Markt en Staat
Economie
In een ander artikel ‘Markt versus staat ’ heb ik al opgemerkt dat staat en markt niet elkaar tegenstanders zijn. In sommige gevallen is de staat zelfs een markt op zichzelf. In andere gevallen is de staat een invloedrijk deel van de sector. In weer andere sectoren is de staat niet meer dan scheidsrechter. In de ideeën van Adam Smith is dit voor de goede ontwikkeling van een economie absoluut belangrijk. Een economie die namelijk vrij van controle zich mag ontwikkelen neigt vaak naar een jungle-achtige toestand waarin het recht van de sterkste, slimste en gemeenste geldt.
⤹ Index
De staat als hoeder
Een goed draaiende economie heeft dan ook een beschermheer nodig. Dat bleek al in de tijden van de Persen, de Romeinen en de vele Europese koninkrijken. Zodra een heerser een liberale maar rechtvaardige houding aannam ten aanzien van de economie, werd het voor de economie mogelijk om zich te ontwikkelen en te groeien. In economieën waar de staat, of dat nu in de vormDe kunst voor een staat is dus op te treden als hoeder van de economie, zodat er een kader wordt gecreëerd waarbinnen de burgers het vertrouwen ervaren dat hun handelingen voordeel zullen opleveren voor iedereen. Vandaar ook dat je ziet dat zelfs liberale politieke partijen te allen tijde tenminste voor een minimale aanwezigheid van de staat zijn of dat nu in de vorm is van regels en handhaving of door beschermende regels. Maar daarom zie je ook nooit socialistische politieke partijen roepen om een totale staatsoverheersing, maar slechts een sterke hand die zwakke partijen binnen een economie beschermt en sterke partijen in toom houdt.
Je zou het de staat als scheidsrechter kunnen noemen of de uitvoerder van het sociale manifest van een maatschappij. Mensen hebben elkaar tenslotte nodig binnen een economie om de voordelen van het hebben van een economie te maximaliseren.
⤹ Index
Staat en markt
Waar het dus op neer komt is dat de markt de staat nodig heeft om zichzelf instand te houden. In een markt zonder staat, zal namelijk al snel het geweld de overhand nemen. Bijvoorbeeld doordat een bepaalde partij het tegen elkaar uitspelen van twee andere partijen als zijn voordeel ziet. Niet voor niets het Nederlandse spreekwoord:
Waar twee honden vechten om een been, loopt een derde er mee heen.Maar een ongestuurde economie kan ook leiden tot machtsvergaring door groepsvorming en geweldsdreiging. Kijk maar eens naar zoiets geweldadigs als de Italiaanse Mafia. Omdat zij niet
⤹ Index
De afhankelijke staat
Hoewel de markt de staat nodig heeft om een rechtvaardige economie te creëren, heeft de staat de markt nodig. De markt maakt het namelijk mogelijk voor de staat om het apparaat op te zetten dat nodig is om de markt te beschermen tegen zichzelf. Door het heffen van belasting over de inkomsten van de deelnemers aan de economie, verzekert de staat zich van haar inkomsten. De staat heeft er dus in zekere zin belang bij om de economie gezond te houden. Want in een zieke economie of een economie die vooral drijft op zwarte en clandestiene handel, is de staat gedoemd om ten onder te gaan. Zij kan namelijk niet genoeg geld uit de economie halen om haar werkzaamheden te verrichten, het beschermen van de economie tegen zichzelf.
Dus waar de economie er belang bij heeft dat de staat een liberale beschermende houding aanneemt, door het opstellen en handhaven van regels. Daar heeft de staat er belang bij dat de economie zo goed mogelijk draait, omdat zij daarmee de inkomsten kan realiseren om die economie eerlijk te houden.
⤹ Index
Conclusie
Staat en markt zijn dus tot elkaar veroordeeld als zij een economie wensen waarin iedereen de mogelijkheid heeft om op een eerlijke en veilige manier zijn inkomen te realiseren. Vandaar ook⤹ Index
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen
↗ Economie
↘ De staat als hoeder
⇗ Staat en markt
⇘ De afhankelijke staat
➶ Conclusie
➷ Extra
➚ Afbeeldingen
⇲ Index van koppen