Deflatie: alles goedkoper is toch OK of niet
Deflatie
We beleven heuglijke tijden: het lijkt wel of alles goedkoper wordt! Voor brandstof is de bodem zo ongeveer bereikt, TV’s, auto’s, GSM’s, elektriciteitstarieven (niet altijd, afhankelijk van de verdeler), BTW (bouw,restaurant), één auto kopen en één gratis erbij krijgen. Dat is toch fantastisch nieuws?
Inflatie wat is dat dan
Tot voor een goed half jaar was er de vrees voor inflatie: het leven werd te duur! Als gevolg daarvan gingen we minder kopen, minder geld uitgeven en werd de vraag naar allerlei producten kleiner. Gevolg: de bedrijven blijven met te veel voorraden zitten en de keten valt stil.
Deflatie
- Uiteraard is dit geen goed teken: als dingen goedkoper worden, is dat wel goed voor de portemonnee maar als we in een neerwaartse spiraal terechtkomen, komt de economie in gevaar. Men noemt dit ook wel negatieve inflatie en dus deflatie.
- Immers: doordat we nog verdere prijsdalingen verwachten, gaan we bepaalde aankopen (neem als beste voorbeeld: een huis) uitstellen. Op die manier houdt de negatieve spiraal nog langer aan en geraakt de economie helemaal niet uit het slop en de gevolgen laten zich raden: kostenbesparing in de bedrijven, ontslagen, stijgende werkeloosheid.
Signalen van deflatie
- Dalende grondstofprijzen,
- Dalende olieprijzen,
- Lage rentestanden overal ter wereld, zowel de lange als de korte termijnrente. Kijken we naar Japan: het belangrijkste rentetarief is daar al sinds de jaren negentig tussen 0,25 en 0,5%, en was zelfs ooit 0%.
- Veel minder handel in aandelen op de beurs.
- Dalende huizenprijzen.
Wie lost het probleem op?
- De overheid: van elk land apart en Europa samen.
- Eerst en vooral pompen de nationale regeringen in elk land apart massaal geld in hun banken om het economische systeem te redden. De Amerikaanse regering zet de geldkranen helemaal open om de economie uit het slop te trekken. Ook Duitsland pompte verhoudingsgewijze het meeste geld in zijn kwakkelende economie in de Eurozone.
- Daarna verwacht men aanzienlijke overheidsopdrachten en investeringen in de infrastructuur (wegenbouw, gebouwen, spoorwegen e.d.) die voor werk en arbeidsplaatsen moeten zorgen of voor het behoud hiervan.
- Maar ook de overheid is beperkt in haar mogelijkheden en de vraag is of de recente reddingsplannen en de renteverlagingen voldoende zullen zijn voor een economische heropstanding.