebt u een netwerk nodig om uw medewerkers te coördineren en met hen te communiceren. Een bedrijfsnetwerk kan een lieve duit kosten, dus waarom niet gebruik maken van Facebook of Google+?
3. Weg met printers en papier
Behalve contracten hebt u geen papieren documenten nodig in uw bedrijf. Alles kan gemaild of gedeeld worden.
4. Wees mobiel
Hebt u werkelijk een vast kantoor nodig? U kunt ook werkruimte huren bij andere bedrijven of in coworkingkantoren, afhankelijk van de noden van het moment. Mobiliteit betekent ook laptops en gsm’s.
5. Werk vaker thuis
U kunt uw medewerkers een dag per week thuis laten werken. Dat bespaart huur- en energiekosten. Bovendien kunnen ze op die dag productiever zijn omdat ze zich niet hoeven te verplaatsen.
Conclusie
Het Nieuwe Werken is inmiddels een aantal decennia in gang gezet. De praktijk blijft echter schoorvoets te volgen. De media mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Maar de uitvoerenden moeten leren omdenken, anders wordt het alsnog een hype.