De valkuilen van de uitverkoop

De valkuilen van de uitverkoop

De uitverkoop is de perfecte tijd om een nieuwe garderobe aan te schaffen. Je kunt dingen voor de helft van de prijs kopen of zelfs voor minder geld. Maar er schuilen ook een aantal valkuilen in de uitverkoop.

Het hoogtepunt en de valkuilen van de uitverkoop

De uitverkoop start altijd rond begin december en half juni. Het is handig om te weten wanneer het hoogtepunt van de uitverkoop is. Begin januari en begin augustus krijg je de meeste korting in de uitverkoop. Dan kun je kortingen vinden tot wel 70%. Dit kan zo tientallen euro’s schelen met een normale shopdag wanneer er geen uitverkoop is.

De uitverkoop is hartstikke leuk natuurlijk, maar er zijn ook een paar valkuilen.

1. Je koop dingen die je eigenlijk niet nodig hebt

Doordat alles zo goedkoop is, word je eerder overgehaald om het kledingstuk te kopen. Je denkt: ‘Ach, voor die 5 euro kan ik dat shirtje wel meenemen’. Maar heb je het eigenlijk wel nodig? Het is zonde om kledingstukken te kopen, waarvan er al 10 in de kast hangen. Je gaat het dan toch niet dragen.

2. Miskopen

Je staat in de paskamer en het vest sluit niet helemaal goed aan, maar het is wel een mooi vest. Voor die 15 euro kan ik het best meenemen. Niet doen. Een miskoop trek je namelijk nooit aan. Je wilt goed voor de dag komen en dan ga je niet in een vest lopen die eigenlijk te groot is.

Tips

Denk bij een aankoop van een kledingstuk: wil ik dit direct aantrekken? Is het antwoord ‘Ja’. Dan kun je het kopen. Je moet er zeker van zijn dat je het kledingstuk echt gaat dragen. Zo voorkom je miskopen en bespaar je geld. Misschien heb je een kledingstuk of accessoire een tijdje geleden gezien die je al heel lang wilt hebben, maar eigenlijk te duur was. Dan is de uitverkoop wel een goede tijd om dat item te kopen. Ook basic shirtjes kun je goed in de uitverkoop kopen. Die zijn tijdloos en ga je meestal wel dragen.

Het kledingstuk dat het meeste is afgeprijsd, is vaak seizoensgebonden. De winkels weten dat ze het kledingstuk snel moeten verkopen omdat straks niemand het meer draagt. Als je het kledingstuk direct gaat dragen, kun je er nog een tijdje plezier van hebben en heb je het bedrag er wel ‘uitgedragen’. Maar hang je het in de kans onder het mom van: ‘Dat ga ik volgend jaar dragen’, dan doe je het 9 van de 10 keer niet. Als je niet zo modebewust bezig bent, maakt het natuurlijk niets uit of je dat kledingstuk wel koopt.

Conclusie

De uitverkoop is een uigelezen moment om nieuwe kleding te kopen. Het bespaart tientallen euro’s in je portemonnee, maar er zijn een aantal valkuilen. Je koopt snel dingen die je eigenlijk niet nodig hebt of je koopt iets dat je nooit zal dragen. Omdat het zo goedkoop is, word je overgehaald door jezelf. Bij het kopen van een kledingstuk denk je iedere keer: ‘heb ik het wel echt nodig en zal ik het direct aantrekken?’. Als op beide vragen met ja geantwoord kan worden, doe je de juiste aankoop.