Hoe kom je aan goud

Goud kopen

In deze woelige beursdagen beweren de kenners ter zake dat goud een goede belegging is. Misschien is dat wel zo want de prijs van het goud stijgt nog steeds. Maar als je in goud wil beleggen, hoe doe je dat dan? En hoeveel geld moet je dan hebben? Om je een idee te geven: een kilo goud kost vandaag bijna veertigduizend euro.
 

Een goudstaaf kopen?

Dat kun je wel vergeten tenzij je kapitalen onder je matras hebt zitten! Want een goudstaaf weegt 1 kg. Je kunt ook kleinere hoeveelheden kopen: staafjes van 250 gram, 100 gram of 50 gram. Je ziet de bui al hangen als belegger: een goudstaaf is vandaag de dag te duur om zo maar even aan te kopen.

Voor de minder bedeelden onder ons: zilver is een alternatief. Een zilverstaaf kost vandaag ongeveer € 1.120 per kilo. Het is wel zo dat er aan dit edelmetaal veel minder aandacht wordt besteed. Iedereen heeft het over 'beleggen in goud'.

Mocht je toch goud kopen, bijvoorbeeld via je bank: u vindt uw aankoop gewoon terug op uw beleggersrekening. Bijgevolg betaalt u kosten in de vorm van wat men noemt bewaarloon. Dat is niet uitzonderlijk voor een beleggersrekening.

In de praktijk: goud kun je kopen bij de meeste banken of bij goudhandelaars en beurshuizen. Uiteraard moet je de prijzen gaan vergelijken. En er zijn in Nederland ook websites waar u online goud of ander edele metalen kunt kopen. De links hiervan vindt u onderaan dit artikel.

Bewaart u uw goud liever thuis? Dan kan ook, zowel in uw kluis als u daarvoor kiest als in een bankkluis (tegen betaling). In België geldt er overigens bankgeheim op de inhoud van uw kluis.

En zowel in België als in Nederland hoeft er op ‘beleggen in goud’ geen BTW te worden betaald. Dat maakt beleggen in goud nog extra interessant!

!

Gouden munten kopen?

Dat kan! De meest gekochte en verkochte gouden munt is de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Hou er wel rekening mee dat dit een zeldzame munt is. Dus zeer gewild bij verzamelaars. En dit betekent automatisch dat ze duurder zijn dan de reële goudwaarde van de munt op zich.

Toch zijn gouden munten interessant als belegging voor kleine bedragen. Voor de koersen van gouden munten kunt u terecht op Koersen.

Trackers

U kunt ook goudtrackers kopen. Die volgen de beurskoers à la minute. En keuze is er genoeg.

Aandelen in goudmijnen kopen

Vindt u dat allemaal maar niks dan kunt u ook aandelen kopen in goudmijnen. En zoals met alle aandelen zit daar een risico aan. In het slechtste geval gaat uw goudmijn failliet. Dat kan! De andere kant van de beleggermedaille: de meeste goudmijnen betalen een dividend uit. Dat heb je niet als je fysiek goud koopt.

Conclusie

Als je hebt belegd in goud is dat in 2010 en 2011 zeker geen slechte beslissing geweest. De vraag is altijd: hoe lang gaat de stijgende lijn nog duren?