Wat is een recessie

Recessie

Een recessie is altijd slecht nieuws voor iedereen: bedrijfswereld, particulier, werknemer, klant, producent, leverancier, banken, beleggers, ZZP-er. Kortom niemand wordt er vrolijk van. Een nakende recessie die de eigenlijke recessie vooraf gaat, wordt in de media meestal maanden van tevoren aangekondigd. Het goede nieuws: ook aan een recessie komt een einde!
 

Wat is het recessie

  • Men spreekt van een recessie als er 2 opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei (een combinatie van reële jobcreatie en de voorlopige indicator van de OESO) en de financiële indicatoren (rentecurve en de Europese beurs) optreden.
  • In Spanje en Ierland dit jaar blijkbaar onvermijdelijk maar ook de rest van de eurozone zou op de rand balanceren.
  • Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) omschrijft een groei van de wereldeconomie van 3% of minder als een globale recessie.
  • Het herstel van de economie in de VS zal vanaf het midden van 2011 beginnen, maar traag verlopen.
  • Ook Azië, tot voor kort nog de sterkhouder van de wereldeconomie, zal duidelijk vertragen waardoor o.a. de Japanse economie in 2011 tot stilstand komt.
  • India of Indonesië zouden het beter moeten doen omdat ze minder afhankelijk zijn van de export.

Toestand begin november 2008

  • De Europese Commissie meldde begin november (2008) dat er in de eurozone sprake is van een recessie. Een dergelijke recessie zou een negatieve primeur zijn voor de eurozone sinds de invoering van de eenheidsmunt in 1999.
  • Volgens de commissie komt er een recessie voor de Franse, Duitse en Italiaanse economie en vanaf het 4de kwartaal voor het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
  • Als gevolg daarvan zou de werkloosheid met 1% stijgen in twee jaar.

Oorzaken?

  1. De combinatie van dure olie en voeding, een zwakke euro, zware problemen bij de belangrijkste handelspartners en het moeilijkere kredietklimaat.
  2. Het neerwaarts bijstellen van de groeiverwachtingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en het daarnaast verhogen van de inflatieverwachting.

Wat kun je zelf doen?

  1. Spaar maandelijks wat extra: begin als het (nog) kan vandaag al. Dit is geen aangename boodschap maar geeft op lange termijn wel een geruststellend gevoel. Je weet immers niet wat er nog op ons af gaat komen: salarisverlies, ongeval, onvoorziene kosten enz.
  2. Denk na over je uitgavenpatroon: ga na welke grote kostenposten in je budjet kleiner te maken zijn met voorrang voor overbodige uitgaven en luxe.
  3. Denk 3x na voor je iets koopt: slaap er eens een nachtje over, zeker voor grote aankopen (nieuwe PC, nieuwe koelkast, nieuwe TV enz.): is het echt dringend? Zijn er alternatieven? Tweedehands? Huren?
  4. Koop niet meer op krediet: schulden op aankopen worden stroppen in moeilijke tijden. Dikwijls wordt 'gekocht op krediet' als alles voor de wind gaat.

Zie ook Hoe kan ik besparen: niet kopen maar huren

en Is een renteverlaging goed nieuws

en ook Deflatie: alles goedkoper is toch OK of niet?

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden