Hoe maak ik leren voor kinderen leuk
Onderwijs staat van oudsher niet bepaald bekend om het leukheidsaspect. De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar de vrije woensdagmiddag of weekend omdat ze dan echt kunnen doen waar ze zin in hebben. Weinig ouders of onderwijzers lukt het hier grip op te krijgen. Dat terwijl onderwijs een belangrijk onderdeel is van iemands leven. Het beslaat zowel het begin als het eind. Onderwijs bepaalt immers ook welke baan je later kan nemen. Belangrijke materie dus. Ouders doen er dus goed aan hun kroost zo te bespelen dat zij een onbezorgde carriere tegemoet gaan. Leren dus op een of andere manier leuk te maken. Hoe pak je dat aan?
Wat bepaalt motivatie
Verplichte nummers
Of je nu jong bent of oud. Als iets verplicht is heb je er simpelweg minder zin in. We houden nu eenmaal van vrijheid en een vrije wil. Al op jonge leeftijd is dit zichtbaar. Vroeg naar bed gaan is nu niet precies iets waar een kind op zit te wachten. Of het niet krijgen van snoepgoed. Of het eten van iets wat een kind helemaal niet lekker vindt. Het moet onder druk gebeuren. Grenzen moeten worden door een ouder worden aangegeven. Maar voor een kind is dit niet leuk. En hoe groter het spanningsveld rondom de beslissing, hoe groter de weerstand (van beide partijen).
Wegnemen weerstand
Een bekende opvoedtip is dat een kind moet worden uitgelegd waarom iets is zoals het is. Wat in de praktijk vaak fout gaat is dat er bij een discussie voornamelijk veel emotie in het spel is en weinig ratio. Wat achterblijft is een gefrustreerd kind die niet begrijpt waarom het zijn zin niet krijgt. Door goed uit te leggen waarom iets wel of niet mag, maar deze weerstand worden weggenomen. Het brein van het kind kan dan 'verder redeneren' zonder dat het vast zit in een 'onlogische' emotionele loop.
Kinderen zijn verschillend
Leuke dingen kosten weinig energie. Leuke dingen zijn dingen die je vanzelf gaat doen als je vrije tijd hebt. Elk kind is hierbij anders. De een houdt van voetbal en de ander van tekenen. Voor de manier waarop een kind het beste leert geldt precies hetzelfde. Bij de een is beloning voldoende en bij de ander is weer een harder optreden noodzakelijk zoals het dreigen of uitdelen van een straf. Consequent zijn is hierbij belangrijk. De kracht van herhaling zorgt voor het conditioneren van het in ontwikkeling zijnde brein. Als je het maar vaak genoeg herhaalt wordt de kans op een blijvend effect groter.
Inspireren
Omdat kinderen anders zijn heeft geen zin om een boek neer te leggen voor de neus van een kind die niet houdt van lezen. Gaat het boek echter over zijn grootste voetbal idool dan zal je verbaast zijn over hoe snel het boek uit is. Alles draait om de beleving van het kind. Als ouder ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Echter, door mooie herinneringen vroegtijd te creeren kan motivatie op een latere leeftijd gewekt worden. Op jonge leeftijd een zoon meenemen naar een vliegshow zal zeer motiverend zijn voor het in elkaar willen zetten van model vliegtuigjes. Een kennismaking met een striptekenaar kan een kind weer aanzetten tot het willen tekenen. Of het meenemen van kinderen naar het buitenland zal weer van grote waarde zijn voor het leren van een nieuwe taal.
De kracht van eigen motivatie
Iemand is het sterkst gemotiveerd als de motivatie uit zichzelf komt. Intrinsieke motivatie wordt dit genoemd. Wie uit zich iets gaat doen, doet dit veel makkelijker dan iemand bij een handeling door een derde wordt opgelegd. Dit is een belangrijke reden waarom vrijwilligers zo gemotiveerd zijn. Hoe meer verplichtingen aan het vrijwilligerswerk worden gekoppeld, hoe lager de motivatie zal worden.
Conclusie
Wie het bovengenoemde meeneemt naar het leren van hun kroost kan een strategie bepalen. Het doel is kinderen aan het leren te krijgen. We weten dat wanneer we het verplicht maken, dit ten koste gaan van de motivatie. Er moet dus een leeromgeving gecreeerd worden waar geen sprake is van een verplicht nummer. Zo kan je bijvoorbeeld een IPAD neerleggen met een educatie website als Lobbes.nl We weten ook dat intrinsieke motivatie het sterkst werkt. Een leeromgeving waar een kind uit zichzelf gaat leren is helemaal het ultieme scenaro. Inspiratie is van grote waarde en kan helpen als bron van extrinsieke motivatie. Misschien dat jij je kind ergens niet toe kan zetten, maar met een verwijzing naar een idool kan net dat verschil zijn waarmee het knopje in een keer omgaat.