Waarom gaat de Euro bijna ten onder
Als ik deze vraag zou kunnen beantwoorden dan zou ik waarschijnlijk heel rijk zijn. Deze vraag beantwoorden kan niet maar ik kan wel een aantal ideeen geven waarom ik denk dat de Euro bijna ten onder gaat.
Inleiding
De Euro is ingevoerd als contant geld in januari 2002. Vanaf dat moment moesten de inwoners van twaalf landen (en Monaco, San Marino en Vaticaanstad) met de Euro gaan betalen. Vanaf het eerste moment is er veel te doen geweest over de Euro. Het belangrijkste kritiekpunt was dat de Gulden te goedkoop omgeruild zou zijn tegen de Euro waardoor het leven van het een op het andere moment een stuk duurder zou zijn geworden.
Kredietcrisis 2007
De kredietcrisis is de naam voor de crisis die begon in de zomer van 2007 op de financiële markten. De aandrijver van deze kredietcrisis was de stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten waardoor een pijnpunt in de hypothekenmarkt zichtbaar werd. Hypotheken werden als obligaties verkocht maar omdat de onderpanden van die hypotheken minder waard werden (huizenprijzen daalden) werden de obligaties minder waard waardoor kredietinstellingen in de problemen raakten. Verschillende banken en verzekeraars zijn genationaliseerd en de financiële markten hebben miljarden moeten afschrijven.
Europese staatsschuldencrisis
Je zou kunnen zeggen dat de grootste schuldige van de huidige Europese staatsschuldencrisis, de kredietcrisis van 2007 en verder is geweest. Door deze crisis verslechterden de huishoudboekjes van verschillende Europese landen drastisch waardoor de, door beleggers meest veilig geziene belegging, staatsobligaties hun zekerheid verloren. Op dit moment speelt dat vooral bij Griekenland waar al veel banken enorme verliezen hebben moeten nemen. Maar ook andere landen als Portugal, Spanje, Ierland, Italië zouden hier mee te maken kunnen krijgen.
Waarom einde euro
Omdat Griekenland, en in de toekomst wellicht andere landen, problemen heeft bij het terug betalen van geleend geld komt de Euro onder druk te staan. Duitsland, Nederland en andere landen helpen Griekenland met het herfinancieren van de schuld waardoor ook de kredietwaardigheid van die landen aangetast wordt. Als dit maar lang genoeg door gaat dan zou dit kunnen betekenen dat landen wereldwijd het vertrouwen in de Euro verliezen waardoor de koers in een vrije val raakt. De Euro is niks meer waard en het leven wordt voor Europeanen een stuk duurder. Een oplossing voor "rijke" landen als Nederland en Duitsland bijvoorbeeld zou kunnen zijn om uit de Euro te stappen en terug te gaan naar respectievelijk de Nederlandse Gulden en de Duitse Mark. Gevolg daarvan is wel meteen dat de overige Europese landen een groot probleem hebben met hun kredietwaardigheid en de spanningen binnen Europa behoorlijk opgebouwd worden.
Het einde van de euro
Wil je meer lezen over een mogelijk einde van de Euro dan is dit boek een aanrader. Johan van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends en Knack, is de schrijver van het boek: Het einde van de Euro. Volgens Johan van Overtveldt zal Duitsland uit de Eurozone stappen, meteen gevolgd door Nederland, Finland en Oostenrijk. Volgens hem is dit scenario uiterst realistisch, het hoe en waarom beschrijft hij in zijn boek: Het einde van de Euro.
Het boek is te verkrijgen op verschillende websites, hieronder een van de mogelijkheden.
Auteur | Johan van Overveldt |
Taal | Nederlands |
Uitgave | Paperback |
ISBN | 9789033485824 |
Link | Het einde van de Euro |
Prijs | 22,50 euro |
Leverbaar | verwacht op 22 oktober 2011 |