Wat is Brand jacking
Merkenafbraak of brandjacking
Internet is een uitermate geschikt medium om aan Brand Jacking te doen: het lenen van een bedrijfsnaam voor eigen doeleinden die uiteraard niets met het originele bedrijf te maken hebben. Puur juridisch wordt dit euvel als diefstal, meer bepaald merkdiefstal, beschouwd. Het gebeurt niet altijd met kwaad opzet, soms just for fun, maar diegenen die er geld mee willen verdienen, worden toch zoveel mogelijk op de vingers getikt. Niet zelden gaat het om ontevreden, of zelfs ontslagen, werknemers van dat geviseerde bedrijf. Dat is uiteraard een gevaarlijke toestand.
Probleem met brandjacken
- Het voor-, en in dit geval nadeel, van internet is de anonimiteit: je hoeft niet te communiceren onder je werkelijke naam: je kan om het even welke identiteit gebruiken. Zo kan je je als privé persoon uitgeven als een bedrijf. Door onderzoek wordt nu stilaan vastgesteld dat dit een veel gebruikte truuk is op (vooral) communitysites, zoals bijvoorbeeld Twitter maar uiteraard niet bij Twitter alleen.
- In naam van het gekozen bedrijf worden dan vragen van gebruikers beantwoord, al of niet naar waarheid of met de nodige deskundigheid. Het is reeds meer dan één keer gebeurd dat er zich een ware heksenjacht heeft ontketend tegen een bedrijf of merk. Vooral ontslagen werknemers maken zich schuldig aan dergelijke praktijken!
- In het slechtste geval halen dergelijke louche figuren uw goede (merk)naam waar u jaren energie in heeft gestopt, helemaal onderuit. Voor elk zichzelf respecterend merk is het in feite van cruciaal belang te weten wat er in de www.wereld omgaat...
- In 2008 zou deze wanpraktijk met 40% zijn toegenomen in de VS.
- Ook cybercriminaliteit en phising zijn gerelateerd met brand jacking.
Oplossing
- Je bedrijf zelf aanmelden bij bijvoorbeeld Twitter en dergelijke communitysites. Een Twitter account aanmaken is zeer eenvoudig en snel. Als je dan op http://www.search.twitter.com een zoekopdracht ingeeft op je eigen merk-/bedrijfsnaam en daar een RSS feed aanhangt, blijf je ten minste op de hoogte van hetgeen er eventueel of jouw merk/bedrijf leeft en kan je reageren.
- Wil je optreden tegen 'valse' beschuldigingen dan kun je contact opnemen met de domeinnaamhouder van de 'beschuldigende' website. Via http://www.sidn.nl kun je uitvinden wie dat is. De onrechtmatige informatie kan dan worden verwijderd of de toegang belemmerd. In geval van daadwerkelijke, bewezen schade kan de domeinnaamhouder aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt ook voor de internetprovider die de informatie 'doorgeeft'.
- Een gespecialiseerd bedrijf inhuren.