Bitcoin of BTC: wat is het en hoe werkt het

Wat wil je weten over de Bitcoin

bitcoinVandaag las ik een artikel over Bitcoin. Nooit van gehoord? Bitcoin is blijkbaar een vrij nieuwe vorm van elektronisch geld. Zeg maar een online portemonnee, in het Engels wallet. Maar het is ook de naam van het open source softwareprogramma waarmee de bezitters van bitcoins betalen. Om elkaar te kunnen betalen, heb je ook nog een Bitcoin adres nodig. Wil je hier meer over weten?

Waar komen Bitcoins vandaan?

Heel duidelijk is de uitleg niet. De meest verspreide versie is dat een zeker Japanse programmeur die verder helemaal anoniem blijft, de uitvinder is van deze munt. Hij zou in 2008 de eerste Bitcoins in de markt hebben gezet. Het pseudoniem van de man zou Satoshi Nakamoto zijn. En Nakamoto's lopen er miljoenen rond in dit land.

 

De technische kant van Bitcoins

We gaan je de moeilijke technische achtergrond over Bitcoin besparen. Want dan moeten we het hebben over peer-to-peer netwerken, journaliseren, cryptografie en beveiliging. Wil je hier alle de details over weten, ga dan maar surfen op internet. Wij beperken dit artikel tot mensentaal en tot de meest voor de hand liggende vragen over bitcoins die de mensheid zichzelf stelt.

Introductie algemeen

De eerste implementatie van dit cryptografisch geld is heel nieuw: 2009. De uitgave van dit digitale geld gebeurt door computers te laten rekenen. Dit procedé wordt mining genoemd. Mining (delven) kan iedereen door gebruik te maken van speciale mining software. Elke dag komt er een bepaalde hoeveelheid verse coins op de markt. Strikt technisch gezien is een bitcoin dus niet anders dan een unieke computercode waarmee je dan ook nog eens kunt betalen. Bitcoins worden gemaakt in groepen van 50 bitcoins. Het bitcoin-netwerk is zo ingesteld dat er per jaar nooit meer dan een vastgestelde hoeveelheid bitcoins kunnen worden bijgemaakt, met een uiteindelijk maximum van 21 miljoen. Men schat dat dit maximum aantal zal worden bereikt ergens rond 2040.

Bitcoins kunnen alleen worden uitgegeven door de eigenaars ervan. Banken komen er niet aan te pas. Ook geen andere tussenpersonen. Het goede nieuws is dus dat er geen transactiekosten, valutadagen of wachttijden zijn vooraleer je geld wordt overgemaakt of op je rekening binnenkomt. In principe kan het betalingssysteem nooit platvallen.

De software die je nodig hebt, kun je gratis downloaden. Zie link onderaan dit artikel.

Bitcoins: wat kun je ermee?

bitcoins

Bitcoin is eenvoudig uitgelegd een digitale munteenheid. Met bitcoins kun je online goederen of diensten kopen of onderling uitwisselen met andere gebruikers in het netwerk.

Elke deelnemer kan onbegrensd bitcoins kopen, verkopen en accepteren. Het versturen van bitcoins is net zo gemakkelijk als het versturen van een mailtje. Het enige wat je nodig hebt is een bitcoin-adres en internet.

Hoe kun je bitcoins kopen?

Heel eenvoudig gesteld: om bitcoins te kopen, moet je naar de bitcoinbeurs. Op deze beurs kun je euro’s verhandelen voor bitcoins. Dit verhandelen betekent niet kopen of verkopen op de beurs zelf. Dit beursplatform maakt het alleen maar mogelijk om bitcoins te kopen of verkopen van of aan andere gebruikers!

Door een inlogaccount aan te maken krijg je toegang krijgt tot een rekening en een wallet. Met deze rekening kun je euro's overmaken naar de bitcoin-beurs. In de praktijk schrijf je geld over via een bankoverschrijving. Sommige sites accepteren ook online betaalsystemen, zoals Paypal en creditcard.

Bitcoins kopen of verkopen doe je door het geven van een koop- of verkoopopdracht. Stel je geeft een kooporder. Dan gaat het automatische handelssysteem van Bitcoin op zoek naar een verkooporder van een andere gebruiker en de transactie wordt uitgevoerd. In feite gaat het dus precies hetzelfde als bij Binck of Alex.

Er zijn al verschillende sites actief op dit gebied. De voornaamste: Mtgox, Bitcoin Central, BTCex en Bitmarket.

Is de handel op Bitcoin veilig?

Volgens de informatie die we konden vinden, wordt de veiligheid van het systeem gegarandeerd door digitale handtekeningen voor de verificatie van transacties, opslag van alle transacties, encryptie en de rekenkracht van alle aangesloten bitcoin-computers.

Het enige nog bestaande zwakke punt in het systeem is het bewaren van uw bitcoins. Want je kunt dat zelf doen door je digitale portemonnee op je eigen harddisk van je pc, op een USB stick of externe harde schijf te bewaren. Of je kunt ervoor kiezen om deze bewaring uit te besteden aan bijvoorbeeld mybitcoin.com. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Als je ze zelf bewaart, heb je ze altijd en overal bij de hand, niemand anders dan jijzelf kan er iets mee doen. Nadeel is echter dat als je pc of USB-stick gestolen wordt of je externe harde schijf defect raakt, ben je alle bitcoins definitief en voor eeuwig kwijt.

Laat je ze online bewaren door derden dan is het een kwestie van vertrouwen dat die andere partij uw bitcoins niet verliest of niet failliet gaat.

Tips in dit verband:

  • Als je bitcoins bewaart op je pc, zorg dan voor een goede beveiliging (firewall of antvirus software),
  • Bewaar niet al uw bitcoins op één plek! Verspreid de opslag tussen uw pc, harde externe schijf en een online dienst.
  • Gebruik complexe wachtwoorden voor je inlogaccounts (minimaal 16 karakters en bestaande uit cijfers en letters).
  • Gebruik nooit een wachtwoord dat je al elders gebruikt!

Hoe zit het met de waarde van bitcoins?

Bitcoins zijn te vergelijken met aandelen: hun geldelijke waarde schommelt. En door de explosieve, groeiende belangstelling voor dit digitale geld verwacht men dat de 'koers' alleen maar kan/zal stijgen. Vooral de 'dollar'-betaalwereld ziet niets dan heil in bitcoins. Om een voorbeeld te geven: in 2010 is de koers 1000% gestegen.

De koers schommelt hevig. Hieruit zou je kunnen afleiden dat er met bitcoins eerder wordt gespeculeerd dan betalingen uitgevoerd. De waarde is niet gekoppeld aan goudreserves en er is ook geen enkele bank bij betrokken die garant staat (zie de kredietcrisis!).

Update april 2013

De Bitcoin is deze maand een hot nieuwsitem. De reden? De waarde van de Bitcoin is gecrasht. Dit is een gevolg van de bankencrisis in Cyprus. Eerst is (was) de waarde geweldig gestegen. Toen de Cypriotische geldproblemen bekend werden in maart was de Bitcoin (nog maar) 35 euro waard. Een maand later (midden april) was de koers gestegen naar zo maar even 200 euro. Dat was een abnormale stijging, te wijten aan speculatie. Sommige persberichten beweerden ook nog eens dat de website gehacked was. Afin, doet er allemaal niet toe: van 200 euro daalde de Bitcoin naar 99 euro op 2 weken tijd.

Conclusie

Zijn Bitcoins een verstandige belegging? Ja voor diegenen die vanaf 2008 zijn ingestapt. Die hebben een redement vandaag van 350%. Afgezien van dit mooie resultaat is het feit dat banken helemaal niets met Bitcoins te maken hebben. Geen extra kosten, geen wantrouwen, geen gedoe met verborgen kosten: te mooi om waar te zijn?

Het wantrouwen van de mensheid ten opzichte van de banken is nog nooit zo groot geweest. Niet alleen het wantrouwen ook het gesjoemel, de bonussen, offshore beleggingen, woekerpolissen, faillissementen, onzekere bankgaranties: voor Jan met de Pet hebben de banken hun beste tijd gehad. Liefst zouden we zonder banken verder leven. Helaas kan en gaat dat niet. 

Of Bitcoins dan een oplossing zijn?  

Links

Website waar je de software gratis kunt downloaden

Informatie waar je met bitcoins kunt betalen (inmiddels toch al zo'n 1000 bedrijven)

Waar kan ik bitcoins kopen?