Waarom wil nederland op het passend onderwijs bezuinigen

Waarom wil nederland op het passend onderwijs bezuinigen

Autisme, zware dyslectie of een lichamelijke beperking. Leerlingen die onvoldoende baat hebben bij de extra zorg op de basisschool en een intensievere vorm van zorg nodig hebben, gaan naar een school voor speciaal basisonderwijs (sbo). In Nederland zijn dit ongeveer 60.000 leerlingen waarvan de helft een lichamelijke handicap heeft en de andere helft een verstandelijk handicap,een ontwikkelingsstoornis of gedragsproblemen.
School.gif

Normale scholen

Normale scholen geven niet gratis les, zo ook het speciaal onderwijs niet. Deze speciale scholen kosten voor de overheid net iets meer dan 1 miljard euro. een ander alternatief is het zogenoemde ‘’rugzakje’’ . Deze is bedoeld voor leerlingen die zonder extra begeleiding geen normale school kunnen volgen. Zo een ‘’rugzak’’ is een bedrag, die per leerling verschillend is. Dit bedrag is bedoeld om leerlingen met speciale hulpmidden, denk aan een laptop bijvoorbeeld, te helpen om het te redden op een normale school. Dit rugzakje wordt gefinancierd door de overheid. De overheid wil bezuinigen op het speciaal onderwijs. Dit willen ze doen door veel meer leerlingen gebruik te laten maken van dit rugzakje en meer kinderen op normaal onderwijs te laten plaatsnemen. Hiermee wil de overheid 300 miljoen euro besparen.

extra onderwijs

Ten eerste zijn de kosten voor extra onderwijs voor leerlingen met een beperking of gedragsprobleem zijn de afgelopen jaren onbeheersbaar gestegen. De rugzakjes werden ook ingevoerd, de overheid heeft hier veel geld in gestoken maar er is weinig gebruik van gemaakt. Terwijl een groot deel van de onderwijsbegroting aan speciaal onderwijs werd besteed, werden de problemen niet minder. De scholen presteren slecht, de ouders zeggen niets te merken van de extra hulp die hun kind krijgt en er zitten nog 2500 tot 3000 kinderen thuis omdat er geen school gevonden kan worden die hun kind aankan.

Vervolgens is t ook nog zo dat als er minder geld besteed wordt wil dat niet zeggen dat er slechter onderwijs wordt gegeven. Met minder geld moet men in het speciaal onderwijs creatief gaan zoeken naar een efficiënter en effectiever systeem. Hierbij moet gedacht worden aan een betere samenwerking tussen de personen om het desbetreffende kind heen. Zoals de ouders en alle leraren die samen een schema maken speciaal op het kind gericht. Ook moet eraan gedacht worden dat mochten kinderen éénzelfde ziekte hebben dat niet elk kind hetzelfde is. Als een kind raar doet, wordt het naar de dokter toe gestuurd. Na vele testen komt de uitslag deze verteld dat hij bijvoorbeeld autisme heeft. Nadat de uitslag bekend is gemaakt wordt het kind in een de bekende molen gestopt met een label. Het kind wordt nu behandeld zoals elk ander met autisme. Elk kind is uniek dus elk kind heeft een aparte benadering nodig. Dit allemaal is haalbaar met een kleiner budget, omdat er geen nieuwe apparatuur, onderzoeken of hulpmiddelen nodig zijn.

staatschuld

Als laatste heeft Nederland heeft op het moment een staatschuld van 347 021 miljoen euro. Wordt deze schuld niet snel ingekort worden anders zullen de latere bezuinigingen alleen maar groter worden. Deze bezuinigen zullen dan niet alleen zijn op speciaal onderwijs maar ook op dingen die een veel grotere groep treffen. Denk aan het normale onderwijs of de gezondheidszorg. Als er nu iets aan gedaan wordt, wordt groter gezeur en grotere bezuinigingen voorkomen.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden