Wat is gedragsmarketing
Gedrag en marketing
Het woord gedragsmarketing wordt niet zo veel gebruikt. Van 'Behavioural targeting' heb je wellicht al wel eens gehoord. Het is een online marketingtechniek die zeer doeltreffend werkt. Ongezien krijgt elke surfer een profiel aangemeten op basis van de websites die hij of zij bezoekt, de content die je leest, de zoektermen die je intikt en je surfpatronen. Zo kent men ieders interessegebieden. Vervolgens worden berichten daarop aangepast. Behaviour betekent immers gedrag. Reclame op maat dus.
Een voorbeeld
Zoek je een aantal keer in korte tijd naar 'Tenerife' en 'Vliegtickets' dan krijg je het etiket 'reiszoeker' opgeplakt. Je marketinggebied omvat dan o.a. vliegreizen, verzekering (reis, bagage, annulering), vakantie, autoverhuur en strandkleding om maar een mogelijke verzameling te noemen.
Op deze manier kan je in tientallen categorieën terechtkomen: financiële diensten, vrije tijd, de autosector en, wellicht de grootste, entertainment.
Hoe komt men aan jouw profiel?
► Heel eenvoudig: bij iedereen die online gaat en op een site terechtkomt, wordt 'op de achtergrond' en real-time een persoonlijk profiel opgebouwd. Dit begint dus al met een zoekopdracht via Google, Yahoo of een zustersite van deze 2 zoekgiganten binnen een gesloten netwerk. Anders gezegd: ook bijvoorbeeld tijdens je bezoek aan FBTO, Interpolis of Achmea om maar iets te noemen.
► Bij iedere click, zoekopdracht of download die je uitvoert, wordt je persoonlijke profiel aangevuld. Bij een tweede en volgend bezoek aan deze sites wordt je meteen 'herkend'. Hoe? Het onsite Behavioral Targeting Platform vraagt immers de cookie van jou op. Zoals je wellicht weet: een cookie is een (onschadelijk) tekstbestandje dat op je computer staat. Nadat je herkend bent als terugkerende bezoeker wordt de inhoud van de webpagina nog verder gepersonaliseerd!.
► !In Amerika zijn er platforms die beweren dat ze één op tien Amerikanen in hun bestand hebben!
Wat zit erin voor de bedrijven?
♦ Deze deze manier van reclame maken, is de precisie veel beter. In vaktermen heet dit dan dat het conversieniveau veel hoger is. Ook wordt er veel meer doorgeklikt op advertenties. Kortom: het dure reclamegeld komt bij de juiste, geïnteresseerde klant terecht. Althans: dat is de theorie achter deze slimme vorm van spam.
♦ Dat moet ook wel want 'behavioural targeting' is veel duurder en ook niet voor alle producten geschikt. Goed scorende sectoren zijn zakelijke vluchten, personenauto`s en telecomproducten.
De trend is er al maar zal spectaculair toenemen…
Behavioural targeting is reeds een tweetal jaren in gebruik maar zal dè reclametechniek gaan worden in de nabije toekomst. De eerste tekenen zijn nu al zichtbaar. De meest gebruikte techniek hierbij gaat de (dure) online video worden.
Tussenpersonen
Uiteraard bedenken de adverteerders (merken, bedrijven) de campagnes niet zelf: daar zijn gespecialiseerde bedrijven voor zoals uitgevers en aanbieders van advertentie-platformen. (Accipiter, AskNow Solutions, Kefta, Omniture, Wunderloop, Takoda, Revenue Science).
Onvermijdelijk: de privacy?
Het discussiepunt bij deze profilering! De meeste platforms beweren dat ze geen persoonlijke gegevens gebruiken omdat ze je IP adres anoniem maken. Daar heb je uiteraard geen bewijs van.
Anderzijds: in hoeverre is een IP adres anoniem: we weten allemaal dat het niet moeilijk is (o.a. voor internetproviders) om erachter te komen van wie een IP-adres is.
Er zijn platformers die vooraf aankondigen dat het surfgedrag wordt gevolgd. Wettelijk moet er ook altijd een zogenaamde 'opt out' voorziening zijn op de site van de platforms (ISP's).
Link
Er is zelfs een heuse startpagina over dit onderwerp: http://behavioral-targeting.startpagina.nl/