Adwords advertenties: heeft Google een probleem

Google en Adwords

AdwordsJe ziet het meer en meer: concurrerende advertenties in Google Adwords. Je ziet concurrenten vredevol naast elkaar staan: banken, verzekeringen, concurrerende webshops tot zelfs politieke partijen. Bewust gedaan door Google vraag je je af? Of vragen die merkhouders daar zelf om? Is er nu juridisch een doorbraak? Nee.

 

Wat is het probleem?

Het is natuurlijk niet leuk als je concurrenten hun eigen merk zodanig weten te plaatsen dat ze geld proberen te verdienen op jouw rug. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • Coca Cola en Pepsi cola,
  • Louis Vuitton en Samsonite,
  • Portakabin en Primakabin.

Merkhouders in de aanval?

Ze mogen dan naast elkaar staan, vrede is er zeker niet. Veel merkhouders zijn zelfs naar de rechtbank gestapt om er iets aan te doen. Het is natuurlijk niet leuk als jouw concurrent in de lijst van gesponsorde links staat dank zij Adwords. Het was dus aan de rechtbank(en) om dit gebruik (of misbruik) te beoordelen. Nu is er eindelijk een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Heeft Google een probleem?

  • Kan een merkhouder nu eindelijk iets ondernemen? Helemaal opgelost is het probleem nog steeds niet! Adword betekent reclame: het aanbieden van producten/diensten om ze eventueel te kunnen verkopen. Dat mag, altijd en overal zolang de adverteerder zich aan de wet houdt.
  • Juridisch gezien moet de internetgebruiker wel duidelijk kunnen zien aan de advertentie om welk ‘merk’ het eigenlijk gaat. De advertentie moet dus wel degelijk duidelijk verwijzen naar het merk. In eenvoudig nederlands: vage, onduidelijke advertenties mag niet. Dat is onrechtmatig gebruik. Het spreekt vanzelf dat hier altijd discussie over zal blijven bestaan: wat is duidelijk en wat niet?
  • Rol van Google? De recente uitspraak van het Europese Hof betekent goed nieuws voor de merkhouder. Hij kan nu gaan optreden tegen adverteerders (derden dus) die zijn merk ge-/misbruikt en dus merkinbreuk pleegt. Niet Google maar de adverteerder is dus aansprakelijk voor de advertenties die hij plaatst. Lukt dit niet dan kan Google worden benaderd. Google heeft dan de plicht om zo snel mogelijk het adword en de gekoppelde advertentie te verwijderen. Let wel: Google zelf heeft geen probleem in die zin: Google zelf is niet aansprakelijk voor merkinbreuk omdat het als zoekmachine maar ‘tussenpersoon’ is. Maar Goolgle is dus wel verplicht om op te treden bij klachten. Afwachten dus of Google zijn adsensepolitiek gaat veranderen!

 Tips: hoe problemen voorkomen?

  1. Gebruik merken van anderen alleen in het geval er gehandeld wordt in de (tweedehands)producten van de merkhouder. Uit de gekoppelde advertentie moet heel duidelijk blijken dat u zelf niet de merkhouder bent en dat u slechts de producten verkoopt.
  2. Het suggereren van een niet-bestaande economische band met de merkhouder is verboden en moet u dus voorkomen!
  3. Daarnaast is ook het aanbieden van imitatie-merkartikelen met merk-adwords van anderen verboden.

Conclusie

Het laatste woord is nog niet gevoerd in deze discussie. Maar voorlopig ontspringt Google de juridische dans. Hun rol als actieve of passieve tussenpersoon is nog steeds niet duidelijk! Dat blijkt duidelijk uit de discussies op internet. De actieve rol die Google speelt bij zijn eigen advertentiemarketing valt immers niet te ontkennen.