Eerste Earthship in de Benelux
Inleiding
Door een samenwerking met een school en een woningstichting is het gelukt om in Zwolle het eerste earthship te bouwen.
Wat is een earthship ?
Voor wie nog niet weet, wat een earthship is, raad ik aan, om eerst het onderstaande artikel te lezen:
Earthships, een prachtig concept
100 jarig bestaan woningstichting
De woningbouwvereniging SWZ te zwolle, vierde haar 100 jarig bestaan in 2008. Dit was iets dat zij niet ongemerkt wilde laten voorbij laten gaan. En zij vatte het idee op, om als eerste in de Benelux een earthship neer te zetten.
Inmiddels is het gebouw gerealiseerd, het is in een jaar neergezet, en in augustus 2008, kon het theehuis haar deuren openen voor publiek.
Het begon allemaal met een gesprek met de wethouder van Volkshuisvesting. Al snel bleek de gemeente Zwolle haar medewerking te willen verlenen om te zorgen dat de benodigde vergunningen verkregen konden worden. In samenwerking met de scholengemeenschap de landstede, kon aan de bouw begonnen worden.
Het earthship is geplaatst in het doepark; De Nooterhof, En is gebouwd in het hartje van het park. Het is in gebruik als theehuis, en daardoor voor allen die er belangstelling voor hebben te bezichtigen.
Het doe park, is een educatief park, waarin dit dus een goed educatieve uitbreiding was. Aanwezig in het park is ook een vleermuizenkelder. En het gehele park staat ook in het teken van goed omgaan met de natuur.
Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat alle vergunningen rond waren. Tenminste bijna allemaal. Want bij navraag bij de gemeente werd ons bekend gemaakt, dat de w.c. toch op de riool zijn aangesloten, omdat de regelgeving in zwolle geen eigen zuivering van bruin afvalwater toeliet. Dit is buiten het concept idee van het earthship om. Waarbij het juist gaat om een zoveel mogelijk zelfvoorzienend karakter.
Theehuis
Het theehuis Ook in het theehuis, kun is ook rekening gehouden, met de beperkte energievoorziening die mogelijk is, en er zijn dan ook meer koude salades te koop, dan dat er warme gerechten zijn. En na een gesprekje met de beheerder, hoorden we dat wel af en toe de afwas met hand moet worden gedaan, of dat de afwasmachine maar een dagje later moest draaien.
De bouw
binnenmuur met daarin flessen verwerkt
Om een gebouw als dit te verwezenlijken is erg veel mankracht nodig. En er zijn dan ook vele vrijwilligers geweest die hebben meegeholpen om dit earthship neer te zetten. Ondanks de vele vrijwillige hulp, heeft het gebouw toch nog een slordige 500.000 € gekost om het voor elkaar te krijgen. Maar dit earthship stond er dan ook al binnen een jaar, en dat is zeer snel gezien de arbeidsintensieve bouw die hierbij komt kijken.
In het gebouw zijn duizend autobanden, duizenden lege flessen verwerkt, en een scala aan lege blikjes. Deze zijn in de muren verwerkt, en alleen daar zichtbaar, waar de architect ze wilde laten zien. Maar verder onzichtbaar weggewerkt. Met uitzondering van de licht doorlatende flessen. Die in de muur een waar kunstwerk vormen
slotwoord
Mocht u ooit een bezoekje willen brengen aan dit wel heel bijzondere theehuis, dan raad ik u aan, om zeker ook nog een bezoekje te brengen aan de toiletten, die erg mooi afgewerkt zijn, met hergebruikte tegels. En de charme van de flessen in de muur. Het is een waar kunstenaarswerkje. Er is dan ook een kunstenaar voor bij geroepen.
Lees ook: