Studeren in het buitenland

Waarom studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland, een hele opleiding, of alleen een deel (bijvoorbeeld één semester), is tegenwoordig betaalbaar omdat de soepele regels van de studiefinanciering en verschillende beurzen dit mogelijk maken. Studeren in het buitenland is natuurlijk voor iedereen een hele goede ervaring, je leert te werken in een andere cultuur met andere normen en waarden, en hoe je daar dus mee om moet gaan. Voor sommige internationale studies is het daarom soms ook zelfs verplicht om een deel in het buiteenland te studeren. En waarom zou een ambitieuze student aan een Nederlandse universiteit ook nog langer zijn of haar tijd verdoen aan inhoudsloze college's tussen ongeïnteresseerde medestudenten?

Hoe voorbereiden?

Wie in het buitenland wil studeren, moet om te beginnen de website wilweg.nl bezoeken. Deze site is opgezet door Nuffic, een Nederlandse organisatie die internationale samenwerking in het hoger onderwijs bevordert. De site geeft praktische informatie over studiefinanciering in het buitenland en de geldigheid van buitenlandse diploma’s.

Met name deze webpagina helpt de student met de intentie om naar het buitenlands te gaan studeren een eindje op weg. Wat vooral handig is aan deze website is dat heel duidelijk alle belangrijke informatie per land wordt weergegeven. Zo staan daar ondermeer verwijzingen naar alle universitaire opleidingen in de EU. Ook de website studeren-in-het-buitenland.nl biedt veel nuttige links.

Kosten

Studeren in het buitenland is niet goedkoop. Hoewel collegetarieven voor de meeste studies binnen de EU nog wel meevallen, kunnen collegegelden voor studies in de VS snel in de tienduizenden euro’s lopen. Ookal is collegegeld meestal niet zo prijzig, het levenonderhoud daar moet natuurlijk ook worden bekostigd.

Hoe betaalbaar?

Studiefinanciering

In het buitenland kan je dus meestal ook gewoon nog in aanmerking komen voor studiefinanciering. Je moet natuurlijk alles goed even uitzoeken, en het maximale er proberen uit te halen. Zo krijg je natuurlijk daar dan een uitwonende beurs, en eventueel nog een aanvullende studiebeurs, ook kan je je OV-chipkaart tijdelijk uitschakelijk, waarvoor je ook weer een vergoeding van al gauw €80,- per maand voor krijgt.

Beursopener

Bovendien zijn er talloos veel fondsen, scholarship programma’s en uitwisselingsprojecten die studenten financieel ondersteunen. Verreweg de meeste van die studiebeurzen zijn terug te vinden op beursopener.nl van Nuffic. Handig, want er kan specifiek gezocht worden op beurzen naar opleiding en bestemmingsland. Ook vermeldt de site aanmeldcriteria en de hoogte van studietoelages. Voorbeelden van bekende fondsen zijn het Marco Polo fonds en Socrates fonds.

Cultuurfondsen

Muziek- en kunststudenten moeten vooral ook de site van het Prins Bernhard Cultuurfonds bezoeken. Op deze site staan veel grote maar ook kleine culturele fondsen die buitenlandse studiebeurzen aan nieuwe getalenteerde kunstenaars in spé verstrekken.

Fondsenboek

Ook is er nog het Fondsenboek van de Vereniging van Fondsen in Nederland, de belangenclub van vermogensfondsen. Dit boek kan je kopen, maar is vrij prijzig. Gelukkig is dit boekwerk ook in openbare bibliotheken te raadplegen. Aan de meeste studiebeurzen in het Fondsenboek worden bijzondere criteria gesteld. Zo geven sommige fondsen enkel geld aan studenten van Friese voorouders. De Schuurman Schimmel-Van Outeren Stichting geeft toelages aan ‘verdienstelijke jonge mensen met een goed verstand’, wat neerkomt op een cijfergemiddelde van minstens een 7,5.

Conclusie

Studeren in het buitenland wordt dus voor bijna iedereen mogelijk gemaakt, doordat er verschillende manieren zijn om extra geld hiervoor te krijgen. Toch komt er heel wat bij kijken, om alles voor te bereiden. Dus als je het van plan bent, begin dan ook op tijd. Dingen die je ook nog zou moeten regelen zijn bijvoorbeeld een visum, een kamer, eventuele inentingen, bankzaken, buitlandse zorgverzekering, en eventueel de spreektaal in het desbetreffende land. Gelukkig heb je op veel Nederlandse universiteiten speciale balies voor die je hiermee opweg kunnen helpen.