Business Intelligence bij Ingenieursbureau geen luxe

Inleiding

Eind jaren ’90 tot begin 2002 hebben vrijwel alle grote ingenieursbureau hun basis administratie vervangen door moderne ERP systemen. Na een periode van stabilisatie van ca 2 jaar draaien deze systemen optimaal en wordt de bedrijfsvoering gedegen vastgelegd. Dit is het moment waarop kwalitatief en kwantitatief voldoende data beschikbaar is om te starten met Business Intelligence. Het tegendeel blijkt waar.

BI bij ingenieursbureaus

Business Intelligence wordt vaak over een kam geschoren met data warehousing. Bij Business Intelligence zou het echter niet om de techniek moeten gaan maar op de wijze waarop de organisatie groeit en komt tot een intelligente organisatie (De intelligente organisatie; Daan van Beek).

Ingenieursbureau typeren zich als projectmatig werkende organisaties waar de prestaties door specialisten wordt geleverd. Het zijn urenfabrieken die diensten of producten leveren op het gebied van infrastructuur, bouw, milieu en water. Op het gebied van marketing, sales en automatisering zijn het in het algemeen traditionele bedrijven en lopen ze niet voorop. Maar welke meerwaarde kan de BI bieden voor ingenieursbureaus?

De business Intelligence kan zich op een aantal gebieden focussen:

  1. Beter projecten doen. Traditioneel staat projectmanagement en bijbehorend risico management hoog aangeschreven, maar er wordt nog weinig gebruik gemaakt van analyse historische data en nacalculatie. Zou het niet mooi zijn als je als manager door de ontwikkeling van een traject voordat het fout gaat, al kunt voorspellen dat je grote financiële risico’s loopt? Door kenmerken als debiteuren, meerwerk, internationalisatie, maar interne factoren, zoals interne samenwerking mee te nemen en middels statistische data analyse te ontrafelen zijn goede resultaten te behalen, zo blijkt uit andere branches
  2. Verbeteren van sales. Ingenieursbureaus hebben geen uitgebreide salesforce zoals andere B2B bedrijven kennen. Veelal is sales bedreven door zeer kundige en vaardige technici die veel commerciële aanleg hebben. Met behulp van het combineren van interne en externe kennis van klanten, dan BI de saleskracht versterken.

Andere mogelijkheden zijn het managen van innovatie en kennisgebruik, maar ook in de HR kan BI een toegevoegde waarde bieden.

Alhoewel ingenieursbureaus van nature een hoog gehalte heeft van technici, heeft de BI manager, als die er al is, het moeilijk. In een organisatie, die door Mintzberg als een Professionele bureaucratie wordt getypeerd, heeft de staf te weinig te zeggen en focust het management zich vooral op het vakgebied. Al hoewel de mogelijkheden dus legio zijn, zal er nog veel water door de rijn stromen voordat ingenieursbureau de mogelijkheden van “business Intelligence” echt gaan benutten.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden