Is Business Intelligence de verpakking of het pakje

Inleiding

Soms krijg je een cadeau waarvan je niet weet wat erin zit, het is groot, prachtig ingepakt en je verwachtingen zijn hooggespannen. Je hart gaat sneller kloppen en je handen trillen. Als je het dan uitpakt kun je erachter komen dat het helemaal niet zo mooi is, het glimt minder dan gedacht, of je moet het eerst nog in elkaar zetten – en om dat te kunnen doen moet je eerst een handleiding lezen waarin Engels en Chinees op onnavolgbare wijze gecombineerd zijn. De verpakking was mooier dan de inhoud. Zo werkt marketing soms, verwachtingen worden gewekt, de realiteit blijkt anders.

Werkt dat ook met Business Intelligence?

Laatst was ik bij een seminar waar een leverancier zijn BI-oplossing aanbood als ‘BI in a box’. Klinkt prachtig natuurlijk, je ziet het prachtig ingepakte cadeau al voor je. Alsof je bij een winkel naar binnen kunt lopen en kunt zeggen, doe mij er één, tasje erbij? Thuisgekomen pak je het uit, steek je de stekker in het stopcontact, ja, het werkt. Mooie is ook dat iedereen er een beeld bij heeft, het is een product geworden, het is tastbaar.

De wens voor een tastbare oplossing is trouwens universeel. Een scan langs de bezoekers aan de presentatie leerde dat deze behoefte zowel in Nederland, Frankrijk, Duitsland als in Ghana en Jordanië leeft. Het aanbod dat deze leverancier neerzette is feitelijk niets anders dan een toolbox, waarin het gereedschap zit om tot een goede Business Intelligence oplossing te komen, ten minste daar ga ik vanuit. Om een oplossing te kunnen zijn, moet het een aantal doelen verwezenlijken, op bedrijfsniveau (wat is de visie van het bedrijf, waar zien ze kansen en waar ligt hun kracht), welke processen wil de organisatie ondersteunen en welke informatiebehoefte moet daarvoor worden vervuld. Dit traject zul je samen met de klant moeten doorlopen om Business Intelligence neer te zetten.

Soms zul je wensen dat je het nooit had uitgepakt, zodat het altijd een illusie was gebleven. Als je dat gevoel hebt, ben je gefopt door de marketing. Realiteit is dat het een pakje is met inhoud, waarmee je aan de slag moet; dit kan een leverancier niet alleen oplossen. Duidelijkheid over wat je gaat bieden – wat kan hij daarmee straks kan – en welke stappen je gaat doorlopen met de klant, geeft de meeste kans op succes.