Het communicatie model
Inleiding
Communiceren. Het simpelste antwoord op een hoop problemen in de wereld. Wat zou er veel voorkomen kunnen worden als de mens de kunst van het communiceren goed beheerste. Je zou toch zeggen dat de mens door spraak en taal de juiste tools in handen heeft om het communiceren tot in de perfectie te beoefenen. Maar waarschijnlijk weet iedereen genoeg voorbeelden waarbij communiceren (of juist het niet communiceren) voor de nodige moeilijkheden heeft gezorgd.
Basis
De basis van communicatie is een heel simpel model waarbij de communicatie plaatsvindt tussen 2 personen (A en B) Persoon A wil een boodschap vertellen aan persoon B. Persoon A zoekt in zijn hoofd de woorden die bij de boodschap horen (dit noemt men “coderen") en “zendt” vervolgens de boodschap over naar persoon B. Persoon B hoort de woorden van persoon en “ontvangt” zo de boodschap. Vervolgens vindt er weer een decodering plaats in het hoofd van persoon B en zo interpreteert persoon B de boodschap. Als persoon B antwoord geeft, verandert hij van de “ontvanger” van de boodschap in de “zender”
A (zender)- - -coderen- - - Boodschap- - -decoderen- - -B (ontvanger)
Maar dan….
Ziet er simpel uit toch zo? Wat maakt het dan zo moeilijk? Er zijn een aantal oorzaken die de communicatie tussen 2 personen beïnvloeden.
- Allereerst het zogenaamde “referentiekader” van de 2 personen: Een referentiekader is een manier voor informatie verwerking waarbij iedereen zijn eigen achtergrond, cultuur, normen en waarden, voorkeuren, behoeftes etc toetst aan de boodschap.
Op het moment dat persoon A een boodschap in zijn hoofd gaat coderen, dan gaat dit referentiekader een rol spelen. Maar ook als persoon B de boodschap decodeert, zal hij dit doen vanuit zijn eigen referentiekader. Een “lekkere” maaltijd zal voor een chefkok een heel andere betekenis hebben dan voor een dakloze.
- Interne ruis: Als persoon B toevallig net veel heeft gegeten en nu misselijk is, dan komt de boodschap van de lekkere maaltijd anders binnen dan als persoon B zich helemaal goed voelt.
- Externe ruis: Als persoon A in een bouwput staat waar veel lawaai is, dan komt de boodschap misschien maar half over bij persoon B.
- Communicatie bestaat uit 3 onderdelen: Verbaal (de woorden) – Vocaal (de klank en intonatie) – Non verbaal (de lichaamstaal) Het is onderzocht dat de verbale boodschap het minst belangrijk is, en de non verbale boodschap het meest belangrijk. Als je dus iets aardigs zegt, maar je straalt het tegenovergestelde uit…..dan zal de ontvanger alleen het onaardige ontvangen.
- Aannames en interpretaties: De mens is een meester in het invullen van andermans gedachten en daden. Alleen……is dat meestal niet wat de ander echt denkt of doet.
- Verdedigingsmechanismen: Mensen voelen zich snel aangevallen als de ander kritiek of feedback wil geven. Dan schieten we automatisch in de verdedigingstand en luisteren niet meer naar wat er gezegd wordt. We doen veel te hard ons best om het beeld dat wij denken dat de ander van ons heeft, weer recht te zetten.
Tips voor een betere communicatie
- Wees je ervan bewust dat niet iedereen hetzelfde denkt als jij.
- Als je twijfelt of je de boodschap goed hebt begrepen, check dit dan bij de ander.
- Wees je bewust van de non verbale communicatie.
- Doe geen aannames als je het niet zeker weet.
- Luister met aandacht.
- Accepteer complimenten, kritiek of feedback zonder er op datzelfde moment op in te gaan.
Aanvullingen
Heb je zelf nog tips of aanvullingen? Stuur een reactie!