Wordt China de groen trendsetter, deel 2

Algemeen

Ooit behoorde China tot de grootste vervuilers ter wereld. Echter het gaat erop lijken dat het land niet alleen trendsetter, maar ook de grootste voorstander van groen bouwen gaat worden. Zo is reeds het Linked Hybrid gerealiseerd en is het Vanke Centre nog in aanbouw. Maar ook het Centre for Sustainable Energy Technologies, de Tsinghua Universiteit, het Raffles Centre en het Shenzhen hoofdgebouw zijn groene gebouwen.

Centre for Sustainable Energy Technologies

Deze universiteit is een dependence van de Universiteit van Nottingham. Hij is gebouwd in het Chinese Ningbo en ontworpen door de Italiaan Mario Cuncinella. Het gebouw dat in 2008 gereed was, is het eerste zogenaamde “zero emmison” gebouw in China. Dit houdt in dat het gebouw helemaal vrij is van de uitstoot van de schadelijke broeikasgassen.

Het is zo ontworpen dat het zeer energiezuinig is. De technieken in het gebouw zijn in staat om duurzame energie op te wekken en hiermee het gehele gebouw van energie te voorzien.

Op de MIPIM van 2009 heeft dit gebouw een prijs ontvangen in de categorie Ecologische Constructie.

Indeling van het gebouw

De “main activity” in dit gebouw is toch wel specialistisch laboratorium onderzoek. In het gebouw zijn ondergebracht:

  • Onderzoeksstudio
  • Onderwijsruimte
  • Kantoren
  • Vergaderruimten
  • Permanente tentoonstellingsruimten

Energievoorziening

Het gebouw heeft een glazen dak. Dit zorgt ervoor dat het daglicht op alle verdiepingen komt. Aardwarmte en –koelte zorgt voor het klimaat in het gebouw.

Tsinghua Universiteit

Ook dit gebouw is in Beijing is ontworpen door Mario Cucinella. Het project was een joint venture tussen de Italiaanse en Chinese regering. Er werd een gebouw met een vloeroppervlakte van 20.000 m² gerealiseerd waar het Sino Italiaanse onderwijs is ondergebracht.

Een energie zuinig (efficiënt) gebouw met milieuvriendelijke snufjes. Zo is op het dak ongeveer 1.000 m² zonnecellen aangebracht. Verlaat iemand zijn kantoor, dan gaat de thermostaat automatisch omlaag. De zomerwarmte wordt opgeslagen om in de koude wintermaanden te worden gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Indeling van het gebouw

De universiteit is gebouwd in een U vorm, waarbij het aan de noordzijde van het gebouw bewust dicht is gehouden en geïsoleerd. Dit is namelijk vooral in de winter de koudste zijde van het gebouw. De zuidzijde daarentegen is open en transparant.

De kantoren op de bovenste etages hebben terrassen in de schaduw die zijn voorzien van photovoltaic panelen die de energievoorziening verzorgen.

Raffles City

Dit groene gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Ben van Berkel die ook de Rotterdamse Erasmus brug ontwierp. De bouw van het Raffles City is begonnen in juli 2009 en de oplevering is gepland voor 2012. Dit wordt het 6e Raffles Centre ter wereld. Deze zijn namelijk ook te vinden in:

  • Singapore
  • Shanghai
  • Beijing
  • Chengdu
  • Bahrein

Er is een begin gemaakt met de bouw van 2 torens elk 60 verdiepingen hoog. Deze twee duurzame en energiezuinige torens komen in centrum van de Zhejiang provincie in China. De torens zijn bedoeld voor bewoning, kantoorruimten en winkelmogelijkheden.

De verwachting is dat deze torens de op een na hoogste “gouden” beoordeling zal ontvangen van het Leadership in Energy and Environmental Design, oftewel het LEED.

Indeling van het gebouw

De twee torens hebben een prachtig gedraaid effect met samen een vloeroppervlakte van bijna 300.000 m². De torens kijken naar en van de Giantang rivier. Het gebouw zal gaan herbergen:

  • Woonruimte
  • Winkelruimte
  • Kantoren
  • Ruimten voor bijeenkomsten

Het is de bedoeling dat het pand 24 uur per dag, 7 dagen per week open zal zijn.

Shenzhen hoofdkantoor

Shenzhen BIG is een energiebedrijf in China en dat wil een nieuw hoofdkantoor realiseren. Op 8 september 2009 is het ontwerp toegewezen aan de Deense architecten Bjarke Ingels Group, ook wel bekend onder de naam BIG.

Zij hebben de opdracht verworven via een (internationale) ontwerpwedstrijd. De opdracht was een koel, energiezuinig gebouw in een tropisch stadsklimaat. BIG vond de oplossing in een gebouw waarin een kunstmatige vouw wordt aangebracht. Hierdoor wordt direct zonlicht buiten gehouden en samen met de zonnecellen levert dit een energiewinst op van 60%.

Energiezuinig In het kader van groen bouwen is het pand ontworpen als voorbeeldfunctie van duurzaam en energie zuinig. Er zijn twee torens die ieder een geplooide gevel hebben. Alle verdiepingen in de torens zijn op een dermate manier ontworpen dat een maximaal ontvangst van daglicht is gewaarborgd. Deze plooien leveren onder andere energie voor de airconditioning en vochthuishouding van het pand. Ook de zonnecellen op de gevelstroken leveren energie. De stroken zijn niet alleen ontworpen om de zonnecellen op aan te brengen, zij leveren tevens de schaduw voor de ramen.

De torens zijn niet gelijk van lengte, de hoogste van de twee is 200 meter hoog. In totaal zal er een vloeroppervlak mee gemoeid zijn van iets meer dan 95.000 m².

Mocht er toch zon op de ramen schijnen, dan worden deze door de zonwerende en reflecterende glasplaten afgebogen naar de zonnecellen.

Voor meer groen bouwen in China zie: China de groen trendsetter