Waar zijn onze Nederlandse guldens gebleven
Invoering euro
De euro is alweer een aantal jaren een feit, maar heeft u zich ooit afgevraagd wat er eigenlijk met al onze guldens is gebeurd? Met onze centen, stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens, rijksdaalders en vijfguldenmunten? En met al ons papiergeld?
Op 1 januari 2002 zijn de euromunten en eurobankbiljetten gelijktijdig ingevoerd in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Spanje en Vaticaanstad. De invoering van de euro was een gigantische klus. Alleen al in ons land zijn in totaal zo’n drie miljard Nederlandse munten uit de handel genomen en vervangen door euro’s.
Guldenmunten
Ons Nederlandse muntgeld is teruggegaan naar De Nederlandsche Bank, die destijds onder leiding stond van Nout Wellink. Om de actie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen betaalde De Nederlandsche Bank een premie voor banken en detailhandelaren die het geld gesorteerd aanleverden. Het guldenmuntgeld werd verzameld in het opslag- en distributiecentrum van De Nederlandsche Bank in Lelystad. Vervolgens werd het muntgeld zo snel mogelijk vervormd tot zogenaamde ‘wokkels’, dat zijn verwrongen stukjes metaal. Pas nadat de munten tot wokkels waren gereduceerd, werd het metaal vrijgegeven en was het geschikt om door derden voor diverse doeleinden te worden verwerkt.
Wist u trouwens dat Nederland een cruciale rol heeft gespeeld in de vernietiging van het ‘oude’ Europese geld? Een Nederlands bedrijf te Venlo genaamd Kusters Engineering is namelijk wereldleider in het onbruikbaar maken van munten. Kusters is een oud familiebedrijf dat al sinds 1911 bestaat. Kusters Engineering bezit muntontwaardingsmachines die tot 100 munten per seconde tot wokkels kunnen reduceren. De diensten van dit bedrijf zijn erg in trek. Opslag van grote sommen geld in de vorm van munten is namelijk een kostbare aangelegenheid, terwijl het geld bovendien moeilijk te beveiligen is. Waar laat je immers in een korte periode zoveel munten?
Guldenbiljetten
Naast guldenmunten hadden we natuurlijk ook miljoenen bankbiljetten in guldens. Die zijn iets eenvoudiger te vernietigen. Volgens De Nederlandsche Bank zijn onder andere de volgende hoeveelheden Nederlands papiergeld in de papierversnipperaar verdwenen:
10 gulden: 85 miljoen bankbiljetten 25 gulden: 83 miljoen bankbiljetten 50 gulden: 33 miljoen bankbiljetten 100 gulden: 147 miljoen bankbiljetten
Dat de hele euro-operatie zonder grote problemen is verlopen, bewijst het volgende bericht in de LogistiekKrant van 5 april 2002: ‘Op 2 januari betaalde 65 procent van de bevolking met de euro, 3 januari was dat 79 procent, 4 januari 85 procent en 9 januari 97 procent. Van de 3 miljard guldenmunten die retour verwacht worden, is inmiddels al 2,8 miljard terug.’
'Verdwenen' geld
Na de aanvankelijke stormloop verliep het retourneren van euromunten echter steeds moeizamer. In het tijdschrift DNB Magazine van september 2006 meldt De Nederlandsche Bank dat er nog steeds een kleine 500 miljoen euromunten worden vermist. Om aanschouwelijk te maken hoeveel dat is vermeldde het blad: ‘Het gewicht van alle munten bij elkaar komt overeen met het gewicht van de Parijse Eiffeltoren (10.100 ton)!’ Een deel van die munten zal uiteraard nimmer aan De Nederlandsche Bank worden geretourneerd. Ze liggen bijvoorbeeld op de bodem van de oceaan, ze zijn bedolven onder het zand van onze stranden of ze zitten in de muntenalbums van verzamelaars over de gehele wereld.