Het studiekeuzeproces

De 4 fasen uit het keuzeproces

Er zijn verschillende fasen waaruit een keuze kan bestaan. De meest gebruikte bestaat uit 4 fasen: Oriënteren Verdiepen Verkennen en Beslissen/de knoop doorhakken.

Bij de zoektocht naar een beroepsopleiding kun je vanuit de theorie deze 4 verschillende fasen inzetten.

Fase 1 Oriënteren

In deze eerste fase verzamel je informatie over allerlei opleidingen die je na het voortgezet onderwijs zou kunnen gaan volgen. Maar ook informatie over studeren in het algemeen. Daarbij blijft het niet alleen bij het aanvragen van brochures. Een Open Dag of algemene Studiebeurs bezoeken is een goede manier om je ‘breed’ te oriënteren. In deze fase is het de bedoeling dat je een globaal beeld krijgt van alle mogelijkheden. Je krijgt een beeld van een hogeschool, een universiteit, een opleiding of een sector waar je meer van wilt weten.

Fase 2 Verkennen

Na de ‘brede’ oriëntatie verzamel je in deze verkennende fase de meer specifieke opleidingsinformatie. Je kan je nu bijvoorbeeld gaan opgeven voor een proefles bij een hogeschool. Let op: niet alle hogescholen of universiteiten bieden proeflessen aan. De websites van een hogeschool of universiteit geven hier meer informatie over. De bedoeling is dat je uiteindelijk bepaalt welke opleiding wel of niet bij je past.

Fase 3 Verdiepen

Als je voor één of meerdere opleidingen hebt gekozen waarin je geïnteresseerd bent, is het tijd om je te gaan verdiepen. Vragen die je kunt beantwoorden in deze fase zijn: 'welke vakken worden er binnen de opleiding gegeven en wat houden ze in', ‘wanneer ga ik stage lopen’ en ‘wat kan ik ermee worden’? Ook is het belangrijk te weten in hoeverre je studiebegeleiding gaat krijgen en hoe de sfeer op een opleiding is. Dit zijn ook vragen die je kan stellen op bijvoorbeeld een meeloopdag. Op een meeloopdag loop je een dagje mee met over het algemeen een eerstejaars student, die een jaar eerder voor die opleiding heeft gekozen. Je maakt dus op zo'n dag zelf mee hoe het is om aan een opleiding te studeren.

Fase 4 De knoop doorhakken

Als je genoeg te weten bent gekomen over een opleiding en je interesses en kwaliteiten helder hebt, dan is het tijd om een beslissing te nemen. Dit klinkt allemaal heel gemakkelijk en uiteindelijk zal daar ook een bepaalde periode overheen gaan. Vaak is de knoop doorhakken het moeilijkste. Misschien ook wel heel logisch, dat is het natuurlijk voor iedereen die grote beslissingen moet maken. Zo’n knoop doorhakken hoeft ook niet in 1 dag te gebeuren Daarom is het zo van belang dat je voldoende tijd neemt om aan dit keuzeproces te beginnen.Zodat je alle 3 bovenliggende fasen hebt doorlopen.

Hulp nodig bij het keuzeproces?

Voor aanstaande studenten die moeite hebben om dit keuzeproces zelfstandig te doorlopen, zijn er verschillende manieren om hulp te vragen. Vaak wordt vanuit het Voortgezet Onderwijs in de oriënterende fase al deelgenomen aan een aantal massale evenementen zoals bijvoorbeeld een Studiebeurs. Ook ouders kunnen een belangrijke gesprekspartner zijn in het ondersteunen en begeleiden van hun kind. Daarnaast kunnen aanstaande studenten ook bij de hogescholen en universiteiten terecht voor bijvoorbeeld een cursus Studiekeuze en/of adviesgesprek met een voorlichter. Ook hierbij geven de websites van deze instellingen hierover meer informatie. Dit verschilt namelijk ook per hogeschool of universiteit. Weet in ieder geval dat er in dit keuzeproces genoeg mensen zijn, die je verder willen helpen en begeleiden.

Conclusie

Het kiezen van een opleiding gaat niet in 1 dag. Er gaat een heel proces aan vooraf waarin je vooral ook je onderbewuste de ruimte moet geven om alles op een rijtje te zetten. Bovenstaande fasen geven je een herkenningspunt van waar je ongeveer staat en wat je nog allemaal kan doen om uiteindelijk een beslissing te maken. Uiteindelijk moet je ook gewoon kiezen waar je het juiste gevoel bij krijgt.