Waaraan kun je zien of een bankbiljet echt of vals is

Inleiding

Het is de treurige waarheid: er wordt net als vroeger nog steeds erg veel gefraudeerd met bankbiljetten. Mensen maken thuis de briefjes na en vaak lukt het ze ook nog om met dit neppe geld te kunnen betalen. Dit komt doordat de technieken tegenwoordig zo vergevorderd zijn, dat bankbiljetten behoorlijk echt na te maken zijn. Als je wilt weten of een biljet dat je in je portemonnee hebt echt of nep is, zijn er een aantal kenmerken waarop je het briefje kunt controleren: de zogenaamde echtheidskenmerken.

Nota bene: onderstaande informatie geldt alleen voor eurobriefgeld.  

Kantelen

Er zijn drie handelingen die je kunt uitvoeren om echtheidskenmerken te vinden. De eerste handeling is het kantelen van het briefje. De briefjes van 5, 10 en 20 euro hebben naast het grote cijfer rechtsboven een zilverkleurige band. Wanneer je het briefje naar achteren kantelt moet de band regenboogkleurig worden. De kleuren moeten verspringen wanneer je het briefje minder of meer kantelt. Bovendien moet de waarde van het briefje en het euroteken zichtbaar zijn in de band. Aan de rand van de band is de waarde ook nog heel klein aangegeven.

Iets anders wat je ziet als je het biljet kantelt, is een band aan de achterzijde die goudkleurig oplicht. In deze band is de waarde van het biljet en het euroteken (€) te zien.

Bij de briefjes van 50, 100, 200 en 500 euro is rechtsboven een soortgelijk hologram te zien. Alleen is deze vierkant. Middenin staat de waarde van het biljet. Wanneer je het biljet kantelt, moet je cirkels zien die naar het middelpunt van het vierkant bewegen. Een ander kenmerk dat je ziet als je briefjes van deze waarde kantelt, is dat de kleur van het grote waarde-cijfer aan de achterzijde van kleur verandert: van paars naar bruin.

Kijken

Verder kan je een aantal echtheidskenmerken ontdekken door goed naar het biljet te kijken. Een zeer bekend kenmerk is het watermerk. Dit is een afbeelding die je normaal niet goed kunt zien, maar pas duidelijk wordt wanneer je het eurobiljet in het licht houdt. Ook het zogenaamde doorzichtcijfer is te zien wanneer het biljet in het licht wordt gehouden. Aan beide zijdes van het biljet, in een hoek, kun je de helft van het waarde-cijfer zien. Wanneer je het biljet in het licht houdt, kun je het volledige cijfer zien.

Verder kun je ook nog de veiligheidsdraad zien. Dit is een donkere streep waarin de waarde van het briefje en het €-teken te zien zijn.

Voelen

Ook door goed aan de bankbiljetten te voelen, kun je een aantal kenmerken vinden. Een kenmerk van een echt eurobriefje, is dat het stevig aanvoelt. 

Dit komt doordat het van puur katoen is gemaakt. Ook moet het briefje een knisperend geluid maken wanneer er in wordt gevouwen of iets dergelijks. Is je briefje slap of vettig, dan is het waarschijnlijk nep.

Door een speciale druktechniek voelen sommige delen van een biljet dikker aan dan de rest. Deze delen zijn de inkt in de grootste afbeelding en de letters en cijfers aan de voorkant van het biljet.

Conclusie

Op drie manieren kun je controleren of een bankbiljet dat is een portemonnee zit, echt is:

● Kantelen: je ziet een zilveren band of vierkant aan de rand van het briefje oplichten, een gouden band licht op en/of de kleur van het waarde-cijfer verandert.

● Kijken: ieder echt eurobriefje bevat een watermerk, doorzichtcijfer en veiligheidsdraad.

● Voelen: papier van een eurobiljet voelt hard aan en maakt wanneer je het beweegt een knisperend geluid. Sommige delen van het biljet zijn dikker dan anderen.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Quatrostein

Reacties (2)

Reageer
Prank reageerde 12 jaar geleden
11 Aug 17:27
Hoi Noia. Ik bedoel daar dat sommige stukjes van het biljet een andere textuur hebben. Vergelijk het met een landschap waar ineens een berg in staat... Dat idee!
Noia reageerde 12 jaar geleden
14 Jul 20:08
Dikker dan de rest? Stukje bij voelen. Wat bedoel je?