Stageplaats zoeken voor psychologiestudenten (pedagogiekstudenten en anderen ook)

In mijn masterjaar psychologie moest ik een klinische stage lopen en een wetenschappelijke stage lopen. Ik had het geluk in mijn directe omgeving een goede stageplaats gevonden te hebben. Veel van mijn medestudenten vonden echter geen stageplaats en liepen helaas studievertraging op. Erg jammer natuurlijk. Ik schrijf dit artikel met tips om je slaagkansen voor het vinden van een geschikte stageplaats te optimaliseren. Doe er je voordeel mee!

Stageplaats

De stageplaatsen voor de universitaire opleiding psychologie liggen niet voor het oprapen. Vooral niet in de regio Amsterdam, waar de studenten van 2 universiteit (Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit) in dezelfde vijver. Je wilt graag zo snel mogelijk afstuderen en dus zo snel mogelijk met je stage kunnen beginnen. Hoe vergroot je je eigen kansen op een stageplaats?

Belangrijk is om je echt goed in te zetten. Dus ga niet stilzitten! Ook al zit het tegen, zoek door!

Tips

Gebruik mijn tips:

  • Begin op tijd met zoeken en voorbereidingen treffen. Veel studenten beginnen te laat!
  • Reageer op de stageplaats(en) die je aangeboden krijgt vanuit de universiteit. Meestal zijn er meerdere gegadigden voor een plek, dus wees niet te teleurgesteld als je de plek niet krijgt. Dit zegt niets over jouw kwaliteiten. Zoek verder!
  • Maak gebruik van de lijst met open stageplaatsen die de universiteit aanbiedt. Deze stageplaatsen zijn al eerder door studentenpsychologie gebruikt. De stage-instelling heeft geen bindende afspraken met de universiteit. Dit betekent dat in principe iedere student van iedere faculteit naar deze plaats kan solliciteren. Je hebt dus veel concurrentie. Schrijf zoveel mogelijk plekken aan. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde stageplaatsen niet te willen overwegen, bijvoorbeeld vanwege de afstand of de stageplaats zelf (detentiecentrum, ouderenpsychiatrie schijnen niet bijzonder in trek te zijn, alhoewel ik het ‘leuke’ plekken vind).
  • Ga op onderzoek uit: kijk naar de instelling in de regio en daarbuiten. Denk niet alleen aan GGZ instellingen, maar ook aan ziekenhuizen, revalidatiecentra, penitentiaire inrichtingen, orthopedagogische/kinderpsychiatrische zorgcentra, psychogeriatrische centra, verslavingszorg, PAAZ-afdelingen in het ziekenhuis en andere plekken die niet misschien direct voor de hand liggen.
  • Vertel iedereen dat je een stageplaats zoekt. IEDEREEN!
  • Informeer bij je docenten, hoogleraren, tutoren, medestudenten, stagecoordinator en mensen die al eerder stage liepen naar stageplaatsen.

Solliciteren

Bel de instelling op, vraag informatie, mail de instelling, praat met medewerkers. Zie het als een echte sollicitatie, waarbij je dit ook zou doen!

Schrijf een goede brief en een net CV. Laat je brief en CV nalezen. Bedenk goed wat je in de brief zet: wat maakt dat jij een goede stagiair bent voor de instelling?

Spreekt voor zich: trek nette kleren aan naar de sollicitatie, maar let op dat je niet overdresst. Een nette handtas en nette schoenen doen het goed. Een mooi sieraad en bescheiden make-up zijn een goede tip. Je haar uit je gezicht in een knot, staart of opgestoken voor een dame.

Wees op tijd!

Wees vriendelijk en assertief. Vaak heb je een gesprek met een duo, waarvan de helft misschien de koffie gaat halen. Blijf dan niet stil zitten, maar begin een oppervlakkig, geïnteresseerd gesprek.

Prijs jezelf aan, maar overdrijf niet. Je moet in ieder geval zelfverzekerd overkomen.

Je CV

Je CV kan je helpen je stageplaats binnen te halen. Wat voor bijzondere activiteiten heb je gedaan? Denk aan: relevante baan, stage, bestuurswerk, commissiewerk, NIP-activiteiten, vrijwilligerswerk, student-assistentschap etcetera. Je kan je CV ook altijd aantrekkelijker maken door nog een vrijwillersbaantje te nemen. Goede ervaring, je leert er veel van en het staat goed op CV.

EXTRA TIP

Heb je eenmaal een stageplek bemachtigd, dan kan je ervoor kiezen om bij de instelling ook je wetenschappelijke stage te lopen. Als je dit wilt, vraag dan naar mogelijkheden. Wees assertief, er is vaak veel mogelijk als je het maar vraagt!

Wil je meer tips? Het staat je vrij mij te benaderen via deze site.