Wat houdt "Cradle to Cradle" in

Inleiding

Dit artikel gaat in op het principe Cradle to Cradle dat door William McDonough en Michael Braungart in het gelijknamige boek is beschreven.

Het boek zelf is een voorbeeld van het principe cradle to cradle (C2C), het is herbruikbaar en uit gerecycled kunststof gemaakt. Als je het onder warm water afspoelt, dan spoelen de letters eruit.

Het principe Cradle to Cradle, afval is voedsel!

C2C richt zich op het hele proces, vanaf het bedenken, produceren, repareren, en het hergebruiken van materialen. De schrijvers van het boek menen dan ook dat de afvalstoffen die vrijkomen bij productie verborgen goud is, waarmee je vaak geld kan verdienen of als je afval voorkomt ook behoorlijk kan besparen.

Groen, groener, groenst

Veel mensen kennen het principe groen en schoon uit de reclames, alleen ze weten niet precies wat dat nou inhoud. Is groen nou meer plantjes in de straat, meer tuinen of een groene auto? Of is "groen" het gebruik van groene stroom dat gemaakt is uit bio-olie of windenergie. Het is voor velen niet duidelijk dat dit grotendeels een marketing term is om juist meer te consumeren.

Is C2C het alleen marketing of een ideologie?

De marketing van de huidige tijd kenmerkt zich op het aanschaffen van groenere producten en is gericht op het consumeren. En consumeren staat redelijk haaks op het doel van Cradle to Cradle, bovendien C2C gaat veel verder dan alleen het gebruiken van producten met een groene oorsprong, het gaat over het hele productieproces van bedenken, produceren totdat het product af is en hergebruikt kan worden.

voorbeeld uit het boek

C2C gaat ver, bijvoorbeeld bij de productie van een http://www.artikelen-kantoor.nl/Grahl_bureaustoel@@Grahl bureaustoel. Een voorbeeld uit het boek: je hebt een auto, deze kost om te produceren 2-5 keer aan materiaal dan dat er aan auto uitgaat, dus je hebt 5000 kilo grondstoffen nodig om een auto van 1200 kilo te maken, de reststoffen worden vaak gedefinieerd als afvalstoffen of zijn vaak nodig om het materiaal te vervormen(energie) of te bewerken. Producenten worden opgeroepen om na te denken over deze verhouding en de recyclebaarheid van hun producten.

De investering om tot een C2C productieproces te komen levert op termijn meestal een grote besparing op en kansen om meer te doen met het afval en restproducten.

Waar kan je nou allemaal op letten als consument?

Hier een kleine opsomming van waar je aan kan denken:

  • bestel spullen zo lokaal mogelijk, minder vervoer is minder brandstofverbruik
  • ga meer thuiswerken, dit scheelt CO2 uitstoot met het vervoer van en naar je werk en is ook goed voor je portemonnee
  • hergebruik artikelen, repareer ze, laat ze repareren of gebruik ze voor iets anders

Waar kan je op letten als producent?

  • gebruik andere productiemethoden die niet energie verslindend zijn, denk er nog eens over na: wat ben je nou helemaal aan het doen?
  • denk eens na of hetgeen wat je produceert herbruikbaar is na het normale gebruiksleven

Tips

  • Denk eens na over wat je koopt en consumeert, waar komt het vandaan, kan je het recyclen of makkelijk laten repareren, is het duurzaam?
  • schaf spaarlampen aan van een gerenommeerd merk aan, grote producenten zoals Philips zijn al jaren bezig met het "Cradle to Cradle" principe in hun productie


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden