Hoe duur is op kamers gaan

Hoe duur is op kamers gaan?

Op kamers gaan is duur. Maar hoe duur is dat eigenlijk precies? En wat komt er allemaal bij kijken als je op kamers gaat?

Op kamers gaan

Laten we het eerst over de huurprijs gaan hebben. De prijzen die ik hieronder ga noemen, zijn allemaal gemiddelden. Het kan zijn dat jij misschien goedkoper of duurder uit kan komen, maar zo krijg je wel een idee welke dingen je allemaal moet betalen en hoe duur dat ongeveer is. De prijs van je kamer hangt van de stad af waarin je gaat wonen. Eindhoven bijvoorbeeld is een stuk goedkoper dan Utrecht of Amsterdam. Je hebt kamers van rond de 250 euro per maand, maar ook kamers van 350 euro. We nemen het gemiddelde zodat we ongeveer kunnen berekenen hoe duur het is. Een bedrag van 310 euro is het gemiddelde van wat de meeste studenten per maand aan de huurprijs betalen. Dit is uit een onderzoek gebleken onder studenten.

Boodschappen, verzekeringen, uitgaan…

Als je met meerdere personen kookt, ben je altijd goedkoper uit met je boodschappen. In je eentje koken is relatief duur. Gemiddeld kom je voor boodschappen op een bedrag van 150 euro per maand uit. Dit is berekend voor een persoon die alleen kookt.

Je kunt zorgtoeslag aanvragen zodat je een deel van de kosten terugkrijgt die je betaalt aan de zorgverzekeraar. De zorgtoeslag bedraagt 69 euro. Gemiddeld betaal je per maand 80 euro aan je zorgverzekering.

Dingen als uitgaan, sporten en kleding moet je natuurlijk ook zelf betalen. Voor het uitgaan betaal je 60 euro per maand, 25 euro voor het sporten en 70 euro aan kleding. Samen is dit 155 euro. Naast je OV reis je waarschijnlijk ook nog vaak in het weekend. In het weekend kun je niet gratis reizen, daarom moet je daarvoor ongeveer 40 euro per maand rekenen.

Alles bij elkaar opgeteld, krijg je onderstaand rijtje:

Kamer 310 euro
Boodschappen 150 euro
Verzekering 80 euro
Ontspanning 155 euro
Reizen 40 euro
Totaal 735 euro

Dit bedrag is berekend voor een student die rekening houdt met zijn of haar uitgavenpatroon. Bij deze berekening zijn studieboeken en collegegeld niet inbegrepen. Sommige studenten hoeven dit niet zelf te betalen, daarom heb ik het erbuiten gelaten. Moet een student dit wel zelf betalen, dan ben je per maand 40 euro aan boeken kwijt en 139 euro aan collegegeld. Dan kom je in totaal op een bedrag uit van 914 euro per maand.

Bijbaantjes en studiefinanciering

Money.jpg
735 of 914 euro zijn beide hoge bedragen die je per maand moet betalen. Je krijgt wel studiefinanciering van de overheid, maar dit is lang niet genoeg om alles te kunnen betalen. Voor een HBO of WO student bedraagt de studiefinanciering 266,23 euro per maand. Sommige studenten kunnen een aanvullende beurs aanvragen. Dit hangt af van het inkomen van je ouders. Als je ouders onder een bepaalde schaal verdienen, krijg jij geld erbij omdat je waarschijnlijk geen steun van je ouders krijgt. De aanvullende beurs bedraagt 240,92 euro. Verdienen je ouders gemiddeld of meer? Dan krijg je geen aanvullende beurs. Als je toch meer geld wilt, kun je een lening afsluiten. Maar bedenk wel dat je dan een hele hoge studieschuld opbouwt en je dat later allemaal terug moet betalen.

Het beste is om zoveel mogelijk naast je studie te werken zodat je alles kan bekostigen. Gemiddeld moet je dan 16 uur per week werken naast je studie. Het is te doen, maar je zal wel goed moeten plannen zodat je studie niet verwaarloosd wordt. Het kan ook zijn dat je een bepaald bedrag per maand van je ouders krijgt, dan hoef je minder te werken om rond te komen.

Conclusie

De bedragen die worden genoemd zijn allemaal gemiddelden. De één kan goedkoper uit zijn maar de ander ook duurder. Als je geen studieboeken en collegegeld hoeft te betalen, kom je per maand op een bedrag van rond de 735 euro uit. Moet je wel de boeken en het collegegeld zelf betalen, dan kom je uit op 914 euro per maand. Het is een groot bedrag maar als je hard werkt, kun je gewoon op kamers gaan.

Misschien ook interessant?

Leuke bijbaantjes