Clean Energy Technology: waar gaat het over
Clean Energie introductie
Iedereen heeft er de mond van vol: CET: Clean Energy Technology oftewel 'schone energie technologie'. Het gaat dan om technologie die zich richt op duurzame energievoorziening en energiebesparing. De dubbele winst: CET is goed voor de economie en voor het milieu. Dat is meteen ook de reden waarom elk land wereldwijd CET in de armen sluit…
De inmiddels overbekende P’s: People, Planet, Profit
Ook de EU lanceert in dit verband haar 20-20-20doelstelling: lidstaten verplichten zichzelf om de uitstoot van broeikasgas met 20% te verminderen, het aandeel van duurzame energie in het energieverbruik naar 20% te verhogen, en de energiebehoefte met 20% te verlagen vóór 2020! Gewauwel in de lucht? Waar gaat het in de praktijk over?
- Bij duurzame energieoplossingen moet je denken aan verwarming, koeling en stroom geproduceerd door duurzame energiesystemen. En duurzame energiesystemen zijn warmtekrachtinstallaties op biomassa, boilers op houtpellets, warmtepompen en zonneboilers.
- Duurzame energiebronnen zorgen voor duurzame energiesystemen. De bekendste zijn duurzame energiebronnen zijn zon, wind en water. De verzamelnaam voor deze groene procedures is 'groene energie'.
- Biomassa: energiesystemen op basis van afval afkomstig van bosbouw en houtzagerijen: houtsnippers, afvalhout, zaagmeel enz… Deze systemen leveren stroom, warmte, stoom of heet water.
- Energy contracting: langlopende contracten die duurzame energieoplossingen aandragen, verkopen aan bedrijven/instellingen.
Enkele praktijkvoorbeelden
- BMW (Duitsland): verkondigt het standpunt dat waterstof op termijn benzine zal vervangen. Maar dan wel 'schone' waterstof: geproduceerd uit groene stroom en water zodat er geen CO2 de lucht in vliegt. Probleem waar nu aan wordt gewerkt: mogelijkheden om waterstof te kunnen tanken, net zoals benzine. De BMW CleanEnergy modellen hebben dus zowel een waterstof- als een benzinetank. De verbrandingsmotor is bivalent: hij kan op beide energieën lopen.
- Balcas (Groot-Brittannië): één van de grootste leveranciers van (duurzame) houtproducten. De onderneming opereert vanuit diverse locaties in Noord Ierland, de Ierse Republiek, Estland en Rusland. In UK is Balcas de grootste houtpelletproducent (merknaam ‘Brites’). Voor iedere tot pellets verwerkte boom plant Balcas er 2 terug.
- GF Energy (NL) levert biomassa als brandstof aan Europese elektriciteits- en warmtekrachtcentrales. Hun assortiment bestaat uit verschillende kwaliteiten houtpellets en andere biobrandstoffen zoals pellets vervaardigd uit palmpitschroot en pindadoppen met een eigen houtpelletfabriek in Zuid Afrika.
Conclusie
Gelukkig laten de broeikas-, ozongat- en andere milieuproblemen de wereld niet onberoerd. Maar er moet nog veel gebeuren, heel veel, en zo mogelijk liever gisteren dan vandaag… Niet alleen de grote industrieën zijn druk doende, ook kleinere initiatieven steken de kop op. Wat dacht je van duurzaam speelgoed en gadgets? Bezoek eens deze website: verkoopt alleen maar (educatief) speelgoed op groene energie. Geen batterijen meer nodig dus. Uitkiezen op basis van 6 thema's. Leuk en hip vooral als je een 'bewust groen, heel apart' cadeautje zoekt.