Wat is een Yellow Belt training
Inleiding
Een Yellow Belt heeft basiskennis van de instrumenten van Lean Management en Six Sigma. Hij of zij kan deelnemen aan projecten waarin de Lean Six Sigma methodiek wordt toegepast. Maar wat is Lean Six Sigma nu precies en vooral wat doet een Yellow Belt?
Basiskennis en kunde van Lean Management en Six Sigma
Wat is Lean Management en Six Sigma?
Lean Management en Six Sigma zijn beide methodes om processen in organisaties (zowel profit als non-profit) beter te laten verlopen. Dit is waar het in het kort op neer komt. Vaak worden de methodieken samen gebruikt. Daarom kom je vaak ook Lean Six Sigma tegen als aparte methodiek. Lean Management kent haar oorsprong in de jaren 50 bij autofabrikant Toyota. Deze ontwikkelde de Lean methode als manier om haar slechte functioneren als autofabrikant te veranderen. In deze methodiek zette Toyota de klant centraal en ging alleen nog maar de activiteiten uitvoeren waar haar klanten voor wensten te betalen, zo luidde de filosofie. Simpelgezegd is een klant wel bereid te betalen voor het monteren van de banden onder zijn of haar auto. Maar een klant is niet bereid te betalen voor bijvoorbeeld het (onnodige) transport van de banden uit het magazijn 300 meter verderop naar de plaats van montage. Met deze bril op werd naar alle activiteiten in het proces gekeken en werd alles eruit gehaald wat geen waarde had. Lean is het engelse woord voor mager of zonder vet.
Six Sigma is een methodiek welke is ontstaan bij telefoonfabrikant Motorola in de jaren 60. Zij maakten in die tijd geen mobiele telefoon maar pagers (of piepers). Echter was de kwaliteit van de pagers zo slecht dat maar liefst 60% retour werd gezonden vanwege niet functioneren. Dit leidde ertoe dat Motorola ging streven naar perfecte kwaliteit. Hier komt de term Six Sigma (6 sigma) vandaan. Dit betekent letterlijk dat 3,4 op de miljoen items nog maar een defect mag hebben. In de praktijk is Six Sigma niet voor ieder bedrijf haalbaar. Het brengt immers ook kosten met zich mee om perfect te produceren. Maar in sommige sectoren (denk maar aan de medische of luchtvaart industrie) is zelfs 3,4 fout op de 1 miljoen producten al teveel. Hier wordt zelfs gestreefd naar 7 of 8 sigma. De Six Sigma methode is in een latere fase aangevuld door het bedrijf General Electric. Zij hebben een projectfasering toegevoegd en gradaties aangebracht in het niveau in kennis en kunde van medewerkers die met de methodiek aan de slag zijn.
Niveaus van kennis en kunde binnen Lean Six Sigma
Er worden 5 gradaties onderscheiden binnen de Lean Six Sigma methodiek. Deze worden ondersteund door de onafhankelijk regulerende instantie, de ASQ (American Society for Quality). Deze instantie heeft de normen opgesteld waaraan trainingen en certificeringen op het gebied van Lean Six Sigma moeten voldoen. De 5 gradaties die wij kennen zijn: Yellow Belt, Green Belt, Black Belt, Master Black Belt en Champion. In dit artikel behandelen wij de eerste gradatie, Yellow Belt, uitgebreid. De overige gradaties kennen een opeenvolgend karakter in kennis en kunde. De duur van de trainingen is ook oplopend. Zo duurt een Green Belt training gemiddeld 5 dagen en een Black Belt training gemiddeld 10 dagen. De champion training is echter een uitzondering. Deze is speciaal bestemd voor leidinggevenden die als opdrachtgever van een Lean Six Sigma project binnen hun organisatie gaan optreden.
Wat is een Yellow Belt training?
Het eerste kennisniveau binnen Lean Six Sigma noemen wij een Yellow Belt. Dit is een (meestal) 1-daagse training waarin alle basistheorie van Lean Management en Six Sigma wordt behandeld. In deze dag komen de volgende Lean Six Sigma onderwerpen aan de orde (tenminste als de training voldoet aan de normen van de ASQ):
- Voice of the Customer (VOC): hiermee wordt bepaald wat de klant van waarde vindt bij de productie van de dienst of product.
- Value Stream Mapping: Hierin worden alle activiteiten die waarde toevoegen gescheiden van de activiteiten die geen waarde toevoegen (verspillingen).
- Kaizen: De filosofie achter Lean Management dat je elke dag je proces een stapje beter maakt.
- 5S: Het principe van een opgeruimde, geordende en schone werkomgeving. Dit is niet alleen maar voor productiebedrijven bestemd ook in een kantooromgeving is dit van toepassing.
- Poka Yoke: simpele en goedkope verbeteringen die direct kunnen worden doorgevoerd in de organisatie.
- Push en Pull productie: produceren wat de klant wil en wanneer deze het wil en niet wanneer de producent van de dienst of product dit wil.
- DMAIC: de projectaanpak achter Lean Six Sigma. Uit welke stappen bestaat deze en welke instrumenten uit de Lean Six Sigma gereedsschapskist gebruikt je in welke stap?
In een training komen naast de theorie ook veel praktijkvoorbeelden aan bod. Tenminste als je een goed trainingsbureau hebt ingeschakeld. Lean Six Sigma klinkt vaak te mooi om waar te zijn, daarom is het goed om van ervaren professionals te horen hoe zij het hebben toegepast binnen organisaties die vergelijkbaar zijn met die van jou. In veel Yellow Belt trainingen wordt ook een simulatiespel gespeeld. Dit is een manier om de geleerde instrumenten toe te passen in een fictief proces. Doordat het proces dat je naspeelt heel eenvoudig is, kan je makkelijk al het geleerde in de praktijk brengen. De simulatie wordt altijd aan het einde van de training gegeven en is een soort van samenvatting van alle geleerde instrumenten uit de Lean Six Sigma methodiek.
Examen en certificering
In tegenstelling tot de, zwaardere, trainingen zoals de Green Belt kent de Yellow Belt training geen officieel examen. Je kan je dus ook niet officieel certificeren als Yellow Belt. Wel krijg je, bij veel trainingsbureaus, een certificaat van deelname mee. De Yellow Belt vormt de basis nu kan je verder gaan met een Green Belt training. Deze kent wel een theorie examen en ook een praktijk-examen. Hierin moet je laten zien hoe je de Lean Six Sigma instrumenten in een werkelijk project hebt toegepast.
Conclusie
Voor medewerkers en managers van bedrijven en overheidsinstellingen die overwegen met Lean Six Sigma aan de slag te gaan, is de Yellow Belt training een mooie basis. Het geeft een goed beeld van de methodiek en je kan voorzichtig de eerste kleine verbeteringen in je eigen werkprocessen doorvoeren. Indien je besluit een Yellow Belt training te gaan volgen, zoek dan naar een bureau welke voldoet aan de normen van de ASQ.org. Er is inmiddels een groot aantal bedrijven die zeggen Lean Six Sigma te beheersen, maar in de praktijk maar wat aanmodderen. Bureau Tromp biedt haar Yellow Belt trainingen aan op basis van de normen van de ASQ. Kijk ook eens op: Yellowbelt.nl hier vind je een hoop extra informatie. Ook de Lean training startpagina geeft een goed overzicht van Lean Six Sigma trainingen.