Dienstverlening van een uitzendbureau

Vooraf

Iedereen is wel bekend met één of meerdere uitzendbureau's en zal ook wel weten welke dienstverlening ze bieden. Maar wat houden deze verschillende diensten precies in en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel wordt meer aandacht en duidelijkheid gegeven over wat betreft deze diensten van een uitzendbureau. Over het algemeen zijn bij elk uitzendbureau onderstaande diensten van toepassing.

  • Uitzenden
  • Detacheren
  • Payrollen
  • Werving en Selectie

Uitzenden

Uitzenden is de bekendste en de meest voorkomende dienstverlening van een uitzendbureau. De gedachte is simpel:

Een opdrachtgever heeft een vacature en een uitzendbureau heeft een kandidaat. Door middel van een contract wordt er een driehoeksverhouding gemaakt. De kandidaat (vanaf dat moment: de uitzendkracht) gaat onder bepaalde voorwaarden werken bij de opdrachtgever. De opdrachtgever betaald een tarief aan het uitzendbureau en het uitzendbureau betaald het loon aan de uitzendkracht.

De voor- en nadelen van uitzenden moeten op 2 manieren bekeken worden.

  • Vanuit de ogen van de opdrachtgever

Voor de opdrachtgever zijn het de flexibiliteit, het gemak en de tijdbesparing. Door gebruik te maken van een uitzendbureau hoeft een opdrachtgever namelijk geen contract aan te bieden, waarmee hij voor een bepaalde periode 'vast' zit aan een werknemer. Zo kan hij voor verschillende korte opdrachten snel aan personeel komen, maar ook zonder risico het personeel weer laten gaan. Daarnaast hoeft hij niet zelf een vacature op de verschillende websites te zetten en hoeft hij geen selectie te maken uit vele kandidaten. In plaats daarvan neemt het uitzendbureau deze zaken op zich en biedt alleen de juiste kandidaten aan de opdrachtgever aan. Hierdoor kan de opdrachtgever zich blijven concentreren op zijn andere taken.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Uitzenden biedt geen garantie dat je dezelfde uitzendkracht voor de gehele periode hebt. Aangezien deze contractvorm geen zekerheid biedt voor de uitzendkracht, is het goed mogelijk dat deze tijdens de werkzaamheden een ander aanbod krijgt en weg gaat.

  • Vanuit de ogen van de uitzendkracht

Voor de uitzendkracht zijn er ook zeker voordelen aan uitzenden. Zo kan je over het algemeen relatief snel aan het werk en kan je werkervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers. Dit geeft je een goede kijk op wat je wel en niet interessant vind. Daarnaast is uitzenden vrijblijvend, waardoor het een ideale oplossing is voor als je werkzoekend bent. Als laatste kun je jezelf tonen en bewijzen binnen organisaties en je weet nooit wat daar achter weg kan komen. Zo zijn er veel mensen gestart als uitzendkracht die vervolgens een vast contract aangeboden hebben gekregen.

Het nadeel voor de uitzendkracht is wederom het vrijblijvende. Dit geldt namelijk ook voor de opdrachtgever. Deze heeft een relatief korte opzegtermijn en maakt hier in de praktijk zeker gebruik van.

Detacheren

Detacheren werkt hetzelfde als uitzenden. Een opdrachtgever heeft een vacature en het uitzendbureau heeft een kandidaat. De voor- en nadelen zijn echter heel anders.

  • Vanuit de ogen van de opdrachtgever

Detacheren geeft de opdrachtgever meer zekerheid dan bij uitzenden. Er wordt namelijk een contract gemaakt voor een bepaalde periode. Zo zijn er contracten mogelijk voor de duur van een project, voor de vervanging van een zieke of zwangere medewerker of voor tijdelijke ondersteuning. Alles is mogelijk, zolang er in het contract maar duidelijk en meetbaar omschreven staat wanneer het contract eindigt. Tussentijds opzeggen is hiermee lastiger, waardoor de opdrachtgever verzekerd is van een en dezelfde gedetacheerde voor de gehele periode. Ook is er altijd een urengarantie in een contract gezet. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 4 uren per maand tot 40 uren per week.

Er zijn twee vormen van detacheren. De eerste is mét ziekterisico voor de opdrachtgever en de tweede is zonder ziekterisico voor de opdrachtgever. Als het ziekterisico bij de opdrachtgever ligt, dan moet deze de contracturen doorbetalen tijdens ziekte, maar het tarief ligt lager. Als het ziekterisico bij het uitzendbureau ligt, dan hoeft de opdrachtgever niet door te betalen bij ziekte, maar het tarief ligt wel hoger. 

  • Vanuit de ogen van de gedetacheerde

Als gedetacheerde weet je vanaf het begin waar je aan toe bent. Door een duidelijke en meetbare omschrijving in je contract en een urengarantie, heb je meer rechten en zekerheden ten opzichte van een uitzendkracht. Het nadeel hiervan is wel dat je een stuk flexibiteit inlevert. Dat is op zich geen probleem, maar als je droombaan ineens langskomt, dan ben je niet vrij om te gaan, maar moet dit in overleg met de opdrachtgever en het uitzendbureau.

Payrollen

Payrollen lijkt erg veel op uitzenden en detacheren. Het belangrijkste verschil zit in wie de moeite heeft gedaan om de kandidaat te vinden. Bij uitzenden en detacheren is het uitzendbureau degene die op zoek is gegaan naar de geschikte kandidaat, bij payrollen heeft de opdrachtgever de kandidaat gevonden. Vervolgens wil de opdrachtgever de kandidaat niet zelf in dienst, maar via een uitzendbureau. Het kan ook voorkomen dat een opdrachtgever al iemand in dienst heeft en deze niet meer zelf op de loonlijst wil hebben staan en dus bij een uitzendbureau onder brengt. Ook dan spreken we van payrollen.

  • Vanuit de ogen van de opdrachtgever

De eerste vraag zal natuurlijk zijn: 'Waarom doet een opdrachtgever dit?'. Er zijn hier meerdere redenen voor.

Een opdrachtgever kan namelijk niet zulke flexibele contracten aanbieden zoals een uitzendbureau dat kan. Daarnaast kan een uitzendbureau veel meer opeenvolgende contracten aanbieden dan een opdrachtgever. Bovendien kost payrollen veel minder dan uitzenden en detacheren, omdat het uitzendbureau geen kosten van werving en selectie hoeft door te berekenen in het tarief.

  • Vanuit de ogen van de payroller

Voor de payroller zijn de voor- en nadelen hetzelfde als bij uitzenden en detacheren.

Werving en Selectie

Werving en selectie is makkelijk uit te leggen. De opdrachtgever heeft wederom een vacature en het uitzendbureau een kandidaat. Maar ditmaal gaat de kandidaat rechtstreeks in dienst van de opdrachtgever. Er is hier dus geen sprake van een driehoeksverhouding met het uitzendbureau, maar de kandidaat krijgt gewoon een contract bij de opdrachtgever. Vervolgens krijgt het uitzendbureau een zogeheten 'werving en selectie-fee' voor de selectieprocedure.

  • Vanuit de ogen van de opdrachtgever

Een opdrachtgever die gebruik maakt van deze dienstverlening heeft een aantal voordelen. Zo is hij zelf veel minder tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste kandidaat, het plaatsen van vacatures op diverse websites en profiteert hij van het netwerk en de expertise van het uitzendbureau. Vervolgens krijgt hij een aantal geschikte kandidaten op gesprek en kan hier een keuze uit maken.

  • Vanuit de ogen van de kandidaat

De kandidaat krijgt een contract bij de opdrachtgever, maar heeft tijdens de werving en selectieprocedure hulp gekregen van het uitzendbureau. Vanzelfsprekend heeft de ene kandidaat deze hulp meer nodig dan de andere, maar het kan nooit kwaad. Uitzendbureau's kennen hun opdrachtgevers goed en kunnen de kandidaat op de juiste wijze inlichten over de wensen van de opdrachtgever. En hier kun je alleen maar je voordeel mee doen. Vervolgens ben je rechtstreeks in dienst van de opdrachtgever, waardoor je dezelfde zekerheden geniet als de rest van het personeel.

Afsluiting

De dienstverlening van de uitzendbureau's reikt verder dan alleen het welbekende uitzenden. Maar zowel uitzenden en payrollen, als detacheren en werving en selectie kennen hun eigen voor- en nadelen. Door beter op de hoogte te zijn van deze voor- en nadelen kun je beter inschatten wat er goed bij jezelf en je wensen past. In deze tijden is het bijna onmogelijk om buiten de uitzendbureau's om te gaan, daarom kun je maar beter goed weten hoe het allemaal in elkaar steekt. En daar dan weer je voordeel mee doen!