De kunst van het interviewen
Een interview
In interview is een gesprek waarbij de ene persoon de andere ondervraagt.Wat je vooraf moet doen
Je hebt voor het eerst contact met de persoon die je wilt interviewen. Het is nu belangrijk dat je erg duidelijk bent. Geef een kort en globaal beeld over wat de bedoeling van het interview is en waar het interview over zal gaan. Vertel ook kort wat je met de resultaten gaat doen. Schrijf je bijvoorbeeld een verslag of wil je het interview publiceren in een tijdschrift? Als de persoon mee wilt werken aan het interview moet je ook aan de logistieke zaken denken. Spreek een tijd, datum en tijdstip voor het interview af. Vertel ook hoe lang het interview ongeveer zal duren. Als je telefonisch een afspraak maakt, is het handig om per post of per mail een bevestiging te sturen. Zo weet je zeker dat jullie om dezelfde tijd op dezelfde plaats zijn.
Doe altijd een uitgebreid achtergrondonderzoek zodat je goed weet met wie en waarover je praat. De grootste blunders tijdens interviews worden gemaakt doordat er onvoldoende tijd in de voorbereiding is gestoken. Zoek informatie op over de persoon die je gaat interviewen en zorg dat je bekend bent met de onderwerpen die je tijdens het interview wilt behandelen.
Formuleer een lijst met vragen die je wilt stellen. Probeer het interview niet helemaal vast te leggen maar stel open vragen waar je gemakkelijk op door kunt vragen. Deze vorm van interviewen heet semigestructureerd interviewen met doorvraagmogelijkheid. Een voorbeeld van een open vraag is: "Wat vindt u van het huidige beleid?". Vervolgens kun je bijvoorbeeld doorvragen: "Waarom vindt u dat?" en "Hoe denkt u dat het verbeterd zou kunnen worden?". Zorg dat de eerste paar vragen van je interview gemakkelijk te beantwoorden zijn. Dat zal er voor zorgen dat de geïnterviewde persoon op zijn of haar gemak wordt gesteld en op de praatstoel terecht komt.
Wat je tijdens het interview moet doen
Zorg dat je op tijd bent! Neem in elk geval een telefoonnummer mee voor het geval je vertraging hebt. Dan kun je in ieder geval even laten weten dat je wat later bent. Stel je bij aankomst netjes voor en bedank de persoon voor het vrijmaken van tijd voor het interview. Geef een korte introductie waarin je nogmaals uitlegt wat de bedoeling van het interview is en welke onderwerpen behandeld zullen worden.
Het is meestal heel fijn om het interview op te nemen. Je hoeft dan niet constant aantekeningen te maken. Bovendien kun je na afloop het interview nog eens rustig naluisteren voordat je het uitwerkt. Vraag wel altijd vooraf even toestemming om het gesprek op te nemen.
Houd een open houding tijdens het gesprek. De geïnterviewde persoon moet zich vrij voelen om alles met je te delen wat je wilt horen. Toon interesse maar laat je niet verleiden tot het geven van je eigen mening. Het gaat hier om de meningen en kennis van de persoon die je interviewt. Als jij je hierin gaat mengen, kan het zijn dat je de meningen beïnvloedt en dat is niet de bedoeling. Vat tijdens het interview af en toe samen wat er is gezegd en vraag om bevestiging (“Dus als ik het goed begrijp bedoelt u dat...” of “Kortom, u vindt dat…”). Zo voorkom je dat je de persoon verkeerd begrijp. Bovendien toon je interesse en weet de geïnterviewde persoon dat je goed luistert. Ga in op de antwoorden die worden gegeven. Vraag om verheldering als je iets niet helemaal begrijpt.
Sluit het interview af door de persoon te bedanken. Vraag of je nog contact mag opnemen voor het geval dat je er later achterkomt dat je vragen bent vergeten of voor het geval dat er nog onduidelijkheden zijn.
Wat je na het interview moet doen
Stuur de geïnterviewde persoon een samenvatting van je interview of een exemplaar van het product dat je ermee maakt. Vraag goedkeuring voordat je het publiceert. Als je na een interview een goede indruk achterlaat, mag je waarschijnlijk nog wel eens terugkomen. Bovendien bouw je een reputatie op als betrouwbaar en geloofwaardig interviewer. Een prima start voor elke carrière.